Passa al contingut principal

Ca meva no és un lloc...

“La llar no és un lloc, sinó una sèrie de coses que hem perdut o hem deixat enrere”

“encara que els meus trossets de llar estiguin dispersos, jo sempre trobaré la manera d’arribar-hi”

“Mai havia intentat escriure sobre el dolor fins que vaig llegir els relats d’altres dones sobre el seu. Abans d’això no tenia silueta ni forma. Anomenar-lo és intentar tancar-lo; mantenir-lo a distància i examinar-lo des de lluny”

“he arribat a conèixer els meus límits. Sé la quantitat de temps que li costarà al dolor florir i convertir-se en plaer”

Nina Mingya Powles “Pequeños cuerpos de agua”

 

 

 

 


 

 

 

 Les persones que experimenten a la vegada emocions positives i negatives fan associacions i troben connexions entre conceptes que aparentment són independents amb més facilitat”, ens conta Susan Cain en el seu llibre “Agridulce”. La creativitat sembla estar lligada a la tristesa, a l’anhel i a la transcendència. En el seu meravellós llibre Pequeños cuerpos de agua de Nina Mingya Powles, es dibuixen clarament aquests lligams.

Powles, amb un llibre sobre natura, records i històries familiars, escriu un homenatge a les seves arrels i al seu padrí, un naturalista que va detallar els ecosistemes dels petits cossos d’aigua de la montanya Kinabalu. L’aigua, omnipresent en totes les seves formes, és el mecanisme conductor que permet explorar moments de tristesa, d’observació de la bellesa, de reflexió sobre el dolor, el descobriment del que hi ha al darrera dels fluxos migratoris, de cada una de les llengües a les que es veu exposada, de cada un dels ecosistemes en els que arriba a viure...

L’aigua de mar, l’aigua de pluja, l’aigua de les piscines en les que ha nadat... L’aigua com a metàfora de les emocions, el cos com a receptacle de l’aigua, el llenguatge com a matèria primera per entendre i relacionar les coses d’una altra manera,

El radical aigua, (Shui), radical número 85 de 214, és un dels més comuns en el xinès escrit. (...) forma part de mils de caràcters, la majoria de vegades relacionats amb l’aigua (neu, riu, llàgrimes, nadar, rentar, flotar, xopar). I també n’hi ha alguns que no s’hi relacionen directament, sobretot verbs: viure, existir, concentrar-se, mesclar, esforçar-se. (...) trobo tantes paraules amb el radical aigua que podrien bastar per formar una llengua completa construïda a partir de radicals aigua. Començo a imaginar-me-la.

L’aigua surt també en la descripció de la seva ansietat,

“En mandarí, “preocupar-se” o “estar ansiós” és “danxin”. La primera paraula en la frase de dues paraules “dan”, significa “dur sobre l’esquena” o “carregar” i originalment tenia el sentit més específic de “carregar una perxa sobre les espatlles”. M’imagino a mi mateixa intentant i no aconseguint portar poals d’aigua, un a cada extrem de la perxa, amb l’aigua desbordant-se. El segon caràcter és un cor: “xin”. M’ajuda a pensar en la meva ansietat en termes visuals. M’imagino un cor que porta massa coses a dintre, a punt d’explotar, desbordant davant el mínim contacte”

Del seu dolor menstrual,

“Quan rompen les ones, ho fan de quatre maneres distintes: per vessament, per capbussada, per sorgiment o per caiguda. Durant tres o quatre dies cada mes, noto que el meu cos està composat només d’aquests tipus distints d’ones que es rompen. Avui som una combinació de sorgiment i caiguda.”

De la superació de la por i del dolor,

“He descobert recentment que moltes vegades som capaç de fer coses que em fan por si no les penso massa. Quan els meus peus toquen l’estany, noto el dolor agut de la caiguda de dos graus des que vaig nadar per darrera vegada. El dolor en els dits de les mans i dels peus és gairebé insuportable quan surten a l’aire...i, de cop, ja no hi és. L’he romput, he sortit per l’altra banda, on ja no hi ha més dolor”

 

Refer els records, ens explica Powles, és un acte de cura, de connexió amb el passat. I Susan Cain hi afegiria que és un acte creatiu, en el que hi trobem l’anhel i la transcendència, el resultat d’un moviment rítmic com el de les ones, oscil·lant entre les emocions positives i les negatives. I oscil·lant entre l’observació de la natura i la reflexió sobre els sentiments associats als llocs i a les coses que experimenta. El jardí familiar es converteix en un espai meditatiu, en el símbol de les esperances i els somnis de les diferents generacions que l’han habitat i en el reflex de la capacitat humana per cuidar, alimentar la terra, “oferir la pròpia tendresa a la terra”.

Per què no havia intentat mai parlar de veritat amb els seus padrins?, es pregunta Powles. La resposta és la falta de consciència de que el temps passa. Ella sempre els veia allà, durant les vacances, a casa seva, amb el jardí de sempre, amb els olors de sempre, com si es tractessin de figures immutables, sempre presents. Refer els records per entendre els seu origen es converteix en una investigació sobre els llocs, sobre les persones, sobre les cultures, sobre els idiomes, sobre els menjars, sobre el colonialisme, sobre l’impacte de la natura sobre l’home i de l’home sobre la natura...

I l’aigua, al final, es converteix en la seva llar, un lloc que, en paraules de Robin Wall Kimmerer en el seu llibre “Una trenza de hierba sagrada”, “et sosté, t’alimenta en cos i ànima”.

 

Bona reflexió!

 

 

 

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,