Passa al contingut principal

Les emocions, segons Solomon

En el món de l'estudi de les emocions hi podem trobar des de neurocientífics fins a filòsofs, passant pels psicòlegs i altres educadors relacionats amb la salut mental. Les visions oferides, doncs, són diferents, encara que estem arribant a un cert consens sobre què signifiquen evolutivament i com podem arribar a regular les nostres emocions.
Entre els autors que provenen del món filosòfic destaquen Solomon i la seva obra "Ética emocional".
Solomon presenta les emocions com a estratègies intel·ligents, que ens proporcionen una orientació bàsica en el món i en el nostre tracte recíproc amb els altres. Les emocions intensifiquen la nostra vida, la fan millor, ens ajuden a obtenir de la vida allò que desitgem. Una vida millor es pot aconseguir gràcies a emocions millors.
Les emocions poden ser voluntàries en la mesura que podem pensar sobre elles, valorar la seva justificació, reconsiderar les seves estratègies i/o conseqüències, distanciar-nos de elles (encara que no sigui més que com a fruit del pas del temps) i arribar a veure’ns com els altres ens poden veure. Per altra banda, aquesta voluntarietat és el que treballen les diferents teràpies i disciplines orientades a aconseguir que en lloc de reaccionar davant d’un fet es pugui arribar a respondre. Una reacció es veu com a automàtica, irreflexiva. Una resposta serà el fruit d’una decisió reflexiva. Entrem en el camp del que s'anomena Intel·ligència Emocional.
Per aconseguir més intel·ligència emocional s'han de treballar quatre punts:

1.     Percepció de les emocions (identificar-les en un mateix i en els  altres).
2.     Capacitat per a usar les emocions per a facilitar i dirigir el pensament.
3.   Capacitat de comprendre les nostres emocions (apreciar les seves causes, entendre la seva història i la seva rellevància en la nostra vida, la de la nostra família i la de la nostra comunitat).
4.    Capacitat de “conduir” les nostres emocions (no es tracta del concepte de control que s’ha popularitzat, sinó d’intel·ligència i sensatesa. En el fons es tracta de saber respondre, en lloc de reaccionar).

El camí el marcarà la reflexió. Per a descobrir les emocions ens haurem de fer preguntes com “per què faig això?” “de què em serveix?”. Les emocions es veuran modulades i definides pel llenguatge i les metàfores que usarem. Comprendre una emoció és comprendre els seus judicis constitutius.
La felicitat serà el resultat d'aquesta intel·ligència emocional. Solomon la defineix com una “metaemoció”, “un judici avaluador sumari en curs sobre el nostre estar en el món” (pàg. 360). En aquest judici l’element crític no serà l’absència de conflictes que, des del moment en que vivim en el món són inevitables, sinó que la felicitat serà el resultat de gestionar sàviament els conflictes emocionals d’acord amb els nostres valors més profunds. Això donarà lloc al que l’autor anomena “integritat emocional”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,