Passa al contingut principal

Les fortaleses personals




Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “La auténtica felicidad” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes.

L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives.

Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència. En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari.

La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva. L’objectiu és veure si entre les nostres fortaleses hi trobem des de la capacitat d’obrir-nos a noves experiències passant per la capacitat de reflexionar de forma objectiva sobre les coses, trobant noves solucions i integrant-les de forma intel·ligent a la nostra vida, generant una visió del món que tingui sentit inclús pels altres.

La valentia inclou categories com el valor, la perseverança i la integritat. Aquestes fortaleses suposen l’exercici de la voluntat cap a objectius significatius sense, en cap moment, deixar-se vèncer per les adversitats.

La humanitat i l’amor suposen la capacitat d’interaccionar de forma positiva amb altres persones: amics, coneguts, parents i també desconeguts. Inclou la bondat i la generositat, a més d’estimar i deixar-se estimar.

La justícia té a veure amb el món social, amb els grups socials, entrant en el territori de l’ètica. Hi trobem fortaleses com el civisme/sentit del deure/sentiment d’equip/lleialtat, la imparcialitat i l’equitat i, la tercera, la capacitat de lideratge.

La temprança fa referència a l’expressió adequada i de forma moderada dels desitjos i de les necessitats. Es tracta de la capacitat d’esperar l’oportunitat més adequada de satisfer el que necessitem. Les fortaleses que la formen són l’autocontrol, la prudència/la discreció i, també,la humilitat i la modèstia.

L’últim grup està format per les fortaleses que defineixen la transcendència, aquelles fortaleses emocionals que van més enllà de les persones i ens connecten amb alguna cosa que està més enllà com poden ser la humanitat, el futur, l’evolució, la divinitat o l’univers. Hi trobem la capacitat de fruir de la bellesa i de l’excel·lència, la gratitud, l’esperança/optimisme, l’espiritualitat, la capacitat de perdó, el sentit de l’humor i, la fortalesa número 24, la passió.

Quan puntuem cada una de les 24 fortaleses ens adonem que solem tenir cinc o menys valors de 9 ó 10. Aquestes són les que defineixen els nostres punts forts. Si ens decidim a plantejar-nos la vida i la feina d’acord amb ells, podem experimentar un creixement del nostre benestar. Quines són les teves?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d