Fredrickson en el seu llibre “Positivity” arriba al que ella anomena les Eines per a la Positivitat, activitats que podem programar per tal d’augmentar les nostres emocions positives. A partir dels estudis esmentats en el llibre i gràcies a experiments en els que es mesurava la seva efectivitat, Fredrickson ens condueix cap a la possibilitat de millorar el nostre benestar emocional.
Les eines proposades són:
- Eina 1: ser obert. L’obertura al moment present ens permet viure el que està passant “ara i aquí”. Suposa practicar la consciència i l’acceptació del que passa, en la línia de totes aquelles disciplines que ens proposen obrir-nos a les coses “tal com són”. Un dels exemples seria caminar de forma conscient, exercici que s’usa per tal de treballar la consciència plena o mindfulness.
- Eina 2: crear connexions d’alta qualitat. Les relacions són un pilar del benestar emocional. Tenir bones relacions prediu coses com el nivell de salut física i mental de les persones. Les relacions formen part de la nostra naturalesa, són una motivació bàsica, les necessitem per viure, les necessita el nostre cervell per activar-se, per calibrar-se i per funcionar amb normalitat. Fredrickson ens proposa quatre formes per tal de millorar la qualitat de les nostres relacions:
- Implicar-se de forma respectuosa. Hem de saber respectar als altres, les seves idees, encara que siguin diferents de les nostres. El respecte suposa intentar entendre la posició dels altres, acceptant les seves necessitats.
- Donar suport al que l’altra persona fa. Hem d’aprendre a ajudar als altres a aconseguir els seus objectius, encara que només sigui en forma d’ànims.
- Confiar. La confiança genera confiança. La desconfiança genera desconfiança.
- Jugar. Establir formes de passar-ho bé, compartint moments divertits o de joc és fonamental per tal de mantenir un clima positiu i obert en les relacions.
- Fredrickson presenta com a objectiu intentar millorar les connexions amb tota persona amb la que tinguem contacte, actuant com si fóssim extravertits.
- Eina 3: cultivar l’amabilitat. El fet de tenir una actitud amable és un gran predictor del nivell de positivitat d’una persona. Els estudis indiquen que la millor manera d’incrementar aquest nivell consistiria en dedicar un dia per setmana a fer uns cinc actes d’amabilitat cap als altres.
- Eina 4: saber distreure’s. La capacitat de distreure’s està relacionada amb el control del contingut mental i aquest, per la seva banda, amb la facilitat per fugir dels pensaments negatius sobre un tema que ens preocupa. Per això, es proposa fer una llista amb dos apartats: un de distraccions saludables i un altre de distraccions que no són saludables (per exemple, aquí hi trobaríem coses com l’alcohol, un excés de “pantalla”, el menjar excessiu, etc.). Es tractaria d’incrementar les distraccions saludables i d’assegurar-se que es poden fer en diferents ambients (a casa, a fora, quan conduïm, etc.).
- Eina 5: contrarestar els pensaments negatius. Els pensaments negatius són un dels grans enemics del benestar. El que fan és deixar-nos centrats en activitats que fan créixer el malestar. Un dels exercicis més contrastats a l’hora de contrarestar-los, derivat de la Teràpia Cognitiva, és el de les targes: es tracta d’agafar una sèrie de petites targes i en cada una d’elles anotar-hi un pensament negatiu; cada vegada que en mirem una d’elles, hem d’intentar replicar a les afirmacions que es fan, posant en dubte la seva veracitat.
- Eina 6: contactar amb la natura. La natura, el contacte amb el verd (arbres, camps, etc.) i el blau (rius, fonts, la mar, etc.) dels paisatges, és una font demostrada de benestar. El que es proposa és que cada persona identifiqui una dotzena de llocs als que pugui accedir en qüestió de minuts, per tal de passar-hi cada dia una estoneta.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada