Passa al contingut principal

Estimat Guillem, tu avui en fas 58 i ara ja anem cap als 34...

 

“Trenta-tres anys després estem aquí, somrient a la foto que ens fem per enviar als nostres fills, feliços de considerar-nos part de la gent que ha tingut sort a la vida, que no ha passat per una separació, que encara té els tres ingredients de les parelles que funcionen: passió, intimitat i compromís.” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/08/33-anys.html

“gràcies a l’humor i l’amor de l’home de la meva vida” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/12/bon-nadal-encara-que-sigui-diferent.html

 

 

 


 

 

 

 

 

Ha passat gairebé un any, bastant pandèmic per cert, des que vaig escriure els 33 ingredients que havien fet possible compartir la meva vida amb en Guillem des que jo en tenia 23 recent complits. I ara, enmig de tota aquesta normalitat anormal, ha arribat el privilegi de poder afegir a la llista el número 34, a part de que avui, el meu estimat en fa 58.

Mai podré acabar d’agrair a la vida la sort que m’ha permès tenir. Soc viva. La meva família té salut. I, cada dia, la meva feina com a acompanyant de dols i penes vàries em recorda que jo podria estar, perfectament, a l’altra banda de la taula i que algú, fent el meu paper, m’hagués de conhortar i contenir per tornar a reunir les eines i la força per seguir endavant.

Les 33 coses a la llista d’ingredients per poder viure bé en parella eren, per ordre (vegeu la llista estesa a https://benestaremocional.blogspot.com/2020/08/33-anys.html):

 

Acceptació de l’altra persona; Connexió emocional; Cura emocional de l’altra; Intimitat emocional; Calidesa emocional; Respecte; contenir l’Ego; Paciència, Autocontrol i Perdó; respondre de forma constructiva a l’estrès; veure l’amor com una combinació de confiança, compromís, cura, respecte, coneixement i responsabilitat; promoure les “bolles verdes”;  crear problemes en la relació que fan que et sentis bé quan intentes solucionar-los; No usar mai les paraules per menystenir o menysprear a l’altra persona; Escoltar amb atenció; Reparar els danys en cas de conflicte; EVITAR SEMPRE criticar, posar-se a la defensiva, mostrar menyspreu i ignorar; Crear un NOSALTRES potent; combinar Compromís amb Confiança; mantenir les Expectatives altes; Emmirallar-se en els Màsters dels Gottman; Ser amables; en cas de negativitat posar en marxa Pràctiques Restauratives; recordar que la Calma és un superpoder; compartir Rialles; cada persona ha de mantenir un espai propi; fer-se càrrec cada un de les seves neures; superar els Prejudicis gràcies a les converses; generar Ressonància Positiva; practicar les Cinc Hores Màgiques; generar un codi compartit; recordar que estimar és una acció, no només un sentiment; treballar la passió, la intimitat i el compromís.

 

I quin és l’ingredient número 34? Segurament un dels més importants si volem viure bé amb nosaltres mateixos i amb l’altra persona: l’agraïment. Des de donar gràcies per cada alè que fem, fins a aprofitar el punt de referència que ens dona això per entendre la vida tal i com és: un caramull de circumstàncies que no controlem i una petita escletxa des de la qual podem actuar.

Nosaltres, la parella que hem format, hem tingut sort de poder estar prou tranquils i prou segurs com per poder agrair cada moment que hem pogut estar junts. L’agraïment és una cosa que s’ha de treballar individualment per tal de poder arribar a compartir totes les seves benaurances. L’agraïment té un punt de realitat que et permet no perdre’t enmig de les dificultats.

Practicar la gratitud té un efecte contrastat sobre la salut, la qualitat de la son i sobre l’estrès, afirmen els estudis. A més, la gratitud millora la qualitat de la relació que tenim amb els altres, gràcies a fer-nos conscients de les nostres necessitats i de les dels altres (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2019/05/exit-i-benestar-emocional.html).

Molts d’anys, estimat!!!

I per molts d’anys (de relació)!!!   

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d