Passa al contingut principal

Resiliència en acció o Molts d'anys, Laura!!!




Here we are
Cortesia d'en GUILLEM FEMENIAS







Diu na Paca, la meva cunyada, que en la nostra família les nines són “heavy”, cada una amb el seu estil: una temperamental (la gran), una altra molt sensata (la petita) i l’altra molt responsable i feinera (na Laura). Hi afegeix la filla de la seva germana (n’Elena), sempre original en les seves observacions. Jo hi afegeixo, per la meva banda, la meva altra neboda (na Xesca), per les seves peculiaritats comunicatives i la seva gran persistència a l’hora de trobar nous camins. Realment és cert, totes són especials.

Però aquesta història, avui, està dedicada a na Laura, que fa 23 anys i celebra el seu primer aniversari sense el seu pare, el meu germà, en Pere Vicens. Sempre hem tingut un doblet a l’octubre, dia 12 la festa de na Laura i dia 15 la festa d’en Pau. Però s’han celebrat tots dos. Sempre. I aquest any, també. Com no podia ser d’una altra manera, després del que ens va encomanar en Pere abans de morir-se.

Na Laura ha estat valenta, com el seu pare. Na Laura és una persona plena d’entusiasme pel que fa, coherent amb el que creu, com el seu pare. Na Laura, en la seva discreció, que pot fer pensar en una persona més cerebral, és passional com el seu pare. I, durant aquests darrers anys, ha caminat cap a la maduresa sense queixar-se, assumint papers que no sabia que era capaç d’acomplir.

Na Laura, davant de la magnitud de la seva pèrdua, s’ha sorprès a ella mateixa mostrant una resiliència que pensava que no tenia. Ha seguit amb la seva vida, agraint totes les mostres d’afecte i de suport, sentint una pena plena de tristesa que encobeeix sense queixar-se. Les pèrdues, quan són tan grans, de vincles tan potents, fan por. Ens fa por rompre’ns. Ens fa por deixar de ser les persones que érem. Ens fa por afegir més dolor al dol dels altres...

En Pere estaria orgullós. Bé, de fet, sempre hi estava. Em va dir que no passava pena de la capacitat de recuperació de na Laura. Ell estava segur que “sa nina” faria el que s’havia de fer. I ho ha fet. I ho fa.

Diuen que el dol està fet de tasques. Una d’elles és la de construir el nou relat de la teva vida després de la pèrdua. Com s’explica a https://mosaicscience.com/story/complicated-grief-bereavement-death-loss-CBT  “ La majoria de nosaltres quan hem d'afrontar una pèrdua trobem la forma de posar el que ha passat com si fos una història: això és el que ha passat, així és com era jo, això és el que la persona que ha mort significava per mi i així és com som jo ara”.

Na Laura ha fet aquesta tasca. Ella ha perdut la persona amb la que havia tingut un vincle especial tota la vida. Era el seu pare, el seu confident, la persona a la que podia cridar a qualsevol hora, amb la que anava al cinema, amb la que comprava llibres, amb la que s’escrivia cartes...Era una persona que la feia sentir estimada, segura, reconeguda incondicionalment. I ara no hi és. I això genera una pena infinita, neta, sense cap altra emoció primària. Ella era la depositària d’aquest gran amor, el que sentia el seu pare per ella. Això formava part de la seva identitat.

Ara no és l’objecte d’amor. Ara ha de ser ella l’amor. Ara ha de ser forta, la depositària dels moments compartits. I tots aquests records, totes aquestes vivències, generen una font infinita d’agraïment. Un agraïment que traspassa el seu cor i envaeix l’espai que comparteix amb totes les persones que l’han acompanyada durant aquests darrers temps. I, aquesta història, no només serà una història de dolor, serà una història d’autoafirmació en els valors comuns, una història d’agraïment per les coses compartides, una història de pena quan revé la seva absència, una història de conhort quan recorda totes les experiències viscudes.

Per molts anys, Laura! 

Que siguis capaç d’estimar tant com et va estimar el teu pare. 
Que siguis capaç de gaudir de tantes coses com va fer ell. 
Que siguis capaç de trobar la força per fer el que trobis que has de fer. 
Ell va marcar un camí. Ell va sentir un gran agraïment pel fet d’haver compartit aquests, fins ara, 22 anys de la teva vida...

Que la força t’acompanyi...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,