Passa al contingut principal

Amb tota la meva gratitud o 12 coses que quedaran del 2021

“Amb tota la meva gratitud, desitjo que tinguem la possibilitat d’acceptar i gestionar les nostres emocions i, així, aconseguir els canvis que necessitem per tal d’arribar a viure una vida amb sentit, entrega i passió.” https://benestaremocional.blogspot.com/2021/11/eiii-que-ja-son-10-anys.html

 

 

 

 


 

 

 

 

Les entrades del blog durant el 2021 van seguir desglossant els temes relacionats amb el benestar emocional: com aconseguir millors relacions, com gestionar les emocions, com aprendre noves destreses, com conèixer-nos millor, com aprendre a viure una vida amb sentit,...

M’agradaria poder arribar a fer sentir la meravella que experimento cada vegada que aprenc una cosa nova i compartir els coneixements que la ciència ens va regalant cada vegada que llegeixo un llibre o segueixo una investigació. Aquest és el meu objectiu. Faig tot el possible per construir una connexió amb persones que enriqueixen el món amb les seves troballes. Tot, al final, amb la intenció de fer camí cap al benestar emocional.

Moltes gràcies.

 

 

 

7.- “A la vida, l’important no és la por; és el que fas amb aquesta por el que marca la diferència”

“Aprendre a tractar la por com a un repte que s’ha de superar, més que com una amenaça que hem d’evitar, marcarà una diferència profunda en la nostra vida”, ens recorda Steven Kotler en el seu llibre “The Art of Impossible” (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/06/jo-pensava-que-la-valentia-suposava-no.html).

La por focalitza la nostra atenció i, segons Kristin Ulmer, el camí per aprofitar-la és, primer, identificar-la; en segon lloc, veure-la com un impuls, com una energia; i, finalment, hem de sortir de la zona de confort i practicar el que ens fa por, de manera que així potenciarem la pròpia pràctica i el rendiment.

 

 8.- “Quan vas pel món, o guanyes o aprens.”

“Estimada Júlia, ara que en fas 23 penso en quines coses podria dir-te... Què li hagués servit al meu jo de la teva edat? Què m’hagués pogut estalviar? Suposo que ara, des d’aquest punt, li diria que no passés gaire pena, que aquí hem vingut a aprendre a viure i que, segurament, no acabem de saber massa bé què fer fins que se’ns acaba el temps.”

(vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/07/estimada-julia-ara-que-en-fas-23.html)

 

9.- “La meditació és fer néixer dintre nostre un testimoni que observa el remolí dels pensaments sense deixar-se xuclar per ells.”

La calma és un súperpoder. La calma ens permet observar el riu de sensacions i pensaments que ens ronden a tot moment i, pel fet de ser-ne conscients, ens dona l’opció de no deixar-nos engolir.

La meditació, en totes les seves formes, ens permet assaborir moments de calma, situar-nos en el punt d’observació del que està passant i acceptar-ho (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/08/ioga-meditacio-i-el-que-no-ens-deixa.html)

 

10.- “L’amor és un verb, no un nom.”  

L’amor, com diu Barbara Fredickson, és un estat de ressonància compartida, un espai que emplenem d’accions que ens permeten compartir emocions positives.

L’amor veritable a la llarga és una combinació de sort, capacitat de decisió i dedicació... Si ens emboliquem amb idees sobre l’amor romàntic ens resultarà més difícil trobar-lo i mantenir-lo”, explica Arthur Brooks (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/09/romanticisme-amor-i-felicitat.html)

L’enamorament de Hollywood no ens garanteix una bona relació (vegeu  https://benestaremocional.blogspot.com/2021/12/enamorament-dopamina-i-desig.html).  Les relacions depenen de saber construir confiança i de mantenir el compromís de tenir cura de l’altra persona. Si vols treballar aquests aspectes, fes cas als Gottman: sigues amable sempre, repara de seguida el dany que hagis pogut fer, aplica’t per mantenir la calma durant les discussions, usa l’humor.

 

11.- “No som les nostres intencions, som els nostres actes. No som les nostres paraules, som els nostres fets. No podem mirar només pel nostres interessos, hem de tenir en compte als altres.”

Les 5 preguntes que poden canviar la nostra vida, vénen de la mà de Ryan Holiday, un modern estudiós dels estoics (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/10/si-vols-viure-be-fes-te-aquestes-cinc.html):

1.- Amb qui passo el meu temps?

2.- Puc controlar això? El resultat depèn de mi?

3.- Com seria el meu dia ideal?

4.- Què és el més important de la meva vida?

5.- És així com vull arribar a ser?

 

12.- “El secret de la respiració com a eina calmant i de salut, si ens hi fixem en les tècniques 3-6 i 4-7-8, el trobarem en dues coses: respirar sempre pel nas i respirar allargant l’expiració.”

Els estudis sobre les pràctiques centrades en la respiració indiquen que aquestes tenen un efecte sobre el malestar relacionat amb la depressió i l’ansietat, milloren els ritmes de son, augmenten l’optimisme i el benestar, enforteixen les nostres habilitats per a regular les nostres emocions, promouen la recuperació dels traumes i redueixen la impulsivitat i els cravings associats amb les addiccions (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/11/llegeix-aixo-practica-i-mai-tornaras.html).

 

 

Moltes gràcies, una altra vegada...

Ens veiem durant el 2022...

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d