Passa al contingut principal

Les 10 entrades més llegides durant 2023

 


“no som els protagonistes de la pel·lícula de cap altra persona que no siguem nosaltres mateixos. Al final descobrirem que als altres no les importa gaire el que fem amb la nostra vida. De fet, ja tenen prou amb lo seu. I, sigui quin sigui el canvi que fem, a la llarga ens accepten i segueixen amb la seva vida. L’intent d’aconseguir seguretat tractant de justificar la nostra existència és innecessari. No tindràs calma interior perquè els altres t’acceptin. La tindràs quan renunciïs a que te la donin.”

https://benestaremocional.blogspot.com/2022/02/cinc-preguntes-basiques.html

 

 

 


 

 

Les emocions, les pors, les preguntes que ens poden fer la vida més fàcil, l’expressió del dol, de l’alegria de les celebracions… Tot això és el que ha estat més consultat durant aquest any 2023 de tota la col·lecció d’escrits que formen aquest blog, des que el vaig iniciar un poc després de la mort d’en Kiko.

Les visualitzacions es concentren en 10 entrades, la meitat d’elles escrites aquest any 2023 (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2023/12/les-10-entrades-del-2023-mes-llegides.html) i l’altra meitat en qualsevol moment d’aquest camí que vam iniciar fa temps. Totes són un intent d’expressar el que vaig aprenent de la vida, del dol, de les emocions, de les meves pors, de les preguntes que em desperten les situacions del dia a dia, de les respostes que a vegades trobo pensant o llegint el que reflexionen o investiguen altres persones.

Una altra vegada, gràcies per tot. Gràcies per deixar-me existir en aquest format.

 

 

 

1.- Les fortaleses personals.

(https://benestaremocional.blogspot.com/2012/05/les-fortaleses-personals.html)

 

Per si vols conèixer quines són les teves fortaleses, els elements del teu caràcter que poden fer que la teva vida sigui més plena:

si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives. [Martin] Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència.”

 

 

2.- Superar la por, ser més valents…

(https://benestaremocional.blogspot.com/2020/09/superar-la-por-ser-mes-valents.html)

 

Per si vols conèixer, de la mà de Tim Ferriss, com arribar a la valentia, acceptant la por, entrant en acció:

PS. El meu germà Pere va fer una cosa semblant quan li van diagnosticar el càncer. Va posar fil a l’agulla i va decidir tenir un espai setmanal per tal de poder parlar sobre les pors, sobre les conseqüències sobre la seva vida, sobre la decisió d’afrontar el procés pensant en els altres i deixant la part mèdica als metges. La passa 2 la tenia clara: si al final el càncer es feia l’amo del seu cos, ho faria sense haver-li pres la vida, el que li agradava fer, el que volia deixar arreglat... La passa 3 encara era més clara: no volia de cap manera viure com un malalt. Estava malalt, sí, però tenia una vida per viure fins a l’últim alè.”

 

3.- Cinc preguntes bàsiques.

(https://benestaremocional.blogspot.com/2022/02/cinc-preguntes-basiques.html)

 

Si vols saber perquè hem d’acceptar que ens morirem i que hi haurà dolor a la nostra vida ens pot ajudar a ser més feliços:

no som els protagonistes de la pel·lícula de cap altra persona que no siguem nosaltres mateixos. Al final descobrirem que als altres no les importa gaire el que fem amb la nostra vida. De fet, ja tenen prou amb lo seu. I, sigui quin sigui el canvi que fem, a la llarga ens accepten i segueixen amb la seva vida. L’intent d’aconseguir seguretat tractant de justificar la nostra existència és innecessari. No tindràs calma interior perquè els altres t’acceptin. La tindràs quan renunciïs a que te la donin.”

 

4.- 7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions.

(https://benestaremocional.blogspot.com/2018/03/7-coses-que-hem-daprendre-sobre-les.html)

 

Si vols entendre els elements bàsics que formen les teves respostes emocionals:

A cada emoció li podem assignar un protocol que comença per identificar la situació i acaba per la resposta que és més probable que donem. La ràbia, per exemple, comença quan s’identifica un obstacle en el nostre camí i es genera un patró de resposta que fa que lluitem per tal de poder seguir endavant. La joia, per altra banda, comença quan s’identifica una oportunitat i es mobilitza l’energia per tal de seguir endavant.”

 

 

5.- Estimat Pere, avui fa 6 anys…

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/07/estimat-pere-avui-fa-6-anys.html)

 

Si vols acompanyar-me en el camí pel dol pel meu germà, en la seva mutació, en com, a pesar de tot, ell encara és present a la meva vida:

De cada vegada entenc més el teu agraïment per la vida, expressat quan la mort estava a dues passes, bé, a dues setmanes... Hem tingut sort. Hem heretat part de la capacitat obsessiva del pare, amb allò que deia “Quina sort que tot el que he fet m’ha agradat!” i jo li contestava que això venia d’ell, de la seva capacitat d’estar present... Hem heretat, sobretot tu, l’alegria de la mare, amb allò de “donar gust poc costa”... I, després, vam experimentar la possibilitat d’expressar el que sentíem…

 

 

6.- Molts d’anys, Júlia!!! o 25 històries pels teus 25 anys.

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/07/molts-danys-julia-o-25-histories-pels.html)

 

Si vols tenir la sensació que formem part d’un teixit que comença molt abans que naixéssim i que genera històries que alimenten el sentit de formar part d’una família:

La padrina va començar a desaparèixer del món quan estava a punt de jubilar-se, sobre els 70 anys. El padrí Francesc estava consternat. Va patir molt. Ella, al principi, se n’adonava que anava perdent peu. Va ser molt trist. Va desaparèixer per sempre i va quedar-ne una doneta que feia coses estranyes i s’escapava de casa per anar a donar menjar a una mula inexistent. Va ser un dels meus primers dols.”

 

 

7.- Davant un dol: Consells pels amics.

(https://benestaremocional.blogspot.com/2018/02/es-pot-recorrer-la-rabia-en-comptes.html)

 

Si vols saber el que necessita algú durant un dol o si vols demanar ajuda perquè n’estàs passant un:

Estar amb algú que pateix no és fàcil. Veuràs aparèixer ansietats, preguntes, ràbia, por, culpa. Et pots sentir ferit en els teus sentiments. Pots sentir-te ignorat o poc apreciat. El teu amic no estarà per acomplir amb la seva part d’amistat. Per favor, no t’ho agafis com una cosa personal i, per favor, no li ho tinguis en compte. Troba la teva xarxa de suport per a poder recolzar-te el temps que ajudes al teu amic. Quan dubtis, torna al punt 1.”

 

 

8.- Estimat Kiko, avui fa 12 anys.

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/08/estimat-kiko-avui-fa-12-anys.html)

 

Si vols veure de primera mà què és un terratrèmol vital, un fet que origina una ruptura en la línia del camí de la teva vida i t’obliga a processar un dol que canvia tot el teu present i marca el que serà el teu futur:

La teva mort va causar un rebombori que va canviar-ho tot. Fins en aquell moment, la vida del clan seguia el seu curs, amb anades i vingudes, amb acords i desacords, amb trobades i festes i celebracions... El teu buit va canviar-ho tot, generant uns desequilibris que vam intentar agombolar així com vam poder... Tu eres sempre el comodí del joc, el que repartia a tothom, el que sempre hi era. I vas desaparèixer. I va acabar una era.”

 

 

9.- Estimat Kiko, avui en faig 59…

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/08/estimat-kiko-avui-en-faig-59.html)

 

Si vols entendre que determinats rituals, en aquest cas el del meu aniversari, queden lligats per sempre a altres persones, encara que aquestes faci molts anys que no tenen presència física en aquest món:

Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens definia com a família, pel que m’ha condicionat com a persona, pels moments que van generar el meu rol de cuidadora, de germana, de persona, de confident…

 

 

10.- Estimat Guillem, avui que en fas 60…

(https://benestaremocional.blogspot.com/2023/08/estimat-guillem-avui-que-en-fas-60.html)

 

Una finestra al que fa que les relacions generin vincles, gràcies als moments compartits:

El gran miracle va passar quan les meves febleses van deixar de ser un problema. Van convertir-se en una part més de jo, d’un jo que tu vas fer sentir completament estimat.

 

La vida està feta de tonteries, de moments intranscendents, de coses petites...

 

La nostra vida està feta de converses compartides…”

 

 

 

Una abraçada de veres

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,