Passa al contingut principal

Paradoxes sobre la felicitat i la naturalesa humana (i II).

Sobre la felicitat: 
  • L’elefant sobre el que cavalquem es preocupa pel prestigi, no per la felicitat. Així, ens trobem consumint el nostre esforç i els nostres recursos per aconseguir coses que no necessitem, a les que ens adaptarem molt aviat i que ens allunyen de la nostra pròpia felicitat.
  • “Per tal de governar el comportament tenim dos sistemes de motivació oposats; un sistema d’apropament, que dispara emocions positives i que fa que desitgem moure’ns en direcció a unes determinades coses, i un sistema d’allunyament que dispara emocions negatives i fa que desitgem retirar-nos quan es presenten determinades coses o bé evitar-les”. El balanç entre aquests dos sistemes dóna lloc a un estil afectiu d’apropament o d’allunyament, en funció de la “recepta genètica” que ens ha tocat en sort. Un estil afectiu més basat en l’apropament, vindrà acompanyat per emocions positives.
  • Haidt proposa tres mètodes per a aconseguir canviar l’estil afectiu: la meditació, la Teràpia Cognitiva i la medicació.
  • “Quan el savi tria una sola paraula o principi per a situar per damunt de tots els altres, el guanyador quasi sempre és l’amor o la reciprocitat”.
  • La major part del plaer en la recerca de l’objectiu desitjat no vendrà d’aconseguir-lo, sinó del camí que haurem recorregut per a aconseguir-lo.
  • “La segona gran troballa en la recerca de la felicitat, després de la forta influència dels gens sobre el nivell promig de felicitat d’una persona, és la relativa falta d’influència de la majoria dels factors ambientals sobre la felicitat”
  • Happiness = biological Set point + Conditions of your life +Voluntary activities. H=S+C+V. Les activitats voluntàries, que exigeixen esforç i atenció, són les que ofereixen més possibilitats d’augmentar la felicitat. La riquesa no és una de les Condicions de vida que importen, però sí ho són les relacions (+ felicitat), el soroll, la densitat del tràfic, la manca de control i la vergonya de tenir algun defecte físic (- felicitat).
  • Augmentar la felicitat és possible per la via de les activitats voluntàries. I aquestes proporcionaran més plaer si refermem els nostres punts forts, sobretot si impliquen enfortir les nostres relacions personals o expressar gratitud als altres.
  • “Tenir relacions socials fortes enriqueix el sistema immunològic, allarga la vida (més que deixar de fumar), accelera la recuperació de la cirurgia i redueix els riscos de depressió i els trastorns d’ansietat”.

    Comentaris

    Entrades populars d'aquest blog

    Les fortaleses personals

    Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

    7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

    Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

    Estimat Kiko, avui en faig 60...

      “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d