Passa al contingut principal

El camí per arribar a ser un poc més feliç...

“La compassió és la pràctica diària de reconèixer i acceptar la nostra humanitat compartida, de manera que ens podem tractar a nosaltres mateixos i als altres amb amabilitat afectuosa i actuar davant el sofriment (...) No només es tracta de sentir, [la compassió] és actuar”. 

Brené Brown “Atlas of the Heart















Conta Arthur Brooks que la seva sogra va superar tota una sèrie de situacions adverses (pèrdues, pobresa, infelicitat…) després de fer tres canvis a la seva vida: 


  1. centrar la seva atenció en el que realment podia controlar; no podia controlar les seves circumstàncies, però sí la seva reacció davant elles; 
  2. gestionar les seves emocions i canalitzar-les cap a la gratitud, l’esperança, la compassió i el sentit de l’humor; i, finalment, 
  3. dedicar els seus esforços a alimentar àrees estratègiques de la seva vida: la família, els amics, la seva feina i un propòsit.


Així comença el llibre d’aquest autor, escrit amb l’estrella dels mitjans Oprah Winfrey, “Build the Life You Want. The Art and Science of Getting Happier”. El títol és una declaració d’intencions. Indica un camí, la construcció d’un projecte personal a partir del que coneixem científicament sobre el sentit i el benestar.


Durant les diverses parts del llibre, argumenta que pivotar sobre el nostre sentit d’agència, la connexió amb els altres, la gestió emocional i la cerca del sentit són les claus per arribar a ser cada vegada més feliç. Encara que tinguem problemes. Encara que ens rondi una certa infelicitat. De fet, els ingredients que hem de tenir en compte per tal d’afegir més felicitat a la nostra vida són: la joia, la satisfacció i el propòsit.


La joia suposa saber triar aquells petits plaers que ens fan sentir vius, afegint-hi un cert sentit de connexió (amb els altres, amb la natura, Per exemple) i consciència del que està passant. La diferència amb el plaer bàsic és que aquest no suposa esforç o dedicació i és la font de les addiccions.

La satisfacció és el resultat, després d’un esforç significatiu, d’haver assolit una meta. Suposa superar alguna dificultat o dolor per tal d’aconseguir un objectiu. Encara que ens aporta joia a la vida, la satisfacció no es pot mantenir massa temps. De fet, aconseguir una meta suposa entrar en el procés d’encetar el camí cap a una altra.

El propòsit és l’ingredient més important (vegeu també https://benestaremocional.blogspot.com/2014/10/les-diferencies-entre-una-vida-amb.html). Hem d’anar en compte de no caure en la trampa de pensar que si eliminem el sofriment de la nostra vida tindrem assegurada la felicitat i el propòsit. Tanmateix, això no va així. Com diu Mark Manson, seguint els ensenyaments budistes (vegeu també https://benestaremocional.blogspot.com/2021/01/la-calma-es-un-superpoder-o-que-ens.html), sofrir, sofrirem, l’important és trobar el sentit, sofrir pel que trobem important i crèixer a partir d’això.


La infelicitat seguirà formant part de les nostres vides, adverteix Brooks. Però això no serà un obstacle per aconseguir tenir una vida més feliç, amb sentit, entrega i passió. Per això, no val evitar les emocions negatives. El que és important és l’agilitat emocional (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2020/06/un-cami-cap-la-saviesa.html). I, independentment del nostre punt de partida (amb una tendència cap a una alta positivitat i una alta negativitat/perfil de científic esbojarrat, una baixa positivitat i una baixa negativitat/perfil de jutge, una alta positivitat i una baixa negativitat/perfil d’animadora, una baixa positivitat i una alta negativitat/perfil de poeta), podem treballar les nostres emocions i les àrees important de la vida per tal de ser més feliços.


La gestió de les emocions té tres elements: entendre com funcionen (metacognició), gestionar-les per tal de triar les millors en funció dels nostres valors i no deixar de veure els altres (o deixar de focalitzar-se en un mateix). 


La metacognició suposa fer-se conscient del que està passant i entendre com funcionem els humans (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2023/06/quines-pors-estan-controlant-la-teva.html). I practicar-ho molt, observant el que sentim, registrant el que ens passa per tal de ser-ne més conscients, llistant situacions i records positius i, finalment, aprenent a portar el compte d’aquelles coses que en principi ens han dolgut però han acabat per fer-nos crèixer (Brooks proposa portar un diari amb aquelles coses que ens han fet patir, tornar-les a analitzar al cap d’un mes i una altra vegada al cap de sis mesos).


La gestió de les emocions ens pot ajudar a canviar-les, a donar-les-hi un espai per tal de passin i no ens arrosseguin amb elles (i no acabem dient el que no voliem dir o fent el que no volíem fer). La primera eina per tal d’aconseguir això és la gratitud (vegeu gratitud-compassio-i-paraula.html). Aprofitar el diari de les emocions per anotar els agraïments ens pot ajudar a ser més flexibles emocionalment. Una altra de les propostes és imaginar la pròpia mortLa segona eina és el sentit de l’humor, que ens pot ajudar a travessar moments difícils i a amortir el dolor, encara que, per tenir aquests efectes, no es pot fer mai a costa de fer sentir malament els altres. La tercera eina és l’esperançaBrooks explica que el pessimisme fa que ens fixem en el que és negatiu, però que la força que pot compensar-lo no és l’optimisme, sinó l’esperança. Mentre l’optimisme és una actitud general i pot portar a distorsionar la nostra visió de la realitat, l’esperança es centra de manera més concreta en metes específiques, en la capacitat de portar-les a terme, en “tenir l’objectiu i trobar la manera”. La quarta eina és convertir l’empatia en compassió. Mentre l’empatia suposa ser capaç de posar-se en el lloc de l’altre, la compassió es defineix com la capacitat de reconèixer el sofriment, entendre’l I ser capaços d’intentar alleujar-lo a través de les pròpies accions (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2023/04/empatia-i-compassio.html).


No deixar de veure els altres o, dit d’una altra manera, posar el focus cap a fora en lloc de cap a un mateix, és el tercer dels elements a l’hora d’aconseguir una millor vida emocional. Això suposa, en paraules de Brooks, “portar-se bé amb els altres i de la manera menys egoïsta possible (…), prestar-te menys atenció a tu mateix i als teus desitjos -mirant-te menys al mirall, evitant la teva imatge en les xarxes socials, parant menys atenció al que els altres pensen de tu i lluitant contra la tendència a tenir enveja al que els altres tenen però tu no”.  


Podem practicar més el nostre jo observador, el que mira cap a fora per tal d’entendre el món amb curiositat i fomentar menys el nostre jo protagonista, el que mira cap a dins I es preocupa contínuament del que pensen els altres d’ell. Quan ens prestem massa atenció a nosaltres mateixos, al nostre jo protagonista, ens perdem moltes de les coses que passen al món. El nostre jo observador s’alimenta de la curiositat i de la capacitat de sentir-nos meravellats pel que és més gran que nosaltres (la natura, l’art, l’univers…).



Continuarà...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,