Passa al contingut principal

Incrementar les emocions positives

Iniciarem el nostre camí cap al benestar emocional intentant respondre a la segona pregunta: “Com podem incrementar les emocions positives?”

Tenim uns quants guies excepcionals, un d’ells el pare de l’anomenada Psicologia Positiva, Martin Seligman; a més, arribarem a la Ciència de la Felicitat gràcies a una estudiosa del benestar, Sonia Ljubomirsky. Però abans de tot, iniciarem aquest camí donant veu a la que es considera la mestra de la positivitat: Barbara Fredrickson.

Fredrickson va ser la primera en assenyalar que les emocions positives tenien un efecte especial sobre la nostra forma de pensar: possibilitaven una major flexibilitat i donaven lloc a respostes més creatives davant qualsevol tipus de problema. Després de més de 20 anys fent feina en aquest camp, va identificar les fonts de la positivitat i les va descriure en el seu llibre del 2009:  “Positivity”. Fredrickson, gràcies a una anàlisi exhaustiva de la literatura científica, enumera 11 formes provades d’incrementar la positivitat:

1.- Trobar un sentit o significat positiu a les circumstàncies que ens toca viure, arribant a construir un sentit positiu global per a la pròpia vida.
2.- Assaborir les coses bones, generant, intensificant i prolongant el fruir dels moments agradables. Aprendre a compartir els bons moments amb altres persones.
3.- Passar a ser conscients de les coses per les quals podem estar agraïts i establir un ritual d’agraïment un o dos cops per setmana.
4.- Ser més amables, programar actes d’amabilitat, fent un voluntariat a una associació o dedicant un dia a ajudar a una altra persona.
5.- Identificar aquelles activitats que ens apassionen i cultivar-les per tal de generar el que s’anomenen “estats de flux” (apuntem aquí a un altre convidat, especialista en estats positius: Mihály Csíkszentmihályi).
6.- Aprendre a imaginar i visualitzar el que podria ser el nostre millor futur possible.
7.- Partir dels nostres punts forts (les nostres fortaleses, segons Seligman), posar-los en pràctica, aplicar-los de forma nova.
8.- Connectar amb els altres, establir noves relacions, actuant com si fóssim extravertits o cultivant sentiments de tendresa i compassió cap als demés.
9.- Connectar amb la natura, estar-hi en contacte. Recordar que 20 minuts o més a l’aire lliure amb bon temps augmenta la positivitat i millora l’obertura mental.
10.- Obrir la ment, possibilitant més opcions davant les situacions, gràcies a pràctiques com el mindfulness. Aprendre a evitar les ruminacions i la sobreanàlisi de la realitat.
11.- Obrir el cor, practicant estats de compassió i d’acceptació. Una de les vies és la de la meditació de l’amabilitat afectuosa.

Cada un d’aquests punts té al darrera un gran nombre d’estudis experimentals que confirmen la seva eficàcia en la promoció d’estats d’ànim positius. A partir d'aquests elements, Fredrickson proposa elaborar una sèrie d’eines que ens permetin aprofitar aquests punts en la nostra vida qüotidiana.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d