Passa al contingut principal

Més fruita i verdura...


“Les persones amb autocontrol han après hàbits saludables i millors. En el 2015, els psicòlegs Brian Galla i Angela Duckworth publicaren un article en el que concloïen que les persones amb més autocontrol també tenien tendència a tenir millors hàbits: feien més exercici físic de forma regular, menjaven de manera més sana, dormien millor i tenien més hàbits d’estudi.” https://benestaremocional.blogspot.com/2016/11/el-mite-de-lautocontrol.html
 








Per què ens hem d’esforçar perquè les criatures mengin més fruita i verdura?

En un dels enllaços que el meu estimat Guillem m’envia, llegeixo els resultats del projecte europeu dedicat a l`estudi entre la dieta i la depressió (vegeu www.moodfood.vu-eu). En aquests estudis hi han participat psiquiatres i psicòlegs de la UIB (vegeu https://diari.uib.cat/arxiu/Els-suplements-nutricionals-no-prevenen-la.cid582763). Els resultats indiquen que la dieta és important pel que fa a la salut mental. 

Més de quaranta milions d'europeus experimenten un trastorn depressiu major (TDM). Un de cada deu homes i una de cada cinc dones pateixen depressió clínica almenys una vegada en la vida. La depressió és un dels trastorns més prevalents i incapacitants a la Unió Europea.

Per això, és molt important trobar elements preventius i curatius. L’estil de vida és una de les coses que podem canviar per tal de viure més i millor. I, a part de l’exercici físic, la dieta és una de les altres coses que podem modificar, encara que amb esforç.

Amb aquesta idea es va iniciar aquest projecte europeu. Per una banda, hi havia les preguntes relacionades amb els aliments que podrien ajudar a prevenir o a millorar la simptomatologia depressiva. Per una altra, es volia determinar la importància dels suplements vitamínics, el seu potencial efecte beneficiós sobre la salut mental

Les conclusions d’aquest projecte poden resumir-se en tres punts:

·        Primer: un patró de dieta saludable, tipificat per una dieta d'estil mediterrani rica en fruita, verdura, farina no refinada, peix, llegum i oli d'oliva, baix en carn vermella i productes làctics, pot reduir el risc que l’individu presenti símptomes depressius.

·        Segon: en persones amb obesitat, perdre pes pot reduir els símptomes depressius.

·        Tercer: l'evidència actual no dona suport a l'ús de suplements nutricionals per prevenir la depressió.

En definitiva, una dieta saludable ens ajuda no només a mantenir una bona salut física, sinó que també una bona salut mental.

El problema de que les pastilles no funcionin com a alternativa, ens torna a situar en el terreny dels hàbits (vegeu el pòster que han elaborat a https://www.moodfood-vu.eu/wp-content/uploads/2019/03/10tipsposter-a3_v3.pdf ). La importància de donar petites passes cap a un bon estil de vida queda molt clara.

Els professionals de la salut, en general, i els educadors, pares i mestres, en particular, hem d’aprendre pautes de l’anomenada Activació Conductual (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2013/09/oberts-lexperiencia-conscients-del-que.html ): posar objectius, programar conductes, fer un seguiment, analitzar les situacions/problema i practicar l’atenció plena.

Bona alimentació!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,