Passa al contingut principal

Les 10 entrades del 2023 més llegides

 

“Aquest any, he après que el dol i la gratitud poden existir plegats. Que puc sentir com el meu cor es trenca per la meitat i sentir-me agraïda pel dolor perquè significa que he viscut plenament i estimat profundament -que no m'he amagat de la vida perquè he triat submergir-me totalment en el meravellós, dur i complicat fet de viure. He après que puc estimar la vida que tinc ara mentre encara necessito temps per fer el dol dels camins que no puc agafar. Les vides que no puc viure. La gent que ja no fa el camí al meu costat. Les perspectives d'un futur que ara ja no tindré mai. He après que moltes vegades a la vida la darrera vegada que hem fet una cosa, serà la darrera vegada que la farem. Que aquest fet sovint ens caurà a sobre inesperadament. I que encara que no ho podem preveure, podem apreciar i estimar el que encara tenim. Aquest any, he après que el meu cor és capaç de suportar més del que havia pensat que era possible. Que és tendre però resistent. Què és molt més fort del que hauria pensat mai -més fort inclús del que sé ara. I encara que a vegades voldria no haver de ser tan forta, estic agraïda a aquest cor que batega per recordar-me que encara som aquí. Respirant, encara. Estic agraïda per aquesta saviesa amable i aquestes petites empentes. I, per damunt de tot, estic agraïda d'haver trobat amor, en la joia i en el dolor, en l'esperança i en la desesperació.” Zanna Keithley

 

“Aquestes històries, amb amor, desamor, pèrdues, traïcions, caigudes en picat, recuperacions..., ens recorden que les vides no són lineals, que cada cert temps entrem en crisi (per coses nostres o per coses que ens venen de fora), que no sabem mai on acabarem, ni què ens passarà, però que si seguim endavant tot espassa. Diuen que l’important a la vida és l’esperança, la connexió i el suport. Esper que quedi clar que les històries d’aquesta família estan fetes de trossets d’aquestes coses, de com en moments tristos ens hem sobreposat i hem trobat suport en un lloc o en un altre, en gent que ens feia costat. “

https://benestaremocional.blogspot.com/2023/07/molts-danys-julia-o-25-histories-pels.html

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

I arriba el final d’any, amb les seves reflexions, amb el vertigen de veure que els mesos han passat esperitats, deixant-nos perplexes davant la vida que se’ns escola…

I arriba el final d’any, I reviso el blog i les entrades més llegides aquest any, les que són d’enguany, i em segueix meravellant la importància de les relacions, de l’amor, del sentit de l’existència, de les pèrdues, de les celebracions…

I arriba el final d’any, I no puc deixar passar aquesta oportunitat per donar gràcies a tothom que està llegint això ara mateix, per ser-hi, per donar-me el privilegi de fer arribar idees a través d’aquest canal, idees de gent especial que em fa pensar i sentir l’alegria del coneixement…

 

Moltes gràcies de tot cor…

 

Vet aquí les 10 entrades més llegides (amb un bis):

 

 

 

1.- Estimat Pere, avui fa 6 anys…

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/07/estimat-pere-avui-fa-6-anys.html)

 

“I ara, aquí, me venen molts records d’aquells últims dies...

Els altres, els records de tota una vida, venen sols, enmig de converses sobre la vida, sobre el passat, sobre valors, sobre la mort, sobre les coses que depenen de nosaltres, sobre com fer la vida més agradable als altres, sobre com sobreposar-se al conflicte, sobre lligams que sobreviuen a discussions, a desacords…”

 

2.- Molts d’anys, Júlia!!! o 25 històries pels teus 25 anys.

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/07/molts-danys-julia-o-25-histories-pels.html)

 

“He de demanar-te perdó per totes les vegades que, degut als meus dols, he estat poc disponible. Jo no volia. Encara record el xoc de quan va morir-se en Kiko i de com no vaig poder anar a comprar durant 20 dies. Però només li deia a ton pare que me sabia molt greu per tots, que me sabia greu no ser-hi del tot, però que no podia “tornar”. Perdó. Gràcies. T’estim.”

 

3.- Estimat Kiko, avui fa 12 anys…

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/08/estimat-kiko-avui-fa-12-anys.html)

 

“Seguir endavant. Aixecar-te cada matí, amb la sensació de que no era veritat. Pensar, durant molt de temps, que vindries a qualsevol moment. Escriure. Plorar. Deixar plorar als altres. Parlar de la mort amb na Júlia. Donar canya al cos perquè pogués descansar. Llegir per no pensar. Escriure per pensar. Deixar-me ajudar. Mirar d’ajudar als altres...

Va ser un terratrèmol vital.”

 

4.- Estimat Kiko, avui en faig 59…

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/08/estimat-kiko-avui-en-faig-59.html)

 

“Record que, a partir de la mort d’en Pere Bauzà, cada vegada que pensava en el que jo feia, en el que m’anava passant, pensava en ell i en tot el que no havia pogut viure... Això sempre ha generat la sensació estranya de gaudir d’una pròrroga que no vau saber enganxar, cap de vosaltres…”

 

 

5.- Els quatre pilars del benestar a la feina (i a la vida).

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/02/els-quatre-pilars-del-benestar-la-feina.html)

 

“En qualsevol ambient de la teva vida es genera un espai relacional, el que està entre tu i les persones amb les què interacciones. Si en aquest espai hi trobes (i/o hi aportes) respecte i cura, es donaran moments de ressonància compartida, moments en què les situacions estaran plenes d’emocions constructives. I, quan hi hagi desacord, es donarà creixement gràcies a l’ampliació de la perspectiva. En cas contrari, el conflicte improductiu està servit.”

 

5 bis.- Estimat Guillem, avui que en fas 60…

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/08/estimat-guillem-avui-que-en-fas-60.html)

 

“Jo volia convertir-me en una persona amb la qual m’agradés viure, una persona capaç d’ajudar als altres, de seguir aprenent sempre, d’estar oberta a les meravelles que els humans podem crear... No havia pensat mai en que aquesta idea es podia enriquir si pensava en un “nosaltres”, en una nova manera d’experimentar la curiositat i l’amor. Fins que vaig anar passant temps amb tu i va sorgir un nou espai…”

 

6.- Les quatre fases de l’amor.

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/09/les-quatre-fases-de-lamor.html)

 

“Com explica Jay Shetty al seu llibre “8 reglas del amor”, “Tu pots sentir que coneixes algú perquè has passat temps amb ell i t’agrada com és, però pot ser no coneixes els seus somnis, els seus valors, les seves prioritats, les coses que vertaderament l’importen. Penses que coneixes el seu cor, però només coneixes la seva ment. L’amor necessita temps””

 

7.- Com saber si estàs amb la persona adequada…

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/06/com-saber-si-estas-amb-la-persona.html)

 

 “La consistència és sempre més important que la intensitat. No es tracta de grans gestos, sinó de petites coses del dia a dia que ens permeten tenir una vida millor. Els petits gestos quotidians són més importants que els grans gestos romàntics a l’hora de construir una bona relació. La vida està feta de tonteries, dic moltes vegades; està feta d’amabilitat, de petits favors, de petits detalls que aconsegueixen que et sentis acompanyada.”

 

8.- Noces de na Laura i en Vicenç…

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/10/noces-de-na-laura-i-en-vicenc.html)

 

“Per la meva banda, com a suplent, m’agradaria que féssim el que sempre ens va dir [en Pere] que féssim: celebrar tot el que s’hagi de celebrar, fer tota la festa que puguem fer, viure intensament, riure sense mesura i donar abraçades a tort i a dret durant tot el dia (homenatge al meu altre germà, en Kiko).”

 

9.- Tasques vitals quan vas tornant gran.

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/06/tasques-vitals-quan-vas-tornant-gran.html)

 

“Sense el sexe, ell [l’home de la relació] estarà de mal humor i es sentirà no desitjat, esporuguit i superflu, exactament com ens sentim les dones quan ell es tanca en banda i ens exclou. Aquesta mateixa sensació d’inestabilitat i de por a que s’acabi la relació que ens envaeix quan ell no vol parlar és exactament la que ell sent quan les dones no volem tenir relacions sexuals. Així és com està programat el seu cervell i als cinquanta-cinc [l’home] ja porta quinze anys experimentant una davallada de testosterona i aquest nivell més baix s’emporta la seva confiança. Per això cerca la seva seguretat en tu i aquesta seguretat emocional la troba en la intimitat física de fer l’amor”.

 

10.- Estimat Pere, avui en faries 58…

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/11/estimat-pere-avui-en-faries-58.html)

 

“Però vas viure fins al final. Plenament. Fent el que trobaves que havies de fer. Ni tan sols va ser un problema el dolor o el cansament, malgrat que la naturalesa no va deixar que patís una estona els teus mals per tal que poguessis descansar, tal i com m’hi oferia, encara que tu m’asseguressis que no feia falta…”

 

 

Una abraçada

Seguim en contacte…

Comentaris

  1. Gràcies a tu Paula...es un plaer i una bona ajuda poder-te llegir cada setmana...No ens deixis orfes continua el camí que fa una parell d'anys començares..Millor 2024.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,