Passa al contingut principal

Les emocions positives (III)

 
 
"La positivitat ens obre. La primera veritat profunda sobre les emocions positives és que ens obren el cor i la ment, fent que siguem més receptius i més creatius"
 
 

 

 
 
 
Les eines proposades per Barbara Fredrickson per tal d’incrementar les emocions positives formen part d’un projecte que afirma que les emocions positives generen una espiral ascendent, el que seria un cercle virtuós que ens conduiria a un estat d'obertura a l'experiència i de connexió amb els altres, molt proper al que proposava Solomon en el seu llibre sobre Ètica Emocional (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2011/12/lagraiment-com-pilar-de-la-nostra-vida.html). Però, a més, Fredrickson ens demostra que no només serem més feliços, si no que el nostre cervell funcionarà molt millor. L’important no és la intensitat de les emocions positives aconseguides, si no que del que es tracta és d’incrementar la seva freqüència.

Fredrickson ens recorda sis fets vitals sobre la positivitat:

1.     Les emocions positives generen benestar emocional.
2. Les emocions positives canvien el funcionament de la ment, augmentant les opcions, millorant la seva flexibilitat, incrementant la seva creativitat.
3.   Les emocions positives transformen el nostre futur, possibilitant que es mostri el millor de nosaltres mateixos.
4.   Les emocions positives compensen els estralls de les emocions negatives sobre el nostre cos. Gràcies a la positivitat ens recuperem més ràpidament dels efectes negatius de l’estrès.
5.   Les emocions positives que sentim són el resultat natural d’un determinat nivell de partida per cadascuna de les persones, marcat per la nostra genètica.
6. Les emocions positives, però, poden generar-se, fer-se més presents i més freqüents, augmentant el nostre nivell de benestar emocional, gràcies a les activitats programades.

Fredrickson ens ve a dir que la positivitat s'ha de convertir en un projecte vital, en el que s’ha d’aprofundir en l’autoconeixement, de forma que es puguin identificar les condicions que fomenten les emocions positives en la pròpia vida. Per aconseguir això, s’ha de fer un seguiment de les nostres emocions: on les hem experimentades? Què fèiem? Què passava?. A partir d’aquí podrem elaborar un pla per introduir les situacions i les activitats adequades a la nostra vida diària.

Una de les variants d’aquest projecte vital consisteix en la creació d’un àlbum, que pot estar fet de narracions, fotos, gravacions o petits objectes, dedicat a cada una de les emocions positives que enumera Fredrickson: alegria, gratitud, serenitat, interès, esperança, orgull, diversió, inspiració, respecte i, finalment, amor. Aquest àlbum no és estàtic, si no que es va modificant a mesura que la nostra vida va canviant. És un objecte de recreació constant. Es tractaria de tenir-ne un de present en un moment determinat i, al cap d’un temps, canviar de carpeta i, per tant, d’emoció. D’aquesta manera, cada moment de la nostra vida tindria present una d’aquestes emocions positives.

Comentaris

  1. La lectura d'aquestes aportacions sobre positivisme, me genera dues sensacions: per una part la tranquil·litat de veure que són "consells i receptes"simples, fàcils d'entendre i de posar en funcionament...que no fa falta tenir tres carreres i un alt coeficient intel.lectual...Però per altra banda me genera de cop i volta la pregunta: "i perquè no ho fas?"...de fet crec que faig coses de les que aquí s'aconsellen, però no sé fugir del negativisme o el bloqueig que m'aporten certes vivències o creences... "no tenir ràbia ni intentar canviar les coses que no ens agraden..." potser sigui el meu error. Jo crec que intentar crear i recordar moments positius que ens han generat benestar i pau interior és una bona opció, però malauradament aquesta opció jo la combin amb altres moments que sense jo cercar-los contraresten el meu "intent".

    Acceptar...vaig fent fein.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,