Passa al contingut principal

Dotze coses apreses durant el 2018



“Les nostres vides comencen en el dia a dia i s’hi queden. Només en el dia a dia podem començar a crear mons veritablement grans” Confuci

“El dia que naixem, se’ns proporciona una petita parcel·la amb terra rica i fèrtil, lleugerament diferent de la de qualsevol altra persona. I, a partir d’aquí, la teva família i la teva cultura comencen a plantar-hi coses i arreglen el jardí a la seva manera, fins que ets prou gran per tenir-ne cura tu mateix. Planten el llenguatge i les actituds i els coneixements sobre l’amor i la seguretat i els cossos i el sexe. I t’ensenyen com has de cuidar el teu jardí, degut a que quan facis la transició de l’adolescència a l’adultesa, hauràs d’assumir la total responsabilitat de la seva cura” Emily Nagosky “Come As You Are”

“Hi ha una línia obscura que enllaça la desigualtat, l’individualisme, la pressió cap a l’èxit i el creixement dels trastorns d’ansietat i depressió entre els joves. Hi ha una altra línia, plena d’esperança, que va des de la promoció de la compassió i la gratitud arribant a una major capacitat de sentir-se part de la humanitat i a viure una vida plena amb, per i gràcies als altres.” https://benestaremocional.blogspot.com/2018/01/gratitud-compassio-i-paraula.html

“Estimat Pere, com podria fer-te arribar tot això? Com podràs saber que la teva infància sempre quedarà lligada a la meva, que els meus records sempre estaran tenyits dels teus? Com podràs saber que, cada vegada que passi alguna cosa important a la família, tots pensarem en tu i enmig de l’alegria hi haurà un niuet de pena? Com podràs saber que aquesta pena es convertirà en nostàlgia i que aquesta viurà per sempre amb nosaltres?” https://benestaremocional.blogspot.com/2018/01/estimat-pere-ara-fa-sis-mesos.html











Ara que el 2018 s’acaba, arriba el moment de fer-ne balanç i veure què ens ha deixat. Què m’han contat els experts sobre la vida, sobre les emocions, sobre el benestar emocional? Què m’ha fet afrontar la pròpia vida, amb les seves circumstàncies, les seves pèrdues, les seves troballes? Com podria acabar definint tot un any marcat pel que hem viscut, les persones properes i jo mateixa?

Aquest 2018 ha estat difícil, com ho són sempre els anys que segueixen a una pèrdua. Però també ens ha deixat amb la sensació que viure plenament és l’únic que ens pot servir per tal de superar els mals de l’existència. I per viure plenament s’han d’acceptar tots els colors emocionals, s’han d’aclarir els propis valors i s’ha d’actuar d’acord amb aquests. Per viure plenament s’han de posar els altres en un primer pla, conscients de que els humans som més nosaltres mateixos quan som amb els altres i pels altres.

Aquí queden 12 de les coses que he après aquest any. Les meves gràcies a les persones que ho han fet possible.



1.- “Si volem que els nostres fills tinguin èxit hauríem de donar-los una educació basada en la gratitud, la compassió i la satisfacció d’haver fet el que s’ha de fer”
Daniel Steno (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/01/gratitud-compassio-i-paraula.html ) ens demostra que fomentar la compassió, la gratitud i l’orgull de fer el que s’ha de fer, no només fa més fàcils les relacions amb els altres i, per tant, l’èxit social, sinó que fa que siguem més fidels als nostres objectius vitals, més persistents, menys impulsius. Això vol dir, bàsicament, que ens converteix en més resilients.
Treballar les emocions adequades ens permet estar oberts a les oportunitats i resistir la força dels impulsos que ens poden portar a mirar només de sentir plaer a curt termini (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/05/enaquest-llibre-he-ofert-dos-arguments.html).

2.- “Per sobre de tot, demostra el teu amor. Mostra’l. L’amor és el que queda”
Davant els dols i les pèrdues, a vegades ens sentim sols. Com explica Julian Barnes, el primer any de dol és un No-any, l’any que no hi serà, que no celebraràs igual l’aniversari, que cap de les activitats que fèieu serà la mateixa... (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/05/estimat-pere-records-des-de-lleida.html)  
Megan Devine ens explica com podem acompanyar als que estimem en aquest camí (vegeu  https://benestaremocional.blogspot.com/2018/02/es-pot-recorrer-la-rabia-en-comptes.html)

3.- “Reconèixer, acceptar i canalitzar les nostres respostes emocionals ens permetrà viure d’acord amb els nostres valors i aconseguir els nostres objectius”
Viure bé només és possible si tenim en compte la informació important que ens donen les emocions. En l’entrada  https://benestaremocional.blogspot.com/2018/03/7-coses-que-hem-daprendre-sobre-les.html se’ns mostra què hem d’aprendre sobre les emocions per arribar al benestar emocional i a https://benestaremocional.blogspot.com/2018/03/deu-consells-per-educar-les-emocions.html se’ns ensenya com educar-les.

4.- “Aprendre maneres millors de relacionar-nos amb els altres ens dóna la possibilitat de construir mons millors”
Com se’ns explica a l’entrada https://benestaremocional.blogspot.com/2018/04/la-practica-de-la-bondat.html, la bondat cap als altres ens ajudarà a canviar el món. Els rituals de connexió, basats en la bondat, fan que les relacions siguin més profundes i que el món sigui millor.
El nostre objectiu ha de ser desenvolupar la nostra capacitat de respondre bé als altres, de cultivar una sensibilitat que ens permeti comportar-nos de maneres que siguin beneficioses per a aquells que ens envolten i facin aflorar les seves millors qualitats.

5.-  “Tard o d’hora ens trobarem amb aquest 10% de persones que es relacionen de forma tòxica. Hem d’acceptar-ho, retirar-nos o, simplement, mantenir la distància sense intentar “arreglar” la situació”
El 90% de persones del món es relacionen de manera sana. El 10% restant fan les coses de forma diferent. Hem d’aprendre a identificar els patrons, ens explica Bill Eddy a https://benestaremocional.blogspot.com/2018/06/no-pots-imaginar-teel-que-passa-quan-un.html.  Estigues atent@ a patrons com donar les culpes als altres, dir que “estàs amb ells o contra ells”, davant els contratemps enfadar-se i “fer-ho pagar” i als insults i/o agressions.
Fes-te enfora d’aquest 10%, física o emocionalment.

6- “El cervell adolescent està en ple procés de canvi. El seu lòbul Prefrontal és el darrer en madurar. La cultura, l’educació, la vida social i les relacions familiars, els hobbies, la nutrició i l’exercici físic tindran una gran importància durant aquesta etapa.”
El cervell continua canviant durant tota la vida en funció de l’ús que en fem. La norma és que s’estabilitzen els circuits que més usem. La dieta d’activitats i relacions que fem marcarà els canvis que es produiran en el nostre cervell. Com s’explica a https://benestaremocional.blogspot.com/2018/06/el-cervell-adolescent.html, la plasticitat neuronal és la norma. Com explica Lisa Feldman Barrett, som els arquitectes de la nostra vida.

Continuarà...

Comentaris

  1. Es hora de fer balanç Paula i ho faig de manera breu :MOLTÍSSIMES GRÀCIES PER LES TEVES REFLEXIONS.
    M'han ajudat molt en la meva vida personal i fins i tot n'he emprat alguna en unes pregàries contemplatives que anim a Petra i a Vilafranca.
    ...A continuar durant el 2019. Una abraçada

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d