diumenge, 13 de maig de 2012

Les fortaleses personalsMartin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “La auténtica felicidad” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes.

L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives.

Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència. En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari.

La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva. L’objectiu és veure si entre les nostres fortaleses hi trobem des de la capacitat d’obrir-nos a noves experiències passant per la capacitat de reflexionar de forma objectiva sobre les coses, trobant noves solucions i integrant-les de forma intel·ligent a la nostra vida, generant una visió del món que tingui sentit inclús pels altres.

La valentia inclou categories com el valor, la perseverança i la integritat. Aquestes fortaleses suposen l’exercici de la voluntat cap a objectius significatius sense, en cap moment, deixar-se vèncer per les adversitats.

La humanitat i l’amor suposen la capacitat d’interaccionar de forma positiva amb altres persones: amics, coneguts, parents i també desconeguts. Inclou la bondat i la generositat, a més d’estimar i deixar-se estimar.

La justícia té a veure amb el món social, amb els grups socials, entrant en el territori de l’ètica. Hi trobem fortaleses com el civisme/sentit del deure/sentiment d’equip/lleialtat, la imparcialitat i l’equitat i, la tercera, la capacitat de lideratge.

La temprança fa referència a l’expressió adequada i de forma moderada dels desitjos i de les necessitats. Es tracta de la capacitat d’esperar l’oportunitat més adequada de satisfer el que necessitem. Les fortaleses que la formen són l’autocontrol, la prudència/la discreció i, també,la humilitat i la modèstia.

L’últim grup està format per les fortaleses que defineixen la transcendència, aquelles fortaleses emocionals que van més enllà de les persones i ens connecten amb alguna cosa que està més enllà com poden ser la humanitat, el futur, l’evolució, la divinitat o l’univers. Hi trobem la capacitat de fruir de la bellesa i de l’excel·lència, la gratitud, l’esperança/optimisme, l’espiritualitat, la capacitat de perdó, el sentit de l’humor i, la fortalesa número 24, la passió.

Quan puntuem cada una de les 24 fortaleses ens adonem que solem tenir cinc o menys valors de 9 ó 10. Aquestes són les que defineixen els nostres punts forts. Si ens decidim a plantejar-nos la vida i la feina d’acord amb ells, podem experimentar un creixement del nostre benestar. Quines són les teves?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada