Passa al contingut principal

Estimat Marc o 12 coses que ens quedaran del 2021...

 

“Nadal és un moment per recordar els que estan sols i ajudar als que es troben al nostre costat. Nadal és un estat d’ànim, la possibilitat de pensar en el que pots donar, en el que pots regalar, en com pots aconseguir el somriure dels qui tens a prop...” https://benestaremocional.blogspot.com/2021/12/bon-nadal-una-altra-vegada.html

 

 

 

 

 


 

 

 

Estimat Marc,

Fa molt temps que no sé res de tu i volia escriure aquí, al meu espai d’aprenentatge i de reflexió, per recordar l’important que ha estat el teu suport durant aquests anys.

La vida és un camí, un camí estrany, amb pujades i baixades, amb anades i vingudes... A vegades, una gimcana, plena de proves que no saps massa bé quin sentit tenen, però que, una vegada iniciades, les has de seguir fins a trobar el final o la sortida. Aquests dos darrers anys, la vida ens ha posat reptes, un darrera l’altre, com si no n'hi hagués prou amb el que passa quan, suposadament, tot va normal... I a tu, com a tanta altra gent d’aquest planeta pandèmic, no t’ha tractat massa bé...

Estimat Marc,

Escric per recordar-te que hi ha molta gent que t’estima, que t’enyora, que et té en compte, passi el que passi. Sé que el túnel que t’ha tocat travessar no és gens agradable, per dir-ho d’alguna manera. Sé que ha fet que sentissis com les teves forces minvaven i com un buit terrible creixia enmig del teu plexe solar. I ho sé, perquè com bé recordes, he vist sortir del túnel a moltes persones, moltes vegades...

Se’m fa estrany que no hi siguis a l’altra banda d’aquesta xarxa. Se’m fa estrany quan parlem de tu amb en Jaume i na Mercè, i saber que no ens veurem i que no arribarà cap comentari al blog de part teva. Se’m fa estrany no poder-te agrair totes les vegades que m’has animat o m’has expressat la teva curiositat per determinades coses.

Estimat Marc,

Ara que acaba aquest 2021 tan dur, voldria que t’arribés una gran abraçada d’ànims i poder-te fer sentir, ni que sigui durant uns segons, la calidesa que m’has transmès tantes vegades. Sé que te’n sortiràs i que quan la llum es vegi al fons de la teva travessia, podrem anar a fer un cine i unes tapes i parlar d’aquella manera que només saps fer tu.

I ara, per acabar aquesta carta, desglossaré el que crec que ha estat més significatiu d’aquest any en el blog.

 

1.- “Sofrim i fem sofrir als altres perquè no som capaços de veure el món tal i com és”.

El budisme ens recorda que l’únic que pot garantir la nostra capacitat de prendre bones decisions és arribar a tenir la ment clara i tranquil·la. I l’única manera d’arribar a la claredat de la ment passa per prendre consciència de com funciona la pròpia ment (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/01/la-calma-es-un-superpoder-o-que-ens_30.html).

 

2.- “Inclús en els pitjors moments podem seguir aprenent”.

Hem de centrar la nostra atenció en arribar a la saviesa, per la via del que podem controlar: les nostres pròpies opinions sobre el que ens va passant, les nostres actituds, les nostres emocions, els nostres desitjos, les nostres accions, les nostres eleccions. “Deixa de parlar de ser una bona persona. Sigues una bona persona”, deia Marc Aureli. I, continuava, “potser que trobis obstacles, però mai t’impediran actuar amb temprança, justícia i saviesa” (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/02/dotze-aportacions-dels-estoics.html)

 

3.- “Necessitem acceptar per tal d’arribar a superar”.

La flexibilitat emocional és la clau de la resiliència. Acceptar el dolor és la via que ens permet recuperar l’esperança i la nostra pròpia vida. Sempre trobarem persones valentes que ens mostraran el camí (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/02/moltes-gracies-barbara-moragues.html)

 

4.- “Un viatge de milers de quilòmetres comença amb una passa”.

Quan intentem ajudar a canviar a algú, NO ens funciona donar més informació, ni sermonejar, ni pregar, ni castigar, ni amenaçar...  Si vols engegar un canvi, comença per aquelles persones que consideris més properes a la teva visió i veuràs com es convertiran en motivadors pel canvi (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/03/donar-la-primera-passa-cap-al-canvi-o.html).

El canvi s’ha de veure com un procés i qualsevol passa, per petita que sigui, l'hem d'encoratjar.

Totes les converses que provoquen canvis comencen igual: amb la constatació de que som persones i, com a tals, ens preocupen coses com les relacions profundes, la possibilitat d’ajudar a les persones que estimem i que ens importen.

 

5.- “Com em farà sentir això d’aquí a 10 anys?”

Tot passa, tot és temporal. Hem de prendre distància del món i veure’l com un flux de situacions on el canvi és la norma. Treballar aquesta distància ens permetrà convertir el que considerem una amenaça en un repte.

Quan ens tractem com si fòssim una altra persona, ens és més fàcil acceptar que el que ens passa forma part de la vida de molta altra gent, que és humà. I que tots estem exposats a haver de lidiar amb els mateixos problemes o molt semblants (vegeu  https://benestaremocional.blogspot.com/2021/04/superar-lautocritica.html)

 

6.- “Mira de formar part dels Màsters: sigues amable sempre, repara de seguida el dany que hagis pogut fer, aplica’t per mantenir la calma durant les discussions, usa l’humor.

  Les relacions depenen de saber construir confiança i de mantenir el compromís de tenir cura de l’altra persona. El secret de les relacions que funcionen, els Màsters dels que parlen els Gottman (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/08/davant-un-conflicte-restaurar-la.html ) és arribar a la maduresa emocional que ens permeti generar un espai comú en el que creixerà la parella com a tal (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/04/7-elements-per-lexit-en-les-relacions.html).

 

Continuarà...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d