Passa al contingut principal

Davant un conflicte, restaurar la confiança



“En cas d’un inici negatiu, les parelles Masters posen en marxa una pràctica restaurativa de seguida. Després de 7 anys estudiant quina és la reparació més efectiva davant una interacció negativa, els Gottman han arribat a la conclusió que la millor és “No és tot culpa teva. Jo també tinc la meva responsabilitat en aquest conflicte https://benestaremocional.blogspot.com/2018/07/10-punts-per-lexit-en-les-relacions.html



“Quan veiem l’amor com una combinació de confiança, compromís, cura, respecte, coneixement i responsabilitat, podem treballar per tal de desenvolupar aquestes qualitats o, si aquestes ja formen part del que som, podem aprendre a estendre-les més enllà de nosaltres mateixos”
bell books “all about love”





Els humans som una espècie ultrasocial, des que vam evolucionar pasturant per les estepes africanes tenim gravat en el nostre ADN la importància de les relacions, de la pertinença al grup. De fet, en situacions extremes l’ajuda dels altres és una de les portes cap a la supervivència. I, per altra banda, l’exclusió, amb els sentiments de dolor i solitud que l’acompanyen, és més perillosa per a la salut que els hàbits alimentaris poc saludables o el tabac...

Tanmateix, les relacions entre persones suposen l’aparició de conflictes. Sabem que cada persona té les seves peculiaritats, les seves necessitats, les seves manies. I que encara que necessitem les relacions, aquestes suposen invertir recursos i energia en construir un “nosaltres”, un espai amb respecte i confiança que permeti a cada un dels seus membres desenvolupar al màxim les seves capacitats. Com es pot fer tot això? Com es poden revertir els malentesos, les pors, els conflictes?

Vèiem en l’entrada dedicada als Gottman que disposem d’una teoria prou sòlida per aconseguir definir el que és important perquè les relacions funcionin. I un dels punts és la reparació dels danys en cas de conflicte. Quines són les maneres més efectives de restaurar la confiança i el respectes després d’un conflicte? Els estudis assenyalen una sèrie de conclusions:

1.     Com més aviat intentem reparar el dany, millor. Per tal d’aconseguir això, hauríem d’aprendre a ser amables i donar seguretat a l’altra persona en cas d’entrar en discussió. Recordem que la dificultat està en aconseguir no deixar-nos dur per la dinàmica negativa del desacord i les emocions negatives associades, com la ràbia, que fan que ens col·loquem com si l’altra persona fos un enemic i no la persona amb la que volem entendre’ns. (M’agrada la visió de la parella com a remers d’una canoa, si no s’entenen no avança, si van un en contra de l’altra acaben tots dos a l’aigua...)

2.     NO val intentar reparar el dany o intentar refredar la situació de conflicte emocional apel·lant a la raó. Un conflicte amb algú que ens importa suposa la mobilització de les emocions, per tant si el volem reenquadrar necessitem una reparació emocional. Per tant, NO funcionarà si intentem suggerir solucions o prendre com a punt de partida la lògica de la situació. En aquest cas, s’acomplirà la dita de que “és pitjor el remei que la malaltia”. Les reparacions han de tenir un sentit emocional, estem enmig d’estats emocionals que necessiten el reconeixement per part de cada un dels interlocutors.

3.     Les millors pràctiques restauratives tenen a veure amb fer-se responsables de la pròpia relació: acceptar el conflicte, tractar-lo amb humor, compartir els sentiments, expressar els acords, recordar que la relació és sempre més gran que els detalls en els que no ens posem d’acord...Recordar que formem part d’un nosaltres i que aquest és molt valorat per les dues parts és la millor reparació. Altres estratègies suposen: tenir en compte les aportacions de cada un i la posició que cada persona defensa, fer compliments a l’altra, acceptar els sentiments de la parella, calmar els propis ànims, fer broma de la pròpia posició, reconèixer la posició de l’altra de forma positiva...

4.     Les pitjors pràctiques restauratives tenen a veure: amb reconèixer la validesa de l’argument però, així i tot,  atacar a la persona (“això que dius està molt bé, però tindria sentit si tu també ho fessis”), intentar apel·lar a la lògica com si es tractés d’un acord comercial, amenaçar amb el final de la relació, prometre canviar sense concretar res i deixant de parlar, discutir sobre la manera de discutir de l’altra persona, estar a la defensiva sense escoltar a l’altra (pensant en el que s’ha de dir a continuació) i estar a la defensiva per tal de treure greuges antics o retreure coses que l’altra persona ha anat fent malament.

En definitiva, els Gottman creuen que el secret de tota bona relació comença pel que anomenen sintonitzar (vegeu també el que diu Barbara Fredrickson sobre la connexió positiva a https://benestaremocional.blogspot.com/2013/12/amor.html). Ells usen un acrònim: ATTUNE, que té els següents elements:

·        A (awareness) consciència de les emocions de la parella.
·        T (tolerance) tolerància a partir de considerar que hi ha dues visions vàlides de la situació.
·        T (turning toward) obrir-se a les emocions negatives de la parella.
·   U (understanding) entendre el perquè de les emocions negatives de l’altra persona.
·        N (non-defensively) escoltar de manera oberta i
·        E (empathy) expressar empatia per l’altra.


Les reparacions, els intents de tornar a la sintonia enmig d’un conflicte són la marca de la maduresa d’una relació.

Bona reflexió!

PS. Feu aquestes coses quan discutiu amb algú del vostre cercle íntim? Quines? Les que permeten “no fer mal” i “sintonitzar” o les que ens condueixen a “voler guanyar” la discussió?


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d