Passa al contingut principal

La necessitat de tenir amics

“Pot ser som éssers individuals, però estem profundament connectats com si tinguéssim fils de seda que ens lliguessin fisiològicament uns als altres. Les nostres personals xarxes de connexió inclouen els membres de la nostra família, les nostres parelles i els nostres amics” 

 Lydia Denworth  

“Friendship: The Evolution, Biology and Extraordinary Power of Life’s Fundamental Bond”

 

 

 

 


 

 

 

 

 

L’amistat importa. I molt. L’amistat té un valor biològic d’adaptació en el sentit literal de la paraula: qui té relacions profundes sol viure millor i durant més temps (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2020/09/viure-mes-i-millor.html). Aquesta és la tesi del llibre de Lydia Denworth “Friendship: The Evolution, Biology and Extraordinary Power of Life’s Fundamental Bond”. Durant la seva investigació es troba amb proves de la importància de l’amistat i de la perillositat de la seva absència, en forma de solitud (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2016/04/la-solitud-es-el-pitjor-dels-mals.html). Des del punt de vista de la salut, la nostra pressió sanguínia i les nostres cèl·lules immunitàries es veuen molt afectades per si passem el temps amb amics o amb “no tan amics”. El fet de tenir un amic íntim a prop té un efecte calmant sobre el nostre sistema nerviós.

 Una amistat, escriu Denworth, és un organisme que canvia la seva forma durant el nostre cicle vital d’acord amb les nostres habilitats o les nostres disponibilitats -és a dir, d’acord a com d’oberts estem a les seves possibilitats”. La relació d’amistat, ens ve a dir l’autora, és un espai orgànic que canvia en funció dels ingredients (temps, compromís, nivell d’intimitat, respecte mutu,...) que hi anem invertint (vegeu també https://benestaremocional.blogspot.com/2017/12/nomes-es-amor-si-hi-ha-respecte.html).

L’amistat no és una elecció ni tampoc un luxe. Està incrustat en el nostre codi genètic i té un substrat biològic que es manifesta en el que els neurocientífics anomenen el cervell social. Aquest es present en la seva plenitud en el que anomenem vincles (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/07/amor-relacions-sentit-la-vida.html), que comencen quan la relació amb un cuidador/cuidadora ens permet sentir-nos segurs i desenvolupar les nostres capacitats i que segueixen durant tota la nostra vida en les nostres amistats i les relacions que considerem importants.

Denworth recorda que la idea d’Aristòtil de que un amic “és un altre jo”, pot demostrar-se com a certa. El dolor que sentim davant el dolor que s’infligeix a un amic és molt semblant al que experimentaríem si ens el fessin a nosaltres. I la nostra vida no serà una bona vida si no aprenem a estimar als que ens estimen. Com deia Harry Harlow a partir dels seus estudis amb simis: “Si una cosa ens han ensenyat és que has d’aprendre com estimar abans d’aprendre a viure”.

L’amistat i com va sorgir entre els homínids i es va consolidar en l’espècie humana és un tema que va tractar Robert Trives (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2014/03/el-sistema-immunitari-i-els-estats-danim.html) i la seva teoria de l’altruisme recíproc, resumida amb la fórmula “jo te grat l’espatlla i tu em grates la meva”. Els seus avantatges es van veure reforçats per tot un ventall d’emocions: la gratitud, la simpatia, el sentit de la justícia, la culpa, la confiança...

Tenir amics pot augmentar en un 50% la probabilitat de viure més (i millor). Sentir-te sol pot suposar un risc molt greu per a la salut, rivalitzant amb factors de risc com el fumar, la pressió arterial, els lípids en sang, l’obesitat i l’activitat física. Un amic és aquella persona a la que pots cridar a les tantes de la nit si la necessites. Un amic et dirà que has de demanar ajuda. Tenir amics fa més probable que tinguis suport de tot tipus, tan instrumental, emocional o informatiu, i pot fer que desenvolupis bons hàbits.

El fet de ser éssers ultra socials suposa que la nostra conducta sempre afecta a les altres persones amb les quals ens relacionem. Som criatures socials. Els humans sempre en viscut en grups i a mesura que aquests s’han fet més extensos i més complexos, hem anat aprenent a navegar-hi i, per això, hem necessitat llegir les emocions dels altres, reconèixer aliats, aprendre a comunicar-nos i, així, sobreviure millor a la fam i als predadors. Els humans necessitem saber a qui acudir en temps difícils i amb qui compartir els bons moments. Necessitem tenir amics.

Continuarà....

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,