Passa al contingut principal

Dotze coses apreses durant el 2018 (i II)


 “Un cervell que se sent sol ha de consumir molts recursos per tal de mantenir l’equilibri entre els sistemes. En poc temps, entra en dèficit pel que fa als depòsits d’energia (...). El cervell, llavors, comença a tractar al cos com si estès malalt. Si el procés dura molt, el sistema immunitari es trastoca i poden aparèixer malalties relacionades amb el metabolisme com la diabetis, els problemes cardiovasculars, la depressió i més errors en la detecció de cèl·lules tumorals” Lisa Feldman Barrett

“Enmig de la fosca sempre hi ha alguna llum i quan creus que no podràs, l’energia retorna i la força empeny endavant... Els humans som supervivents. De les nostres pròpies batalles. De les nostres pròpies limitacions. El dolor és alguna cosa viva que només et mata quan no l’acceptes, quan hi vols lluitar. El dolor passa, igual que qualsevol altra cosa. La pena, no, la pena és una cosa mutant, que passa del buit més ferotge als records més dolços.” https://benestaremocional.blogspot.com/2018/08/7-coses-que-he-apres-des-que-no-hi-ets.html

“La construcció del nostre caràcter davant la vida depèn de nosaltres, recorda Marc Aureli. Només nosaltres mateixos ens podem allunyar de la bondat i de la integritat. Només nosaltres podem decidir en què ens volem convertir i cultivar qualitats com la sinceritat, la dignitat, la perseverança, la temprança i la sobrietat.” https://benestaremocional.blogspot.com/2017/05/deixa-de-perseguir-el-que-no-depen-de.html

“Hem estat animals que es movien molt abans de ser animals que parlaven i transmetien conceptes. Però encara pensem que la depressió pot curar-se a través de la capa conceptual. Jo crec que la proposta hauria de ser més simple. Arreglem primer la fisiologia. Sortim a fora. Comencem a moure’ns” Isabel Behncke










Durant el 2018 he seguit intentant entendre els secrets del benestar emocional. Durant aquest any, els temes destacats ha sigut les emocions, la seva acceptació i regulació; els dols i el seu recorregut; les relacions com a ingredient imprescindible en una bona vida; la importància d’actuar en funció dels valors i que, en aquests, hi hagi les coses que ens donen sentit; les celebracions de tot tipus (aniversaris, moments crítics dels dols, agraïments als meus mestres...)...

Les altres sis coses que he d’afegir a la llista del que he après són:


7.- “Les relacions i els vincles són el primer sistema de regulació corporal que tenim disponible. Els vincles són un sistema de supervivència. No podem viure en solitud.”
 Aquesta és la conclusió de Lisa Feldman Barrett i la vam exposar a https://benestaremocional.blogspot.com/2018/07/amor-relacions-sentit-la-vida.html.  Una bona vida és el resultat de tenir unes bones emocions i per això hem de saber llegir els nostres estats corporals i tenir un gran vocabulari sobre les emocions i les situacions que vivim. Però això només és possible amb i gràcies als altres, formant part d’un nosaltres.
Les relacions, bones i profundes, són el camí més curt cap al benestar.

8.- Equivoca’t molt i sovint. No tinguis por de fallar”
El temps va a favor teu; els errors són la teva gran oportunitat per aprendre. Sigues valenta a l’hora d’admetre els teus errors. No creguis mai que són el que donarà la mesura del que pots fer, al contrari: els errors sempre donaran la mesura del que seràs capaç d’aprendre. Recorda que encara vius amb la motxilla que ha vingut amb la teva infància i adolescència. No deixis que et marqui l’agenda. Arrisca’t. Segueix aprenent. Segueix en camí. (https://benestaremocional.blogspot.com/2018/07/molts-danys-julia-o-20-coses-tenir-en.html)

9.- “Les relacions de parella generen dinàmiques estables que es basen en la proporció entre les interaccions positives i les negatives. Les parelles amb una bona relació presenten una ratio de 5:1 (5 interaccions positives per 1 negativa) o major.”
El matrimoni Gottman ens ha portat a veure la primera teoria científicament provada de les relacions (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/07/10-punts-per-lexit-en-les-relacions.html i https://benestaremocional.blogspot.com/2018/08/davant-un-conflicte-restaurar-la.html )
Spoiler: a part de minimitzar els conflictes (gràcies al respecte i a la confiança), el secret està en promoure la positivitat de les interaccions gràcies a potenciar la intimitat i els sentiments d’amistat.
Si vols formar part dels Masters: sigues amable sempre, repara de seguida el dany que hagis pogut fer, aplica’t per mantenir la calma durant les discussions, usa l’humor.

10.- “Encara que la mort se t’endugui, sempre viuràs en nosaltres”
Les absències són presències compartides, imaginades i recordades en l’espai de les relacions íntimes.
Estimat Kiko, “la duresa de les situacions viscudes, amb les pèrdues del pare i d’en Pere, amb la vivència de la malaltia d’en Pere, amb la presència del dolor com una segona pell, ha fet que enyoréssim les teves abraçades d’ós...” I que la teva absència fes més presents els teus records (https://benestaremocional.blogspot.com/2018/08/7-coses-que-he-apres-des-que-no-hi-ets.html)

11.- “La calma que puguis sentir al teu cos és l’aire que et permet seguir amb una vida plena, passi el que passi. Dóna’t el temps que necessitis per a cuidar el teu cos. Recorda sempre la importància de l’exercici físic”
Aquesta és una de les coses més importants que he après aquests darrers 10 anys (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/09/el-que-he-apres-els-darrers-10-anys-de.html).  La calma és un súperpoder. La calma ens permet acceptar, deixar de lluitar, agafar distància. La calma ens permet crear un espai on tot pot ser tal i com és. I on tothom pot ser el que és, generant la possibilitat de crear vincles profunds.

12.- “El coratge és por en moviment. “La valentia és por que camina”, explica Susan David
Les emocions són informació. No ens hem de deixar dur per elles. Hem d’acceptar-les i aprofitar la informació que ens donen. I, al final, actuar en funció dels nostres objectius/valors (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/09/et-veig-les-teves-emocions-les-teves.html). Som els constructors de les nostres emocions i, per tant, de la nostra vida. Si canviem les nostres experiències, si treballem els conceptes emocionals, si mantenim el nostre cos en forma, canviarem les nostres emocions i les nostres vides (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/10/les-emocions-son-una-cosa-molt-personal.html).

 I, finalment, com a regal especial al meu amic Marc:

“Els nostres actes són la nostra mesura”
Hem de deixar d’intentar “ser bones persones” i intentar comportar-nos com a “persones millors” (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/11/linfern-esta-empedrat-de-bones.html). Si vols ser més feliç el que has de fer no és col·leccionar coses, sinó fer activitats compartides amb persones amb les  que tens una connexió profunda (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/12/com-el-materialisme-ens-fa-infelicos.html).
El cervell s’adapta a la vida que fem. Si vivim una vida en solitud, desconnectats de nosaltres mateixos, dels altres, de la natura, dels valors importants, amb desesperança i feines insegures i precàries, també serà normal tenir símptomes d’ansietat i de depressió (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/12/les-desconnexions-que-ens-fan-infelicos.html).


Moltes gràcies per haver estat aquí durant aquest any. Jo seguiré en camí, intentant aprendre tot el que pugui sobre el benestar emocional.

Una abraçada (càlida i plena de llum).  

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d