Passa al contingut principal

Enamorament, dopamina i desig...

 


”L’amor veritable a la llarga és una combinació de sort, capacitat de decisió i dedicació... Si ens emboliquem amb idees sobre l’amor romàntic ens resultarà més difícil trobar-lo i mantenir-lo”. Arthur C. Brooks

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Enamorar-se per després adonar-se’n de que la història d’amor acaba de cop i volta i et quedes amb les mans buides, sense saber massa bé que t’ha passat. Tu, erròniament, pensaves que estaves construint una relació. Però no, no hi havia tal cosa; l’altra persona, en un dels casos en concret en els que estic pensant ara mateix, estava posseït per les expectatives d’un futur sense problemes i ple de moments màgics.

I, ara, en aquests moments, estàs plorant a casa teva, després que ell, en aquest cas, t’hagi dit que “no està enamorat de tu”, que “ara ja no és com abans”. I penses en què és el que hi ha de dolent en tu, quan això ja t’ha passat dues vegades abans. Tu, que penses que una relació és una construcció, a la manera dels Gottman (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/04/7-elements-per-lexit-en-les-relacions.html ), el resultat d’intimitat, compromís i passió (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2015/05/el-triangle-de-lamor-passio-ii.html )...

 

Daniel Z. Lieberman, juntament amb Michael E. Long, en el seu llibre “Dopamina” ens dona una idea de perquè t’ha passat això. És culpa de la dopamina, pots dir-te a tu mateixa. De la dopamina i de la cultura en la que creixem, pensant en l’amor com una pel·lícula romàntica, en la que coneixes a la persona adequada en el moment adequat i després tot segueix per sempre més (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/09/romanticisme-amor-i-felicitat.html ).

Lieberman ens explica que el nostre món mental es divideix en el que està a sota i el que està a sobre. A sota hi ha les teves mans, el teu cos, el terra, el que està “ara i aquí”. En aquest cas, el cervell està mediat per neurotransmissors que et permeten estar present, fruir del que està passant. A sobre hi ha el cel, el que pot passar, el que encara no tens, el que està lluny. Hi trobes el coneixement, el poder i l’amor. I, en aquest cas, els circuits del cervell que permeten el desig de la novetat i del que encara no tens, van plens d’una molècula diferent, la dopamina.

La dopamina està present en el món animal, però cap dels altres animals en té tanta com els humans. La dopamina no té a veure amb el plaer; té a veure amb el desig, amb la conquesta. En el cas de l’enamorament, la dopamina, i tot el que suposa està embadalit per una altra persona, es dona quan encara pensem en la relació en clau de futur. Quan la persona estimada passa a formar part de la nostra vida quotidiana, és a dir, del món de sota, l’entusiasme inicial desapareix.

El món de sota és el que tenim a prop, és el món real, el món d’ara. El món de sobre és el que tenim lluny, és el món del possible, el món del futur. Aquest darrer món és el món de la dopamina i sempre està cercant coses millors. Perquè una història d’amor sigui real i duri com a tal, ha de passar dels circuits de la dopamina, de la imaginació i del desig, al circuit d’aquelles substàncies que ens fan fruir del moment present, que ens permeten viure bé en el món de sota, en el que tenim a prop.

 

L’enamorament és com fer una volta en una atracció que està situada en la base d’un pont. Aquesta atracció pot fer que donis voltes i més voltes en un viatge ben bonic tantes vegades com vulguis, però sempre et deixarà allà on has pujat, en el teu punt de partida. Cada vegada que la música s’atura i poses de nou els peus a terra, has de prendre una decisió: donar més voltes o creuar el pont cap un altre tipus d’amor més durador

 

Des del punt de vista de la dopamina, tenir coses no és important. L’important és la conquesta. Com explica Lieberman, el lema de la dopamina és “sempre més”. La dopamina és la molècula de la il·lusió. Per fruir del que tenim hem d’estar en l’ara i aquí, on hi trobem unes altres substàncies: la serotonina, l’oxitocina (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2014/01/amor-cos-cervell-i-oxitocina.html ), la vasopressina, les endorfines (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2012/12/la-importancia-de-les-rutines-i-iii.html ) i unes molècules anomenades endocanabinoides (semblants a la marihuana).

L’enamorament saturat de dopamina sol durar entre 12 i 18 mesos. Les parelles que duren més d’aquest temps i tenen una bona relació és perquè han aconseguit posar en marxa les substàncies de l’ara i aquí i són companys de vida. En aquest cas, el que està present és una satisfacció profunda i duradora amb la realitat tal i com és i una aversió al canvi pel que fa a la parella.

L’amor saturat d’oxitocina i vasopressina pot durar tota la vida. Necessita realitat, emocions, compromís i respecte.

 

Per tant, estimada, queda clar el que ha passat: la culpa la té la dopamina i la decisió d’ell de seguir donant voltes en l’atracció que està a la base del pont. Tu podries travessar el pont i construir una història, viure una relació profunda i plena. Però amb ell, no.

Bona reflexió!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,