Passa al contingut principal

Les bones relacions


Les persones necessitem testimonis de la nostra vida. Som animals socials. Necessitem pertànyer, compartir. Però les relacions són complicades: cada persona és el resultat de circuits neuronals connectats de forma diferent, d’expectatives apreses diferents, de xarxes de significat diferents. Vivim el resultat de cada intent de comunicació des del nostre propi punt de vista i interpretem de forma automàtica i inconscient el que ens diuen, fent-nos una idea del contingut del missatge i interpretant, també, el que significa per la relació.

Deia Aaron Beck en un llibre sobre relacions de parella que “amb l’amor no basta”. I, amb això, feia referència al que estem exposant: les decisions compartides són difícils perquè comencen per posicions diferents, posicions de les que en moltes ocasions no ens som conscients i que, pel fet de ser nostres, considerem que no necessiten explicació ni justificació. Anem portant a sobre el que hem anat aprenent sobre maneres de fer, maneres de veure, maneres de reaccionar davant les dificultats. I, només ens salvarà del fracàs la capacitat d’acceptar la nostra parcialitat i d’entendre que cada persona, com es diu en les meditacions d’amabilitat afectuosa, “cerca estar bé i viure lliure de patiment”. I això ho fem des de les nostres possibilitats i les nostres circumstàncies.

Reflexionava sobre això, sobre les dificultats relacionals fruit de la no acceptació dels altres, quan vaig recordar els estudis de John Gottman. En els seus estudis es constata que el 69% dels desacords maritals no es resolen, especialment aquelles disputes relacionades amb qüestions sobre personalitat i sobre valors. Les parelles que tenen èxit, que mantenen una relació satisfactòria, són aquelles que aprenen a acceptar les diferències i, al mateix temps, coneixen íntimament els gustos, les manies, les antipaties, les expectatives i els somnis de l’altra persona. Les que fracassen estan centrades en la crítica, es posen a la defensiva, mostren actituds de menyspreu i intenten evitar els temes i les converses “calentes”.

Estem parlant, en el fons, de que l’acceptació és el resultat del respecte. I el respecte, per la seva banda, és el resultat del coneixement profund de l’altra persona, acceptant les seves limitacions, moltes vegades fruit d’històries viscudes, i ressaltant les seves fortaleses personals.

Deia Frith que la comunicació arriba al seu màxim nivell quan les persones entenem el que l’altra diu des de la seva pròpia posició. I això només és possible quan anem creant significats compartits, des del coneixement de l’altre i des del nostre propi autoconeixement. Aquesta és una via cap al manteniment de relacions satisfactòries, cap al benestar emocional.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,