Passa al contingut principal

Romanticisme, amor i felicitat


“L’amor és com es fa l’amor. L’amor és un acte de voluntat –és a dir, suposa una intenció i una acció. La voluntat suposa elecció. No tenim amor. Triem estimar.” Scott Peck “The Road Less Traveled”

“Estimar no és una paraula qualsevol. És un verb, està fet d’accions. No és, únicament, la descripció d’un sentiment. És intimitat i compromís. I, quan es tracta de la versió romàntica, hi hem d’afegir la passió” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/06/150000-i-all-you-need-is-love.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Com pot ser que una cosa que ens fa sentir tan insegures ocupi tant de temps de la nostra vida?”. Estàvem parlant de relacions i de patiment i la joveneta que tenia davant em contava que aquesta frase va sortir-li de l’ànima quan comentaven mals d’amor amb una amiga seva. “Quin sentit té tot això? Per què perdem tanta energia en pensar en els jocs de seducció? Al final, la inversió que fem no dona massa resultats...

Vivim en aquesta cultura, marcats pel romanticisme de les pel·lícules americanes i la idea de la predestinació, la mitja taronja, l’amor a primera vista... Les emocions tenyeixen les decisions, en pla, “sí, sé que aquesta persona em fa mal i que la relació no funciona; però no hi puc fer-hi més, l’estim...” I no ens adonem que les relacions no estan fetes de sentiments, sinó de moments de connexió, és a dir, d’accions. L’amor és un verb, no un nom.

En aquest sentit, Arthur C. Brooks, des de la seva columna a The Atlantic (vegeu https://www.theatlantic.com/family/archive/2021/09/soul-mates-love-destiny/620014/), ens recorda que si volem viure una bona relació, hem de renunciar a la idea de trobar l’ànima bessona. ”L’amor veritable a la llarga és una combinació de sort, capacitat de decisió i dedicació... Si ens emboliquem amb idees sobre l’amor romàntic ens resultarà més difícil trobar-lo i mantenir-lo”.

Una gran part de les amigues de la joveneta que reflexionava sobre les relacions creuen en la “màgia” de l’amor. L’amor veritable, pensen, és una qüestió de “sentir-lo”, de topar-hi i acceptar la predestinació. L’amor, altres vegades, és una qüestió d’atracció, de “feeling”, de sentir el “lligam” que les recorda que “és ell/ella”. No és una decisió, és una imposició, una sensació d’inevitabilitat... I això fa que t’hi mantinguis lligat/lligada, esperant que els fets s’harmonitzin amb el que ja sents...

Però la realitat és la que és. I, encara que poden passar molt temps intentant fent-la encaixar amb els sentiments, al final la realitat s’imposa i els fets, les accions de les persones, acaben per determinar el futur de la relació. El problema és quina quantitat de patiment estem disposats a acceptar mentre la realitat acaba per imposar la seva lògica. Segons la joveneta de la conversa, segurament acceptem sofrir massa. Massa per a res.

Però per què seguim donant corda a aquestes històries?”, demanava ella. Suposo que la majoria de personal no vol renunciar al joc de seducció que hi ha al darrera, ni a la màgia que, suposem, ens traurà del que és ordinari. Que ens convertirà en protagonistes del que serà extraordinari. És com una continuació del que ens mostra Instagram, per exemple. Un joc de vanitats, d’aparences, d’intents de seducció... Tanmateix, al final, les relacions que tenen èxit depenen d’altres coses, més petites, més ordinàries, però, al mateix temps, més profundes: moments de connexió autèntica.

Tal vegada l’antídot al romanticisme de la predestinació seria recordar quins són els pilars de l’amor que dura, l’amor dels Màsters dels Gottman (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/08/davant-un-conflicte-restaurar-la.html). Les relacions depenen de saber construir confiança i de mantenir el compromís de tenir cura de l’altra persona. Gairebé 40 anys d’estudis han portat a proposar la distinció entre Màsters (mestres) de les relacions i Disasters (desastres) de les relacions. Sabem que pràcticament la meitat de les parelles acaben amb una separació i que això passa sobretot en el cas dels Disasters.

Els Màsters construeixen la relació peça per peça. Son companys en el camí de la vida, intentant mantenir el triangle que formen la passió, la intimitat i el compromís. Si vols formar part del club, els Gotmman recomanen una sèrie de pautes: sigues amable sempre, repara de seguida el dany que hagis pogut fer, aplica’t per mantenir la calma durant les discussions, usa l’humor.

Aquesta va ser la conclusió de la conversa que va encetar la joveneta amb dubtes sobre els beneficis de viure pendents del flirteig: tal vegada ens hauríem de dedicar a construir relacions segures i profundes amb les persones que volem que formen part de la nostra vida.

Bona reflexió!

 

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d