Passa al contingut principal

Molts d’anys, Laura o 28 coses sobre les quals val la pena pensar...

 


“I si en un moment determinat les coses no anessin bé, almenys tots aquests moments no hauran sigut d’angoixa”

“No em considero una persona valenta, em sento una persona pragmàtica.” Pere Vicens

 

 

 

 


 

 

 

Estimada Laura,

Avui en fas 28 i vull regalar-te aquestes coses per pensar, perquè et facin recordar el que tan agradava al teu pare: la importància de les converses, la importància de mostrar l’estimació, la importància de l’agraïment...

He tunejat idees d’aquí i d’allà. He begut d’un llibre de filosofia que m’ha deixat la teva cosina Júlia: Brianna Wiest, “101 Essays That Will Change The Way You Think”. Vet aquí:

 

 

 

1.- Persones a qui has somrigut, però que no coneixes; persones a les que escrius missatges habitualment; familiars o amics amb els que t’agradaria veure’t més -tots aquests petits moments de contacte que no tens massa en compte perquè els dones per suposats.

2.- Com recordaràs aquesta etapa de la teva vida d’aquí a 20 anys. Què és el que creus que pensaràs que hauries d’haver fet o voldries haver deixat de fer, què és el que t’ha obsessionat, quines petites coses no te n’adones ara que hauries d’haver valorat més...

3.- Què és el que, inconscientment, t’agrada dels “problemes” que et costa superar. Ningú es queda enganxat a alguna cosa a no ser que pensi que suma d’alguna manera (normalment és que ens fa sentir “segurs” o que som nosaltres el que ho estem fent “bé”).

4.- La mortalitat. La idea d’apreciar les coses que tenim mentre hi són. El que vols que recordin de tu.

5.- El fet que no penses exactament com pensen els altres i que, tal vegada, els problemes que tens amb ells no són tal cosa, sinó mancances en la comprensió que tens sobre ells o que tenen ells sobre tu.

6.- El fet que assumim que la gent és com la imaginem -una combinació de les experiències emocionals que hem compartit amb ells- i no com revelen els seus actes, els patrons que podem veure en la seva conducta. És molt més realista definir a una persona pel que fa.

7.- Quina cosa diries si només en poguessis dir una al món. Quina cosa li faries saber al teu jo més jove si només en poguessis triar una.

8.- Les pitjors nits de la teva vida. Què faries diferent. Què faries si poguessis tornar a aquell moment i ajudar al teu jo del passat.

9.- Les millors nits de la teva vida. No només què vas fer i amb qui, sinó què estaves pensant i en què estaves centrada.

10.- El fet que tot és dur: és difícil estar en una relació, és difícil no tenir-ne una. És difícil fer feina en una cosa que t’agrada i en la que hi has d’invertir molt emocionalment, però és molt difícil no trobar-la. Tot és difícil. És tracta de pensar si val la pena l’esforç, de pensar perquè val la pena sofrir.

11.- La teva por més personal i profunda i el que diu de tu i del que és el teu desig personal més profund.

12.- Què significa “prou” per a tu. Què és tenir prou diners, prou amor, prou productivitat -si no ho saps, mai en tindràs prou i no podràs aturar-te de cercar.

13.- La importància d’estar present. La sensació del sol sobre la pell. L’aroma de la primavera. El que podem fer amb cada minut de la vida.

14.- Quina part de la percepció de tu mateixa està construïda sobre la cultura, sobre les expectatives dels altres o les opinions dels altres.

15.- Quina de les premisses d’antigues filosofies ressona més en el teu interior. L’estoïcisme (https://benestaremocional.blogspot.com/2017/05/la-joia-de-viure-dels-estoics.html)? El budisme (https://benestaremocional.blogspot.com/2021/01/la-calma-es-un-superpoder-o-que-ens.html)? El Taoisme (https://benestaremocional.blogspot.com/2018/04/la-practica-de-la-bondat.html)? L’humanisme d’en Montaigne (https://benestaremocional.blogspot.com/2015/01/les-respostes-de-montaigne-com-viure-be.html)?

16.- El fet que el camí per canviar coses de la teva vida és canviar el que penses i la manera de canviar el que penses és canviar el que llegeixes i el que mires i, així, poder fer les coses d’una altra manera.

17.- Quines són les qualitats que admires més en la gent (segurament són les que t’agraden més en tu mateixa).

18.- Quins són els defectes que més et desagraden en la gent (segurament són les que et preocupen més quan penses en tu mateixa).

19.- Un mantra, o unes quantes frases, que tinguin la missió de donar suport a la convicció de que tot acabarà passant i que el futur pot ser diferent i seràs capaç de trobar la manera d’aconseguir-ho.

20.- Com trobar la manera de discutir millor. Com millorar la forma de comunicar els teus pensaments i els teus sentiments sense fer que la gent es posi a la defensiva. Com iniciar una discussió per tal que ens porti a millorar la connexió amb l’altra persona.

21.- Quines són les coses més importants que has après a la vida.

22.- Totes les persones que van a dormir plorant, desitjant tenir el que tu tens -la feina, l’amor, el lloc per viure, l’educació, els amics...

23.- El regal que és haver passat per relacions difícils. Són les que ens han permès millorar. Si ens han fet sentir soles, hem après a cuidar-nos. Si ens han fet sentir utilitzades, ens han fet pensar en la nostra pròpia vàlua. Si ens han bloquejat, ens han fet pensar que tenim un camí. A l’acceptar com ens han fet sentir, ens adonem que ningú ens pot salvar d’això i ho acceptem, i així podem trobar la calma, que és el que volem de veritat.

24.- Com acceptar que, encara que la mala relació amb algú no sigui culpa teva, sí que és el teu problema i has de triar com gestionar-ho. Tens el dret a viure en pau i per això s’ha de deixar enrere el ressentiment i entrar en la compassió.

25.- Les vegades que, passant per una situació difícil, vas pensar que no podries, però ho vas fer i la vas superar.

26.- La importància de la respiració en la nostra vida. Com canvia quan estàs molt cansada o molt alterada. Com t’avisa de que has de fer una pausa, has de descansar, has de prendre aire fresc.

27.- La importància del silenci. Per desconnectar. Per retrobar-te a tu mateixa. Per deixar un espai quan no fa falta parlar. Per recordar que hem de dir el que fa falta dir i que no ho hem de fer si no fa falta.

28.- La manera com valoraràs aquest any. Quants llibres has llegit, quants projectes has assolit, quantes connexions amb amics i família has alimentat, què has fet amb el teu temps.

 

Una abraçada de les de sempre, llarga i càlidament compartida.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,