Passa al contingut principal

Omple les teves hores de vida...

 

“Hem de tenir clar que el que demana això [saber que disposem d’unes 4.000  setmanes de vida]  és l’actitud estoica d’acceptar el pitjor, que ens queda poc temps, i de centrar la nostra atenció en fer el que realment depèn de nosaltres.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/02/4000-setmanes-o-que-vols-fer-amb-el-teu.html

 

“Tenir amics suposa una inversió emocional i temporal”

https://benestaremocional.blogspot.com/2022/12/tenir-amics.html 

 

“Quan estem amb amics, la nostra atenció es focalitza, els distractors s’atenuen i la consciència del pas del temps desapareix: emergim en un món en el què la intimitat i la joia compartida amb els altres és la realitat fonamental i, per un moment, el món esdevé un lloc diferent” 

Beverly Fehr

 

 

 

 

 

 


 

 

Si vols ser més feliç, centra’t en tenir més temps. I en aprofitar-ho millor.

Aquest és el missatge de Cassie Holmes en el seu llibre “Happier Hour”. De fet, aquesta professora universitària d’una escola de negocis, ens recorda el que ja ens explicava Oliver Burkeman: recordar que ens queda menys temps i que aquest és important ens motiva a ocupar-lo amb més sentit i en coses que ens omplen més.

El benestar emocional que sentim està relacionat directament en com ocupem el nostre temps. Ja sabem que les relacions profundes són la clau d’una vida plena (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2024/02/una-bona-vida.html). Així, conclou Holmes, saber gestionar la nostra vida per tal de dedicar temps als altres, a connectar amb les persones que ens importen, és clau per al nostre benestar.

Tanmateix, anem de bòlit.

I aquesta sensació de pressa, que Holmes anomena “pobresa de temps”, té conseqüències negatives: fa que pensem que no tenim temps per fer exercici, que dormim menys, que tinguem tendència a ser menys amables, que ens mostrem menys confiats en les nostres capacitats i, com a resultat de tot això, manifestem que som més infeliços.

 

Si volem estar millor, hem de començar per fer tres coses:

·        Moure’ns, fer exercici (augmentarà la nostra autoestima i el nostre estat d’ànim).

·        Ser amable (ajudar als altres farà que ens sentim més presents, amb un millor estat d’ànim i, a més, farem que els altres se sentin més animats).

·        Practicar l’admiració, la sensació de transcendència (connectant amb els altres, amb la natura, fruint de l’art i de l’esforç de superar els nostres límits).

A més, hem de recordar els consells de Sonja Lyubomirsky (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2014/01/tenir-cura-de-les-relacions-socials.html) i centrar la nostra atenció en com passem el nostre temps. Aquest autora explica que el nostre benestar depèn del nostre temperament de base (sobre un 50%), de les nostres circumstàncies (sobre un 5-10%) i dels nostres actes (el 40-45% restant).

Per tant, podem triar sentir-nos millor ocupant el nostre temps millor.

En general, les millors maneres de passar el temps tenen a veure amb estar amb persones que estimem i en estar en contacte amb la natura.

En canvi, la gent declara sentir-se més desgraciada quan passa temps en desplaçaments, fent feines de casa i treballant. En aquests casos, Holmes aconsella trobar maneres de minimitzar el malestar dels desplaçaments mirant d’escoltar música o audiollibres;  reduint la dedicació a les feines de casa (pagant algú per guanyar temps; recordeu que comprar coses no ens farà més feliços, en canvi passar temps invertint en activitats que ens agraden sí) o fer-les customitzant-les (aprofitant per escoltar música o un podcast) i, finalment, augmentar la motivació, la dedicació i la satisfacció en la feina. Això últim sembla que pot aconseguir-se identificant el propòsit de la nostra feina (d’això en parlarem en una altra entrada) i establint una amistat amb algú de la feina.

Tanmateix, Holmes explica que si vols fer un bon ús del teu temps, has de fer un registre del que fas durant dues setmanes i de com et sents després d’haver-ho fet. Això et donarà una idea de quines coses sumen i quines resten. Després, podràs prendre decisions per tal de millorar les teves hores.

Hi ha, però, universals:

·        Necessites de l’ordre d’entre dues i cinc hores de disposició personal, a part de les teves obligacions de feina i d’intendència.

·        La connexió social està relacionada amb el benestar. Tenir relacions profundes i cuidar-les, a més de sentir-te part d’una comunitat, és fonamental. Així, passar temps en les persones que estimem sempre és una gran inversió.

 

Bona reflexió!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva ....

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una ...

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del ...