Passa al contingut principal

El coll de botella de la por

“Kashdan i Biswas-Diener defensen que fomentar el potencial humà i ser capaços de gestionar la part fosca de la vida no tenen perquè ser incompatibles. De fet, consideren que només la consideració conjunta dels dos temes pot permetre’ns accedir a comprendre de manera completa el fet de ser humans. A més, si difuminem i evitem les emocions negatives també perdran força i sentit les positives. Deixar d’evitar les emocions negatives, per la seva banda, ens permetrà ser més àgils emocionalment, més flexibles i més eficients a l’hora de navegar pels reptes que ens posa la vida.”

https://benestaremocional.blogspot.com/2016/10/el-poder-de-les-emocions-negatives.html 














Les emocions fan vibrar la membrana que ens separa del món. Aquesta membrana és el nostre cos i les seves vibracions ens informen de com estem experimentant un determinat context en un determinat moment.


Podem veure les emocions com a ones de la mar, que van i venen, en funció dels vents, dels obstacles que es troben, de la profunditat de la situació…


Podem veure les emocions, com a tunels, més o menys lluminosos o foscos, més o menys agradables, que hem de travessar per arribar a l’altra banda, per aconseguir un determinat objectiu.


Charlotte Joko Beck, en el seu llibre “Everyday Zen”, parla del “Coll de botella de la por”. I ens proposa “passar a través d’ell”.


Les limitacions de la vida són presents des de la concepció”, ens recorda Joko Beck. O, com escriu Oliver Burkeman al seu llibre “Meditations for Mortals”,


El preu que hem de pagar [per la nostra complexitat emocional] és el d’afrontar veritats cruels: morirem; la vida passa en un moment; cada moment representa una elecció entre totes les possibilitats d’invertir el nostre temps, de manera que aquestes eleccions difícils i el fet d’haver de sacrificar camins alternatius, són inevitables; i mai arribarem a la invulnerabilitat emocional o a la sensació de tenir totalment el control”.


Venim al món condicionats pel nostre sexe, una genètica concreta, un temperament determinat. Venim cablejats per a la supervivència, experimentant malestar cada vegada que ens sentim desequilibrats.


Amb el temps i les experiències, anem generant unes prediccions, basades en el condicionament, que, suposadament, ens protegiran dels perills. I, al darrera de tota aquesta alarma, hi trobem l’emoció de la por. 


La por contreu el nostre món. El tanca, el fa petit. Genera conductes d’evitació. Ens manté a la defensiva.


Joko Beck ens alerta de la nostra tendència a quedar-nos enganxats en el coll de botella de la por. El discurs, en aquest cas, és del tipus “si sabessis com ha sigut la meva vida no t’estranyaria que sigui un caos -estic condicionat per la por, és desesperançador”. Però això no té perquè ser així.


El problema del coll de botella de la por no són les circumstàncies o el condicionament; el problema “és la decisió cega de que ara he de mantenir la imatge de mi mateix protegida, en contracció, per tal de sobreviure”.


El coll de botella de la por no està causat pel condicionament, sinó per la decisió que prenem sobre nosaltres mateixos basada en aquest condicionament”, ens recorda Joko Beck.


Podem aprendre sobre el que hi ha al darrera del nostre estat: els nostres pensaments, el nostre estat corporal de tensió/evitació. Aquesta és la forma de fer-se conscient del coll de botella de la por. 


A mesura que ens fem conscients de la por, la nostra identificació amb un jo limitat, en estat d’alarma, es pot anar diluint, “de cada vegada més podrem ser qui vertaderament som: un no-jo, una resposta oberta i espaiosa a la vida”, en paraules de Joko Beck.


Quedar-se instal·lats en el coll de botella és com morir, “perquè si quedem molt de temps en el coll de botella de la por, estarem comprimits per una espècie de mort -o, a poc a poc, guanyarem comprensió a mesura que experimentem el coll de botella i passem a través d’ell. No crec que tinguem molt a triar. I tu?


Les úniques persones que viven confortablement són aquelles que aprenen a no somniar altres vides, sinó a estar en el que és l’ara i aquí, independentment del que això sigui: bo, dolent, agradable, un mal de cap, estar malalt, estar content.


Acceptar sempre és la primera passa del canvi.


Bona reflexió!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva ....

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del ...

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una ...