“El vertader regal d’aprendre el llenguatge [de l’experiència i de les emocions], de practicar aquesta feina [practicant les habilitats] i cultivar una connexió significativa és ser capaç d’anar a qualsevol lloc sense la por de perdre’ns. Inclús quan no tenim idea d’on som o d’on anem, amb el mapa correcte, podem trobar el camí de tornada cap al nostre cor i al nostre jo més autèntic”
“Quan ens mostrem desconsiderats amb les històries dels altres, minem la nostra pròpia humanitat”
Brené Brown “Atlas of the Heart”
Durant vint anys Brené Brown va donar el consell equivocat. Sempre deia: “Necessitem entendre les emocions per tal de reconèixer-les en els altres i en nosaltres mateixos”. Estava equivocada. Com explica a “Atlas of the Heart”, moltes emocions es presenten de la mateixa manera i només podem saber de quines estem parlant si l’altra persona ens explica el seu context. Així, només podem saber el que està sentint una altra persona d’una manera: escoltant la seva història.
"Les emocions i les experiències humanes estan fetes de capes resultat de la nostra biologia, la nostra biografia, la nostra conducta i la nostra història personal"
Escoltar la història de l’altra persona és la darrera de les tres habilitats que necessitem per tal de connectar. Recordem que les habilitats bàsiques que ens interessa treballar són: desenvolupar autoconfiança, practicar el coratge de l’acompanyament i, aquesta última, practicar la gestió de la narrativa.
Després de començar amb l’autoconfiança (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2023/05/recepta-per-aconseguir-autoconfianca-o.html), seguir amb el coratge d’acompanyar (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2023/05/practicar-el-coratge-dacompanyar-o.html), la darrera passa és practicar la gestió de la narrativa, ser capaços d’escoltar activament la resposta de com es sent l’altra persona, amb qui volem connectar de manera autèntica.
“Quan els altres ens conten què senten, què ha passat, què les fa por o quins són els seus desitjos, nosaltres escoltem i ens convertim en gestors de confiança de les seves històries”. Escoltar de manera autèntica permet desenvolupar la confiança en la relació i, així, establir una connexió profunda. Quan escoltem de veritat acceptem la responsabilitat de tractar el que ens conten amb respecte i cura.
Els grans enemics de la connexió gràcies a l’escolta són el fet de “fer com si” escoltem però passar ràpidament a dir que “ja ho sabem”, a donar consells que no ens han demanat i a donar solucions que l’altra no cercava. El fet de sentir incomoditat davant la història de l’altra persona accelera el procés de desconnexió.
L’escolta autèntica (vegeu, https://benestaremocional.blogspot.com/2022/03/lart-descoltar-ii.html) suposa construir confiança quan es reconeix, es confirma i es té en compte el que ens conta l’altra persona. La millor gestió de la narrativa de l’altra persona seria, “Gràcies per compartir això amb jo. Com puc ajudar-te? Puc escoltar-te i estar per a tu. Puc intentar acompanyar-te en el procés de trobar solucions o el que sigui que necessitis. Digues-me.”
Quan no escoltem la narrativa de l’altra persona, sovint és perquè ens centrem en nosaltres mateixos, deixant de banda el fet de que l’altra persona és una altra persona, amb un altre temperament, amb una altra història. Moltes vegades ens quedem bloquejats en el nostre ego, la nostra conducta o els nostres privilegis, intentant protegir-los.
Quines habilitats necessitem per aprendre a escoltar i connectar amb la història d’una altra persona?
1. Conèixer i aplicar el llenguatge de l’experiència i de les emocions humanes. Acceptar-les com una via de coneixement. No evitar les que considerem negatives. No tancar-se a experimentar cada una d’elles (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/02/parlem-democions.html).
2. Escoltar la història, acceptar-la, practicar la curiositat. Anar en compte amb donar consells, donar per suposat el que ens van a dir, posar-se a solucionar el problema. Anar en compte amb mostrar desinterès o indiferència, descartant la narrativa o minimitzant el seu impacte emocional (vegeu, https://benestaremocional.blogspot.com/2018/02/es-pot-recorrer-la-rabia-en-comptes.html).
3. Construir confiança a partir de l’escolta. Creure, reconèixer, reafirmar. Anar en compte amb les interrupcions, els canvis de direcció, amb simular escoltar. Evitar alimentar la desconfiança, sobretot per la via de menysprear la humanitat dels altres i de nosaltres mateixos (vegeu, https://benestaremocional.blogspot.com/2020/05/4-pautes-per-ajudar-als-fills-ser.html i https://benestaremocional.blogspot.com/2021/09/la-necessitat-de-practicar-lempatia.html).
Aquestes habilitats s’han de practicar en l’escolta dels altres i, també, de nosaltres mateixos. En paraules de Brown, “La nostra connexió amb els altres només pot ser tan profunda com la que tenim amb nosaltres mateixos”.
Bona reflexió!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada