dissabte, 30 de març de 2019

Un cervell saludable, una vida amb sentit


“Una vegada i una altra durant aquests 75 anys, el nostre estudi ha mostrat que les persones que sobreviuen millor són les que es recolzen en les relacions amb la família, amb els amics i amb la comunitat” Robert Waldinger

“en els estudis de Cacioppo, una de cada quatre persones afirma sentir-se sola i aquest fet, a nivell d’esperança de vida, passa a afectar la seva salut més que l’obesitat, augmentat la possibilitat d’una mort prematura en un 20%.”  https://benestaremocional.blogspot.com/2016/04/la-solitud-es-el-pitjor-dels-mals.html

“En 1946, Viktor Frankl va publicar “L’home a la recerca del sentit”. Frankl era un supervivent de l’Holocaust i va adonar-se’n que només una cosa podia fer superar l’horror de la situació i permetre tenir possibilitats de sobreviure: el fent de sentir que alguna cosa, més gran que un mateix, tenia prou sentit com per fer que els moments terribles es superessin per tal de poder continuar amb la missió que havien d’acomplir.” https://benestaremocional.blogspot.com/2014/10/questions-sobre-el-significat-de-la-vida.html
“El cervell influeix no només sobre la nostra salut mental, sinó que tenir-ne cura ajuda a mantenir el cos més sa”.  Aquesta frase la sento divendres al “El Matí de Catalunya Ràdio”. Entrevisten als dos dels principals investigadors del bbhi (vegeu https://bbhi.cat/ ), inicials del Barcelona Brain Health Initiative, un estudi que intenta aclarir quins són els factors més importants per tal de mantenir un cervell saludable.

Álvaro Pascual-Leone i David Bratrés-Faz, juntament amb Álvaro Fernández Ibáñez, presenten el llibre “El cerebro que cura”, en el que expliquen que una vida plena i feliç serà el resultat d’aconseguir un estil de vida que mantingui el nostre cervell actiu i sa.

Com explica Álvaro Pascual-Leone en una entrevista (vegeu https://www.sabervivirtv.com/entrevistas/alvaro-pascual-leone-como-ser-positivo-mejora-cerebro-buena-salud_3380 ), hi ha certes conductes que són pilars essencials per tal de promoure la salut cerebral: anar al metge quan fa falta (i seguir els tractaments prescrits), seguir una dieta adequada, dormir el que ens faci falta, fer exercici físic (tan el que promou la força com el que promou la resistència) i proposar-se aprendre coses noves.

A més, emfatitza l’autor, hi ha dues coses que han demostrat ser bàsiques per a la salut del nostre cervell: les connexions socials (recordem que la solitud ens roba la salut, vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2016/04/la-solitud-es-el-pitjor-dels-mals.html ) i un pla vital (una vida plena de sentit, vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2014/10/questions-sobre-el-significat-de-la-vida.html ). De fet, un sentit de propòsit a la vida pot reduir en un 20% el risc de patir demència.

Pascual-Leone explica que els sentiments de connexió i el pla vital són una peça clau per tal de tenir un cervell sa, ja que actuen com a mediadors de les altres variables, modulant el seu efecte.

Per altra banda, els investigadors del bbhi destaquen que determinades característiques personals, com la positivitat, la capacitat per perdonar, la gratitud o la compassió, es poden potenciar i tenen un efecte clar sobre el benestar físic i mental. Aquestes habilitat permeten gestionar els reptes vitals i l’estrès de manera constructiva.

Es tracta de mantenir el que seria una mentalitat de creixement (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2015/10/la-mentalitat-de-creixement.html ) i de recordar que quan intentem treballar el benestar emocional, practicant les tasques que ens van proposant els diversos autors que surten al blog, no només arribarem al nostre objectiu d’una vida amb sentit, entrega i passió, sinó que aconseguirem un cervell més sa.

I, el més important és que mai és tard per començar a cuidar-se.

Bona pràctica!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada