“Algunes persones evolucionen i canvien de manera tan radical como les erugues que es metamorfosen en papallones. Algunes semblen estar tallades en granit i porten a sobre durant tota la vida les mateixes creences i valors que tenien al principi. Algunes milloren, altres empitjoren, algunes queden igual. Algunes canvien com a resultat de transformacions socials, algunes por raons individuals i gràcies a un esforç personal. Reconèixer això implica considerar cas per cas i també reconèixer que a vegades no tenim prou informació per emetre un judici.” Rebecca Solnit
“La saviesa suposa admetre les nostres pròpies limitacions com a humans, cultivar un esperit crític i no deixar mai d’estar oberts als nous aprenentatges (amb una mentalitat de creixement). La saviesa comporta la compassió, la capacitat de posar-se en el lloc dels altres, la destresa a l’hora de prendre bones decisions.” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/els-numeros-de-la-vida.html
“El secret d’una bona vellesa és una vellesa sàvia, aquella que, com explica Caspar Henderson (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2022/03/lart-descoltar-i.html), ve acompanyada de sis destreses:
un coneixement pragmàtic de la vida, la regulació de les pròpies emocions, un comportament prosocial, conèixer els nostres punts dèbils i les nostres fortaleses, la capacitat de prendre decisions i l’acceptació de la incertesa.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/04/la-meva-amiga-marta-sanxo-esta.html
És possible canviar?, em demanen a vegades a la feina. Canviar fa referència a ser capaç d’aprendre a veure les coses des d’un altre punt de vista i, a partir d’aquí, aplicar-hi noves eines per tal d’aconseguir resultats diferents. El problema d’això és que resulta difícil rompre els automatismes que ens ajuden a respondre al nostre dia a dia. I, així, canviar esdevé un procés laboriós, en el qual hem d’invertir esforç i temps.
D’altra banda, canviar suposa resistir la incertesa i travessar el fracàs inicial, sabent que, una vegada i una altra, tornarem a caure en els patrons antics quan les coses es compliquin. Per canviar hem de tenir una mentalitat de creixement (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2019/11/la-trampa-de-la-intelligencia.html ) i creure en la possibilitat d’aspirar a la saviesa (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2015/06/saviesa-coratge-autocontrol-i-justicia.html ).
Tanmateix, com raona Rebecca Solnit en el seu assaig sobre perdó i redempció (vegeu https://www.nytimes.com/es/2022/04/28/espanol/opinion/perdon-redencion.html ), si penses bé en qui eres fa un temps, respondràs sí o no a la pregunta “Ets la persona que va cometre aquest error, que tenia aquesta opinió que ara es considera reprovable o ignorant, que va fer mal fa uns anys?”?.
Soc jo la mateixa persona que fa 10 anys, quan encara tenia adolescents a casa, quan feia poc que el meu germà havia mort, quan no sabia moltes coses que estic aprenent ara? Soc jo la mateixa persona que fa 20 anys, quan els meus fills eren petits, quan els meus pares encara tenien força, quan no havia llegit el que he llegit ni havia parlat amb qui ara parlo molt?
Què tinc a veure amb la meva jo adolescent o amb la nina que vaig ser? O els meus fills, són el que eren de petits, segueixen marcats pel seu temperament de base?
Crec que és possible canviar. A vegades, fins i tot, després d’alguna cosa que pensaves que t’enfonsaria (penseu en el que s’anomena creixement post-traumàtic, vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2017/01/la-part-positiva-dels-traumes.html ). Tanmateix, quan el canvi ve com a resultat d’una adaptació forçosa al que ens ve de fora és una cosa i quan ho decidim voluntàriament, n’és una altra.
Què has de fer per canviar? Dedicar-hi temps, seria la primera resposta. I tenir un pla, una estratègia, un objectiu que es pugui descomposar en passes petites i molt concretes. A partir de l’aplicació del pla a la nostra vida, ens podem veure responent de manera diferent a les situacions del dia a dia. I, a partir d’aquí, ens podem sentir sorpresos per les nostres respostes. Estem canviant.
Bona reflexió!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada