Passa al contingut principal

Meditacions per a mortals. Primera setmana.

La perfecció és l’enemiga de l’acció significativa i viscuda amb plenitud


“Les dues úniques preguntes, a qualsevol moment de la vida, són “Quin és el preu? i “Val la pena pagar-lo o no?”


Oliver Burkeman Meditations for Mortals











Una vegada entès que la cerca de la perfecció és enemiga del benestar real, Oliver Burkeman, al seu llibre “Meditations for Mortals”, fa honor al subtítol i ens programa quatre setmanes d’exercicis per tal d’aconseguir acceptar les pròpies limitacions i aconseguir temps pel que realment importa.


Durant la Setmana 1, pivota sobre la nostra mortalitat. 

Som éssers fínits. 

Cada dia proposa una meditació reflexiva sobre aquest tema.


Dia 1. És pitjor del que penses.

De l’alliberació de la derrota.


El problema és pensar que podem aconseguir tenir el control de la nostra vida. Només quan acceptem que “no tenim sortida”, estem en un joc amb un final que no controlem, podem entendre que la catàstrofe ja ha passat i que només tenim l’opció de mirar de viure el millor possible amb els altres supervivents.



Dia 2. Caiacs i super-iots.

Sobre anar fent.


Ser un ésser humà és com anar en un caiac individual, en un riu que condueix cap a una mort invevitable. Existir suposa admetre estar en “un temps i en un lloc que no hem triat, amb una personalitat que no hem decidit tenir i amb un temps que discorre, minut a minut, t’agradi o no”.

No anem en un iot. No tenim el control del timó.

Però, si acceptem que anem en el caiac, podem anar fent una cosa cada dia. 

Una cosa que volem fer. 

Practicant fer el que volem fer, una vegada i una altra. 

Sense perdre el temps pensant en aconseguir anar en un super-iot.



Dia 3. Només necessites acceptar les conseqüències.

Sobre pagar el preu.


Cada cosa que tries és un pack. I té les seves conseqüències. 

Quan diem que “he de fer tal cosa”, només significa que no estem disposats a acceptar les conseqüències de fer qualsevol altra cosa.

“Les dues úniques preguntes, a qualsevol moment de la vida, són “Quin és el preu? i “Val la pena pagar-lo o no?”



Dia 4. En contra del deute de la productivitat.

Sobre el poder de les llistes de “coses fetes”.


Facis el que facis, no caiguis en la trampa de la productivitat. Fer més, no et lliurarà de les sensacions de no ser prou adequat o “vàlid”.  

No hem de caure en l’error de pensar que ens hem de guanyar el dret de formar part del món.

Som el món. Els nostres àtoms son part dels àtoms que formen el món.

Porta una llista de les coses que vas fent per, així, poder tenir l’oportunitat d’adonar-te’n de que pots prioritzar una sèrie de coses que consideres significatives.



Dia 5. Massa informació.

Sobre l’art de llegir i no llegir.


El món digital ens ha fet sentir que “no arribem a tot el que hauríem d’arribar”. Dedicar-hi més temps no funciona. Processar més ràpid, tampoc.

Burkeman ens dona tres consells:

1.- Mira la informació com un riu que passa pel teu costat. Accepta que no pots agafar tot el que passa. Tria agafar una cosa o altra quan et vagi bé.

2.- Resisteix l’impuls d’acumular coneixement. Dona’t temps per assimilar el que vas llegint.

3.- Consumir informació és una activitat com qualsevol altra. Hem de mirar que el temps que hi dediquem tingui com a resultat un major significat a la vida.



Dia 6. No pots tenir cura de tot.

Sobre trobar l’equilibri quan el món és un caos.


“L’art de la saviesa és l’art de saber el que has d’obviar”, deia Williams James, el pare de la psicologia moderna.

L’anomenada “economia de l’atenció” intenta mantenir-nos connectats a les xarxes per tal de vendre’ns coses (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2024/12/recuperar-latencio-3-com-la-vam-perdre.html i https://benestaremocional.blogspot.com/2025/02/pensar-be-en-un-mon-superficial-ii.html). 

Les “notícies”, per la seva banda, generen la necessitat de “saber”, amb l’efecte secundari de sentir indefensió i paràlisi.

La solució, proposa Burkeman, està en triar conscientment les pròpies batalles per tal de poder actuar sobre el que realment depèn de nosaltres.



Dia 7. Deixa que el futur sigui el futur.

Sobre creuar els ponts quan hi siguis.


Estem confinats al present. No sabem què passarà després. Les preocupacions són “l’activitat d’una ment intentant imaginar cada un dels possibles ponts que ha de creuar en el futur, intentant trobar la forma de creuar-los”.

No podem veure el què passarà, ni com passarà.

Centra’t en fer la cosa que hagis de fer ara, la que creguis més necessària, el millor que puguis.


Continuarà…

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva ....

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del ...

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una ...