Passa al contingut principal

Si vols viure bé, fes-te aquestes cinc preguntes (estoiques)...


“Aquests autors estoics ens recorden que les nostres accions són el punt de referència de la nostra vida i parlen de prendre decisions, de fer-nos responsables dels nostres actes, de construir un món millor a partir de la nostra implicació en el benestar dels altres, d’assegurar-nos que fem el correcte i de com arribar a la pau d’esperit.” https://benestaremocional.blogspot.com/2021/02/dotze-aportacions-dels-estoics.html

“No som les nostres intencions, som els nostres actes. No som les nostres paraules, som els nostres fets. No podem mirar només pel nostres interessos, hem de tenir en compte als altres.”

”Hi ha moltes coses que no podem controlar: ni la durada de la nostra vida, ni les riqueses, ni la fama, ni la vida dels altres, ni l’amor... Sí podem controlar la nostra pròpia reacció davant les coses. En un món imprevisible l’únic que podem controlar són les nostres accions. I, aquestes només seran adequades si seguim els principis de saviesa, temprança, coratge i justícia.” https://benestaremocional.blogspot.com/2021/02/aprendre-viure-millor-lexemple-dels.html

 

 

 


 

 

Una vida amb sentit, entrega i passió, això és el que desig per a mi i per a la gent que estim; bé, mentida, és la vida que m’agradaria que tothom tingués l’oportunitat de tenir. El problema és que, en la majoria de casos, les circumstàncies no ens ajuden i, al final, acabem vivint com podem, condicionats per l’atzar, les condicions socioeconòmiques i la gent que ens envolta.

Els estoics, aquesta escola filosòfica de la que parlo moltes vegades, explica Ryan Holiday (vegeu també, https://benestaremocional.blogspot.com/2021/02/dotze-aportacions-dels-estoics.html ), ens poden guiar per tal d’aconseguir tenir l’opció d’aquesta vida amb sentit, entrega i passió. Per això, hauríem d’estar disposats a fer-nos cinc preguntes:

 

1.   Amb qui passo el meu temps?

 

Recorda “la regla dels cinc ximpanzés”: al final ens assemblem a les cinc persones amb les que passem més temps (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2017/01/amb-esperancai-ii.html ). De la mateixa manera que els nutricionistes ens recorden contínuament que “som el que mengem”, els psicòlegs hauríem de parlar d’una “dieta social” i dir que a qui veiem i amb qui parlem determinaran el que pensem, com ens sentim i, al final, el que estem disposats a fer.

Compte, doncs. Si vols convertir-te en una bona persona, mira d’envoltar-te de bones persones. Si vols viure una vida amb sentit, entrega i passió, mira de compartir moments amb les persones que consideres que viuen d’aquesta manera.

Planteja’t què vols fer a partir d’ara. És la teva oportunitat. Recorda que hi ha un espai per a cada nivell d’intimitat (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2020/12/els-5-cercles-dintimitat-o-les.html ). Comparteix amb les persones adequades el teu temps.

 

 

 

2.   Puc controlar això? Està en les meves mans?

 

Recorda que aquesta és una de les regles més importants de l’estoïcisme (mira https://benestaremocional.blogspot.com/2017/05/la-joia-de-viure-dels-estoics.html ). Si la resposta és no, estaràs perdent el temps i despertaràs en el teu interior tots els sentiments que associem amb la impotència (angoixa, malestar, desconcert, tristesa...).

Només tenim control sobre nosaltres mateixos, els nostres sentiments, les nostres emocions... I sobre les nostres respostes.

No controlem les circumstàncies, el temps, als altres, al que fan els demés.... Però sí com responem a totes aquestes coses.

Concentrar les nostres energies en el que depèn de nosaltres ens possibilita sentir que fem el que hem de fer i permet obtenir resultats útils.

Deixa de pensar en el que està fora de les teves possibilitats de control. Només així podràs conservar la calma i fer el que realment pots fer.

 

 

3.   Quin seria el meu dia ideal?

 

Si no hi penses seriosament, com pots planificar la teva vida de forma que sigui el que realment vols que sigui? Quines són les coses que t’importen de veres? En quins moments sents que entres en flux? En quins moments et sents realment útil? Quins són els teus moments de màxima connexió?

Recorda sempre que els estudis diuen que anar al darrera de coses, convertir-te en un materialista, no et compensarà (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/12/com-el-materialisme-ens-fa-infelicos.html ).

Les activitats compartides, les connexions profundes, els moments de calma, marcaran el que pot ser el teu benestar. Fes una llista de les vegades que t’has sentit així.

 

 

4.   Què és el més important a la meva vida?

 

Si no saps dir què és el més important per a tu, com ho podràs prioritzar? Si no tens clar el que vols, com podràs donar passes per tal d’aconseguir-ho?

(vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2013/02/que-es-necessita-per-viure-una-bona-vida.html)

 Recorda que per contestar aquesta pregunta hem de tenir presents les respostes a les tres preguntes anteriors i superar la pressió social, el voler coses que no depenen de nosaltres (com la felicitat dels altres o el seu reconeixement) i/o el materialisme que amara la nostra societat.

 

 

5.   Així és com vull arribar a ser?

 

Som el que fem, no el que diem o el que pensem (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2021/02/aprendre-viure-millor-lexemple-dels.html)    Així, per tal d’arribar a ser el que volem ser haurem de centrar la nostra atenció en el que fem.

Cada vegada que facis una cosa, pregunta’t: Això que faig, concorda amb el que faria la persona que vull arribar a ser? El que fem decidirà com arribarem a ser.

Vols ser una persona que crida, que insulta, que perd el control? Vols ser una persona que no escolta, que enganya, que no mostra respecte pels altres?

Si fas aquestes coses, et converteixes en una persona que fa aquestes coses.

 

 

Bona reflexió!

 

Comentaris

  1. Gràcies Paula per aquest regalet setmanal...La teva reflexió m'ha recordat unes paraules que van en la mateixa linia del que dius "NO SOM LES NOSTRES PARAULES, SOM ELS NOSTRES FETS"....Ell ens deia:L'INFERN ESTA ENRAJOLAT DE BONES INTENCIONS..ELS FETS SÓN ELS QUE COMPTEN.
    gRÀCIES I BONA SETMANA

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,