Passa al contingut principal

Posa't protecció solar o consells als joves (II)


Posa’t protecció solar
(Escrit de Mary Schmich)






Posa’t protecció solar.

Si només pogués donar-te un consell pel futur, et diria que et posessis protecció solar. 
Els beneficis a llarg termini de la protecció solar han estat provats pels científics, mentre que la resta dels meus consells no té cap base fiable tret de formar part de la meva pròpia experiència. Et donaré aquests consells ara.

Frueix del poder i la bellesa de la teva joventut. Oh, no em facis cas. No entendràs el poder i la bellesa de la teva joventut fins que s’hagi esvaït. Però creu-me, d’aquí a 20 anys, miraràs les teves fotos i recordaràs de manera que avui no pots entendre les moltes possibilitats que tenies i com n’era de fabulós el teu aspecte. No estàs tan gras com t’imagines.

No et preocupis pel futur. O preocupa’t, però has de saber que preocupar-te és tan efectiu com intentar resoldre una equació d’àlgebra simplement mastegant xicle. Els problemes actuals de la teva vida és probable que siguin coses que no haguessis imaginat mai amb la teva ment preocupada, del tipus que et revenen a les 4 del matí d’un dimarts qualsevol.

Fes una cosa que et faci por cada dia.

Canta.

No siguis desconsiderat amb el cor de les altres persones. No et relacionis amb persones que siguin desconsiderades amb tu.

Fes servir el fil dental.

No perdis el temps en gelosies. A vegades vas per davant, a vegades et deixen enrere. La carrera és llarga i, al final, només és amb tu mateix.

Recorda els compliments que et facin. Oblida els insults. Si tens èxit en això, conta’m com ho has fet.

Conserva les teves cartes d’amor antigues. Desfés-te dels teus extractes bancaris antics.

Fes estiraments.

No et sentis culpable si no saps que has de fer amb la teva vida. Les persones més interessants que conec no ho sabien als 22. Algunes de les més interessants que ara en tenen 40 encara tampoc ho saben.

Pren calci. Sigues curós amb els teus genolls. Les trobaràs a faltar quan no hi siguin.

Pot ser et casaràs, potser no. Pot ser tindràs fills, potser no. Pot ser et divorciaràs als 40, pot ser faràs el ball en les teves noces de diamant. Sigui el que sigui que facis, no et sentis massa orgullós ni et culpis massa a tu mateix. La meitat de les teves eleccions depenen de la sort. Com les de la resta de la gent.

Frueix del teu cos. Usa’l de les maneres que pugis. No tinguis por de fer-ho o del que la gent pensi del que fas. És el més gran instrument que tindràs mai.

Balla, inclús si no pots fer-ho enlloc que no sigui la teva sala d’estar.

Llegeix les instruccions, encara que no les hagis de seguir.

No llegeixis revistes de bellesa o de moda. Només faran que et sentis lleig.

Mira d’entendre als teus pares. No ho podràs fer mai quan ells no hi siguin. Sigues amable amb els teus germans. Són el millor lligam amb el teu passat i la gent que probablement segueixi amb tu en el teu futur.

Has d’entendre que els amics van i venen, però que hauries de conservar-ne uns quants de meravellosos. Treballa dur per superar les distàncies geogràfiques i en l’estil de vida perquè com més vell et facis, més necessitaràs la gent que et va conèixer quan eres jove.

Viu a Nova York, [a una gran ciutat], però vés-te’n abans de que tornis massa dur. Viu al nord de Califòrnia, [al camp], però vés-te’n abans de tornar massa tou. Viatja.

Accepta certes veritats inalienables: Els preus pujaran. Els polítics enganyaran. Tu, també, tornaràs vell. I quan hi tornis, fantasiejaràs que quan eres jove els preus eren raonables, els polítics eren nobles i els nins respectaven als majors.

Respecta els teus majors.

No esperis que ningú et mantingui. Pot ser et regalaran diners. Pot ser la teva parella serà rica. Però no saps mai quan es pot acabar.

No maltractis massa el teu cabell o quan en tinguis 40 semblarà com si fos el d’una persona de 85.

Vés alerta amb els consells als que fas cas, però sigues pacient amb qui els dóna. Els consells són una forma de nostàlgia. Donar-los és una manera de gratar en el passat, filtrar el que trobem, eliminar les parts lletges i reciclar el que ens agrada per tal de donar-li més valor del que mereix.

Però fes-me cas i posa’t crema de protecció solar.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,