Passa al contingut principal

El que donem i el que rebem...



“[La connexió] és l’energia que existeix entre les persones quan es senten vistes, escoltades i valorades; quan poden donar i rebre sense sentir-se jutjades i quan obtenen suport i força de la relació”

 Brené Brown “Atlas of the Heart”

“Som sensibles, fràgils i humans. Tenim por de que ens facin mal, de que ens abandonin, de no agradar, de no ser prou... Però només podem connectar de forma autèntica si ens obrim i donem espai als altres perquè també ho puguin fer. Només quan ens obrim podem compartir l’espai relacional” https://benestaremocional.blogspot.com/2023/05/recepta-per-aconseguir-autoconfianca-o.html 

“Quan estem amb amics, la nostra atenció es focalitza, els distractors s’atenuen i la consciència del pas del temps desapareix: emergim en un món en el què la intimitat i la joia compartida amb els altres és la realitat fonamental i, per un moment, el món esdevé un lloc diferent” 

Beverly Fehr

“Tenir amics suposa una inversió emocional i temporal”

https://benestaremocional.blogspot.com/2022/12/tenir-amics.html 















La marca de la nostra espècie és, segons Robin Dunbar, la nostra capacitat per integrar informació d’un gran nombre d’altres persones (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2020/12/els-5-cercles-dintimitat-o-les.html). Per això, especulen cert teòrics evolutius, tenim un cervell gran i, a més, bona part dels seus mòduls es dediquen a analitzar informació socioemocional.


Ja hem vist abans (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2024/02/una-bona-vida.html) que el major estudi que s’ha dedicat a determinar quins són els factors que garanteixen una vida sana, plena i llarga ha arribat a la conclusió que el més important són les relacions socials.


El procés de donar i rebre és el fonament d’una vida amb sentit”. I hi ha moltes àrees i/o aspectes de la nostra vida que tenen a veure amb les relacions i en com ens sentim amb elles, en funció del que donem i rebem. 


Robert Waldinger i Marc Shulz, en el seu llibre “Una bona vida”, enumeren els tipus de suport que ens donem els uns als altres i ho fan a partir de les respostes a les preguntes fetes durant més de vuitanta anys als seus participants.


1.- Seguretat.

A qui trucaries si et despertessis espantat enmig de la nit?

A qui recorreries en un moment de crisi?


Les relacions que ens donen seguretat són les fonamentals en la nostra vida relacional. Les respostes a les dues preguntes del principi assenyalen a les persones que et donen seguretat (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2019/09/tenim-una-bona-relacio.html). 

Planteja’t cuidar i valorar aquestes relacions.


2.- Aprenentatge i creixement.

Qui t’anima a intentar coses noves, a arriscar-te, a treballar pels teus objectius en la vida?


Estar obert a la vida, als nous aprenentatges, a la creativitat, a la curiositat, ens pot ajudar a tenir una mentalitat de creixement, amb tot el que això suposa (veure https://benestaremocional.blogspot.com/2015/10/la-mentalitat-de-creixement.html). Has de saber qui pot ajudar-te a crèixer i valorar el que aporta a la teva vida.


3.- Intimitat emocional i confiança.

Qui ho sap tot de tu (o gairebé tot)?

A qui pots trucar quan et sents trist i explicar-li sincerament com et sents?

A qui pots demanar consell (i confiar en el que et digui)?


La vulnerabilitat, la capacitat d’obrir-se a una altra persona i compartir el que sentim i el que pensem, és una peça clau a l’hora de donar profunditat a les relacions (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2023/03/superar-la-desconnexio-superar-la.html).


4.- Afirmació de la identitat i experiències compartides.

Hi ha algú a la teva vida que hagi compartit moltes experiències amb tu i t’ajudi a refermar el teu sentit de qui ets i d’on vens?


Segurament en la resposta a la pregunta hi apareixen els germans, els amics d’infantesa, les persones amb qui has compartir experiències importants… 

Cuida’ls, compartir la nostra història ens fa sentir acceptats i a prop dels altres.


5.- Intimitat romàntica (amor i sexe).

Estàs satisfet amb la quantitat d’intimitat romàntica a la teva vida?

Estàs satisfet amb les teves relacions sexuals?


Encara que, de cada vegada més, hi ha gent que viu sola, les relacions romàntiques segueixen formant part de les aspiracions de molta gent. Com assenyalen els Gottman (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/04/7-elements-per-lexit-en-les-relacions.html) , els Màsters, els que tenen una millor relació de parella, viuen una vida més llarga i amb més sentit.


6.- Ajuda: tant informativa com pràctica.

A qui recorres si necessites experiència o ajuda per resoldre un problema pràctic (per exemple, si necessites plantar un arbre, arreglar la connexió wifi, escollir una assegurança)?


Saber que poden ajudar-te quan tens problemes pràctics, logístics o d’informació fa que et sentis connectat. Saber demanar ajuda és una de les coses que pot fer-te la vida més fàcil i que pot agilitzar l’adaptació a situacions noves. 

Quan pots respondre a la pregunta donant uns quants noms, no t’oblidis d’agrair-les-ho.


7.- Diversió i relaxació.

Qui et fa riure?

A qui truques per anar al cinema o per fer un viatge?

Qui et fa sentir relaxat, connectat i a gust?


La resposta a aquestes preguntes és, també, molt important. Desconnectar, riure, sortir, compartir experiències noves, forma part del que són petits plaers i ens ajuden a viure millor. A més, les emocions positives resultants generen una connexió de “ressonància positiva”, d’amor.



Bona reflexió!


P.S. Contesta a cada una de les preguntes d’aquests 7 apartats. Tots són importants. Fes l’exercici d’aplicar les categories a les persones amb les quals tens més contacte. Mira que t’agradaria fomentar, agrair, millorar.

Fes el mateix contestant a l’inrevés. A qui ofereixes tu cada una d’aquestes coses? A qui t’agradaria donar-les?


Només de fer l’exercici ja estàs en el camí de millorar les teves relacions.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva ....

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una ...

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del ...