Passa al contingut principal

La 3a veu i els canvis o com superar els obstacles de la ment per tal de canviar


“La nostra veu interior –el nostre JO, el nostre Portaveu, la nostra Ment, el nostre Dictador-, parla tot el temps.[...] Intenta ser coherent a una història que ve de molt enrere i que ens diu qui som i què volem. A vegades, la narrativa ens deixa ancorats al nostre passat, a quan érem adolescents i ens sentíem “uns pringats”. I cada vegada que alguna cosa va malament, encara que la vida ens vagi bé, encara que hi hagi molta gent que ens aprecia, encara que l’error que hem comés no tingui importància, ens tornem a sentir “uns pringats”” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/04/les-nostres-3-veus-i-els-seus-missatges.html

“Sortir de la teva zona de confort significa intentar fer alguna cosa que abans no eres capaç de fer. A vegades, ho trobaràs relativament fàcil d’aconseguir i et sentiràs empès cap endavant. Però altres vegades, et posaràs a fer alguna cosa que et deixarà parat i que semblarà que no siguis capaç de fer mai. Trobar maneres de superar aquestes barreres és una de les claus de la pràctica deliberada.
Generalment, la solució no és “intentar amb més força” sinó més aviat “intentar d'una manera diferent”. En altres paraules, és una qüestió tècnica.”
Anders Ericsson “Peak. Secrets From The New Science of Expertise”








Volem canviar. Volem fer coses noves. Deixar de tenir por. Tenir coratge de dir o de fer o de pensar... Diu Susan David, l’autora del llibre sobre agilitat emocional (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/09/et-veig-les-teves-emocions-les-teves.html), que el coratge és por en moviment. Val, però com podem posar-nos en moviment quan la nostra veu interior, la tercera veu de la que parlàvem a l’última entrada, domina el nostre espai mental amb retrets, amb pors, amb desqualificacions...? I ho fa amb més força quan intentem no escoltar-la.

Tu no ho entens” –m’explica una persona-, “jo no puc fer això. No puc, perquè el cap no me deixa...” Quan intenta fer les coses d’una altra manera, parlar clar, demostrar els seus sentiments, per exemple, apareix un sentiment de culpa terrible i el Dictador, la Ment, la seva veu interior la “castiga” amb missatges terribles sobre la seva ineptitud...
Pensem en totes les vegades que hem intentat fer una cosa nova i no ens hem sortit: anar al gimnàs, menjar de manera més sana, no beure cafè o alcohol o, simplement, canviar un horari i aixecar-nos més d’hora... Què és el que no ens ha funcionat? Per què no ho aconseguim?

Canviar és difícil. El cervell és un animal de rutines. La Ment, el Dictador, intenta preservar la nostra identitat intacta, de manera que no s’hagin de qüestionar massa coses i així poder funcionar en automàtic, com sempre.

En el meu cas, recordo quan vaig començar a nadar, per prescripció mèdica, que la meva veu interior em recordava contínuament “JO no som de les persones que neden perquè sempre trobo que l’aigua no és prou calenta. JO no som de les persones que suporten l’aigua freda”. I quan dic contínuament, vull dir contínuament: quan anava cap a la piscina, quan havia d’entrar-hi, quan nadava, quan en sortia, quan més tard pensava que hi havia de tornar... Al cap d’uns dies la veu va intensificar la seva “campanya” en contra de l’activitat “intrusa”: pensava contínuament en cóm NO anar a nadar, en PERQUÈ podia deixar-hi d’anar, en que podia fer una altra cosa MÉS “adequada”...

La meva ment no deixava de pensar excuses. La meva avantatge era que jo m’ho esperava. Sabia que passaria, ja que, evidentment, la meva ment, la meva veu interior és com la de qualsevol de les altres persones que veig a la consulta. Intentes canviar i la teva veu interior es rebota, et fa la vida difícil, et fa sentir ridícula o estranya o impotent o, simplement, s’inventa excuses de mal pagador de manera gratuïta i espontània.

Amanda Crowell ho va patir quan va començar a córrer (vegeu https://www.ted.com/talks/amanda_crowell_3_reasons_you_aren_t_doing_what_you_say_you_will_do). I, com a bona psicòloga cognitiva, va decidir estudiar les investigacions sobre el tema i ser el seu propi conillet d’Índies. I, aquí, tornarem a trobar la força de la nostra veu interior, del Dictador, de la Ment.

Com explica Crowell, quan intentem fer una cosa nova ens podem trobar que la nostra veu ens assenyala tres coses que seran els obstacles a batre i que formen part del que s’anomena “mecanismes de defensa en contra dels errors”:

1.     JO no puc fer això. No tinc el que s’ha de tenir per poder fer això”
2.     “JO no solc fer coses així. La gent com jo no fem aquestes coses”
3.     “JO penso que hauria de fer això, m’esforço molt, però és com si no ho volgués fer” (“Es culpa meva perquè m’estic autosabotejant...”)

Si ens anem fixant en el que ens diu la nostra ment, veurem que qualsevol de les coses que ens va dient i que fan difícil que actuem per fer el canvi, entren a dins d’aquestes tres categories. El missatge que ens fa arribar el nostre JO, la nostra veu interior, el nostre Dictador, és un missatge antic, que defineix la nostra identitat “vertadera”. I l’acció que intentem fer ens fa sentir malament perquè és una amenaça a aquesta suposada identitat, al nostre JO “autèntic”.

Per això, quan comencem a fer aquestes accions noves, sentirem malestar, incomoditat o, inclús, vergonya. Si el canvi és gran, encara pot ser pitjor, arribant a sentir vergonya per la nostra vergonya o ràbia de sentir vergonya. I, si la veu imposa les seves raons, després ens sentirem fracassats. Una vegada més. I, tal vegada, pensarem que “no tenim remei”, que “tenim el que ens mereixem”, que “no val la pena intentar-ho més”...

1.     JO no puc fer això. No tinc el que s’ha de tenir per poder fer això

En aquest primer bloc d’afirmacions, la nostra veu interior ens recorda “el que som”. El nostre Dictador ens reprèn per la nostra iniciativa i quan ho provem, i no va bé (evidentment que no va bé, és la primera vegada que ho proves!!! Perquè la cosa vagi bé necessites practicar X vegades més!!!), està allà recordant-nos que ja ens havia avisat, que nosaltres no som prou forts o intel·ligents o sociables o el que s’hagi de ser per fer el que volem fer.
La gent que fa aquesta activitat, ens recorda la Ment, tenen un talent o una genètica que nosaltres NO tenim. I, evidentment, NO tindrem mai. Així de clar. “Què dimonis t’havies pensat? Què series capaç? Per favor, a vegades ets patètica...

Antídot número 1:
cultiva la mentalitat de creixement (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2016/09/sortir-de-la-zona-de-confort-per-tal.html) Segons aquesta visió de l’aprenentatge i del canvi, el que ens permet aprendre i canviar és el fet de veure el camí que hem de fer com un procés. És clar que ens equivocarem, que les coses no ens sortiran bé i que haurem de practicar molt per tal que el nostre cervell automatitzi el que estem provant d’aprendre. Així és com va la cosa. És normal que fem errors i les hem de veure com a part del procés. Ens equivoquem perquè fem. L’únic que hem de fer és seguir i un dia les dificultats deixaran de ser-ho. Així és la vida. Dóna’t l’oportunitat de canviar. No estàs condemnada a ser de cap manera o a fer les coses d’una forma concreta. Pots canviar. Necessites temps, pràctica i paciència.


2.     JO no solc fer coses així. La gent com jo no fem aquestes coses

Creiem que tenim un “JO autèntic”, el que pensem que som, el portaveu de la nostra vida, el que diu qui som i com som i que fa previsions del que pot anar bé o pot anar malament de manera preventiva i posa en marxa mecanismes de defensa per tal de prevenir errors. Aquest JO, com hem dit abans, ens avisa, ens parla, ens renya, ens diu el que està bé i el que no ho està...
La nostra identitat, com veiem a l’entrada anterior (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2020/04/les-nostres-3-veus-i-els-seus-missatges.html), és la nostra tercera veu, producte d’un procés laboriós fet durant la nostra adolescència i que dóna coherència a les nostres accions. Aquest JO ens fa sentir “únics” i “autèntics”. A més, ens posa difícil fer coses que no semblen coherents amb la visió que ha generat de nosaltres mateixos.
En aquest sentit, la nostra veu interior ens reprèn sobre els nostres objectius, recordant-nos que no tenen a veure amb nosaltres: “Per favor, la gent com jo no fa aquestes coses, me sentiria ridícula...” O “No puc demanar el que necessito, no puc dir això, em sentiria mala persona...” “Si fas tal cosa no semblaràs tu i faràs la pena..”

Antídot número 2:
troba a gent com tu que faci aquestes coses, parla’n amb ells. Pensa en una persona a la que admires i fes el que faria ella. Posa-t’ho fàcil, mira de fer una activitat nova amb algú proper o troba un ambient en el que es puguin parlar de les coses que et preocupen a l’hora de fer el canvi que vols fer. Com més treballis el tema de la flexibilitat de la teva identitat, més fàcil serà el canvi. Hi ha persones com tu fent el que ara vols aprendre a fer, només les has de trobar.

3.     JO penso que hauria de fer això, m’esforço molt, però és com si no ho volgués fer
Segons Crowell, a vegades ens confonem pensant que volem fer una cosa quan, realment, el que passa és que pensem que “hauríem” de fer tal cosa. És a dir, la volem fer, però per raons equivocades.
Hi ha dues fonts de motivació (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/12/com-el-materialisme-ens-fa-infelicos.html): l’extrínseca, és a dir, ho faig pels premis externs que crec que van associats a la conducta (diners, prestigi, estatus, fama, poder...) i, la segona, la intrínseca, és a dir, ho faig perquè crec que això està d’acord amb els meus valors. El problema el tenim quan, per exemple, volem menjar bé, però no perquè volem ser persones sanes sinó perquè volem estar primes per agradar més als altres. Volem fer esport, però no per estar millor físicament sinó per sortir millor a la foto d’Instagram.

Antídot número 3:
si vols començar a fer un canvi o començar a fer una activitat nova, mira de pensar-hi en clau intrínseca. Pensa quina és la raó profunda que fa que vulguis fer-ho, pensa en quina persona et vols convertir. Perquè, encara que el teu JO vagi dient que “no ho aconseguiràs perquè ja sabem com ets”, si ajuntes les forces aconseguides amb els altres dos antídots i penses en la persona que arribaràs a ser, aconseguiràs reunir la força que et mantindrà centrada en els moments difícils.
Les motivacions intrínseques ens ajuden a persistir, ens permeten fer una passa darrera l’altra, que és el que necessitem fer per aconseguir un objectiu.

En resum, el nostre JO, el nostre Dictador, la nostra Ment, deixarà de tenir-nos lligats a la visió de sempre de nosaltres mateixos si ajuntem:

·        una mentalitat de creixement (antídot 1: el que importa és l’esforç sostingut),
·        una comunitat que reforci els nostres objectius (antídot 2: vés amb gent que faci el que vols arribar a fer) i
·        la motivació intrínseca (antídot 3: fes les coses d’acord amb els teus valors i així la teva identitat canviarà a mesura que les facis).

D’aquesta manera, amb aquestes mesures, la nostra veu interior –la que ens parla de que no podem canviar, de que fracassarem, de que tenim el que mereixem-, anirà calmant la seva creuada. I seguirem en el camí d’aprendre, que és el camí de la vida...

Bona pràctica!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d