Passa al contingut principal

Moltes gràcies, Tomeu Llodrà!!!


Sortir de la teva zona de confort significa intentar fer alguna cosa que abans no eres capaç de fer. A vegades, ho trobaràs relativament fàcil d’aconseguir i et sentiràs empès cap endavant. Però altres vegades, et posaràs a fer alguna cosa que et deixarà parat i que semblarà que no siguis capaç de fer mai. Trobar maneres de superar aquestes barreres és una de les claus de la pràctica deliberada.
Generalment, la solució no és “intentar amb més força” sinó més aviat “intentar d'una manera diferent”. En altres paraules, és una qüestió tècnica.” Anders EricssonPeak. Secrets From The New Science of Expertise

Tots tenim llavors d’excel·lència en el nostre interior, esperant a ser nodrides per tal de poder florir (...). El que necessitem, per tal de generar les condicions necessàries per aquest floriment, és seguir una sèrie de pautes: marcar metes clares, donar-nos feedback sobre el punt actual i sobre el que s’ha de millorar, identificar patrons que ens permetin crear un mapa mental de l’activitat que ens faci cada vegada més eficients i, finalment, motivar-nos a nosaltres mateixos per aconseguir sortir contínuament de la nostra zona de confort.” https://benestaremocional.blogspot.com/2016/08/sortir-de-la-zona-de-confort-per-tal.html





Ara ja fa més de quinze anys que vaig a natació, a la Piscina Municipal de Manacor, “Esquitxos”. M’agrada nadar. Sorprenentment. I dic sorprenentment perquè hi vaig anar forçada pel meu mal d’esquena, sense tenir massa clar que podria suportar la fredor de l’aigua i la incomoditat del procés de vestir-se i desvestir-se a l’hivern. Però no. M’agrada nadar. Molt. És una de les activitats programades d’autocura que em fan sentir molt bé.

Durant aquests més de quinze anys he passat per les mans de molts de monitors. Alguns millors, alguns pitjors. Alguns centrats en fer-te la sessió més agradable i entretinguda. Altres més preocupats per millorar la teva tècnica. I, finalment, els que feien la feina per omplir les hores i cobrar a final de mes.

Però, com sempre que fas alguna activitat en la que proves diferents instructors, n’hi ha hagut un d’extraordinari. I, en aquest cas, és en Tomeu. Tothom que nada a Manacor ho sap. I molta gent segueix en aquesta piscina per poder fer les sessions amb ell.

En Tomeu Llodrà, des del primer dia, va cridar l’atenció pel fet de preparar-se molt les classes, sempre estar centrat, no perdre el temps, intentar corregir i millorar, observar atentament les teves mancances i trobar la manera de treballar-les. Tot això amb una amabilitat extrema, tímida, sempre estable i constant.

No se li coneixen dies dolents. Sempre és atent i considerat. A més, com sap tota persona que intenta fer les coses seriosament, encara que sempre hi ha gent que intenta petar la xerrada en lloc de treballar, ell no es deixa mai embetumar per ningú i aconsegueix que la classe transcorri tal i com toca, fent feina.

Daniel Goleman, en el seu llibre ”Focus” (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2013/12/arribar-lexcellencia.html), es centra en els estudis sobre expertesa i arriba a la conclusió de que hi ha una sèrie de trets que fan possible identificar un bon instructor o mestre. Segons els estudis, un bon entrenador seria aquell que:

·        identifica clarament els objectius marcant nivells cada vegada més difícils,
·        s’adapta al nivell de cada una de les persones,
·        dona retroalimentació de forma immediata i contínua, marcant reptes graduals que permetin anar millorant i, finalment,
·        exercita la mateixa habilitat en contextos diferents per tal de consolidar-la en qualsevol situació. 

En Tomeu fa tot això amb destresa. Sempre et sorprèn amb petites modificacions en les instruccions, com si mai es rendís en el camí d’aconseguir que nadem un poc millor. Es prepara jocs, alternant amb la duresa dels moments més tècnics o dels més intensos. I, de cada vegada més, dona més importància a la retroalimentació, tant la seva com la que prové de l’autoconsciència corporal.

M’agrada nadar. I m’agrada esforçar-me per fer-ho millor. I, tot això, és gràcies al fet d’haver topat amb el que Goleman considera un bon entrenador.

Moltes gràcies, Tomeu!

PS. He de deixar constància aquí de que el personal de la recepció de la piscina sempre ha estat amabilíssim i molt competent. Ara que na Giovanna i na Fani se’n van, les trobarem a faltar. Moltes gràcies a totes dues i bona sort!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,