Passa al contingut principal

Sortir de la zona de confort per tal d’assolir l’excel·lència



“Sortir de la teva zona de confort significa intentar fer alguna cosa que abans no eres capaç de fer. A vegades, ho trobaràs relativament fàcil d’aconseguir i et sentiràs empès cap endavant. Però altres vegades, et posaràs a fer alguna cosa que et deixarà parat i que semblarà que no siguis capaç de fer mai. Trobar maneres de superar aquestes barreres és una de les claus de la pràctica deliberada.
Generalment, la solució no és “intentar amb més força” sinó més aviat “intentar d'una manera diferent”. En altres paraules, és una qüestió tècnica.” Anders Ericsson Peak. Secrets From The New Science of Expertise





Anders Ericsson és un antic conegut d’aquest blog sempre que tractem el tema de l’expertesa. Ha dedicat la seva carrera professional (uns 30 anys) a destriar les pràctiques que condueixen a l’excel·lència. L’últim resultat d’aquest esforç és el llibre “Peak. Secrets From The New Science of Expertise”.  Tots tenim llavors d’excel·lència en el nostre interior, esperant a ser nodrides per tal de poder florir, proclama la contraportada. El que necessitem, per tal de generar les condicions necessàries per aquest floriment, és seguir una sèrie de pautes: marcar metes clares, donar-nos feedback sobre el punt actual i sobre el que s’ha de millorar, identificar patrons que ens permetin crear un mapa mental de l’activitat que ens faci cada vegada més eficients i, finalment, motivar-nos a nosaltres mateixos per aconseguir sortir contínuament de la nostra zona de confort.

Aquest darrer punt ja el comentàvem en una entrada dedicada a Joshua Foer, un periodista que, després d’entrevistar-lo al 2005, es va engrescar a explorar la memòria seguint les pautes d’Ericsson i que va aconseguir proclamar-se Campió de Memòria del certamen dels Estats Units al 2006 (vegeu l’entrada http://benestaremocional.blogspot.com.es/2012/09/superacio-personal-creativitat-i-exit.html). En general, les persones tenim tendència a aprendre les coses d’una manera prou operativa per tal d’anar circulant i, quan arribem en aquest punt, encara que seguim amb l’activitat, el nostre rendiment no millora.

Aquesta és una matisació molt important al que s’anomena “la regla de les 10.000 hores” que s’ha anat popularitzant a partir dels seus estudis: no basta seguint insistint en una activitat per tal de millorar. La pràctica que no es fa de manera conscient i deliberada i que suposa l’intent de canviar elements per tal de millorar-ne el rendiment NO serveix. De fet, i això és una qüestió preocupant, en les professions en les que no hi ha aquest elements i en les que la persona no decideix conscientment que el seu objectiu és anar detectant els seus errors per tal de trobar una millor manera de fer la feina, NO es produeix una millora pel fet de tenir més experiència. Al contrari, així, per exemple, probablement un metge de capçalera acabat de formar sol cometre menys errors de diagnòstic que un altre amb més anys de professió. O, també, un mestre amb uns pocs anys d’experiència sol puntuar millor en les proves de qualitat docent.

El secret està en el que Ericsson anomena pràctica deliberada (podeu trobar una explicació al que comentem en un article recent de l’autor, http://nautil.us/issue/35/boundaries/not-all-practice-makes-perfect).  Darrera del rendiment extraordinari hi ha, bàsicament, moltes hores invertides, afirma Ericsson. De fet, explica, els rècords que s’han anat acumulant en totes les disciplines, esportives, artístiques o científiques, no tenen a veure amb una evolució genètica que ens fa més forts o més intel·ligents. Està relacionat amb una revolució: la que s’ha anat produint durant el passat segle en el que són les tècniques d’entrenament.

No qualsevol pràctica serveix. Les que normalment ens proporciona la pròpia activitat, una vegada assumides les seves nocions bàsiques, no ens ajudaran a millorar. De fet, solen establir una espècie de zona de confort de la que no ens sentim cridats a sortir. Les pràctiques més efectives i potents que es poden trobar en els diferents dominis de les activitats humanes actuen forçant l’adaptabilitat del cos i del cervell per tal de crear, graó a graó, l’habilitat de fer coses que abans no eren possibles. Es tracta, doncs, de sortir de la nostra zona de confort. Cerqueu, si voleu, qualsevol entrenament a internet per tal de millorar el vostre rendiment en carreres de fons o per aconseguir recordar més paraules durant un temps limitat.

En general, la pràctica deliberada és una pràctica amb un propòsit molt definit i suposa visualitzar un procés de millora molt clar. Normalment, està basada en el que han anat aprenent els que han arribat a ser els millors en el seu camp. Com dic sempre: si algú aconsegueix fer una cosa és que hi ha una manera de fer-ho, però encara no l’hem trobada. Per ser un bon lector, per exemple, has d’aconseguir anar acumulant les estratègies que usen els bons lectors. Per ser capaç de superar un determinat problema, per a posar-ne un altre, has d’aconseguir veure quines són les solucions que han anat dibuixant les altres persones que ho han aconseguit (vegeu http://benestaremocional.blogspot.com.es/2015/10/realment-som-unics.html).

Aquest darrer punt és un dels que assenyala amb més èmfasi Ericsson. Vols millorar? El que has de fer, doncs, és trobar un bon mestre que faci que, gràcies a una pràctica continuada i programada, faci que millorin les teves habilitats (vegeu http://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/04/homenatge-als-bons-mestres-i-per-molts.html).

Continuarà...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d