“Tot es redueix a l’amor i al respecte mutu, i a apreciar el fet que els éssers humans no necessiten ser el mateix per tal de ser iguals” Frans de Waal “Diferentes”
“Volia titular aquesta entrada “Una persona és una persona (a pesar de/gràcies a la seva neurobiodiversitat)”. Aquesta és la conclusió a la que arriba de Waal. Aquest és el missatge que ens hauria de quedar, després del seu esforç per pensar el tema de la nostra humanitat i de les desigualtats de gènere des d’una nova perspectiva.”
https://benestaremocional.blogspot.com/2022/10/12-coses-que-apres-del-fet-que-som.html
Seguint un model de la xarxa neuronal profunda s’ha demostrat que es poden classificar els cervells en femenins o masculins amb una precisió del 90%.
És a dir, un sistema que analitza les xarxes d’un cervell pot determinar de manera correcta si aquest pertany a una dona o a un home un 90% de les vegades (aquest model binari ja el defensava la neuropsiquiatra Louann Brizendine, vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2013/05/la-guerra-dels-sexes.html i https://benestaremocional.blogspot.com/2023/06/tasques-vitals-quan-vas-tornant-gran.html, per una banda, i el primatòleg Frans De Waal, per l’altra, vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2022/10/12-coses-que-apres-del-fet-que-som.html).
En el món de la Neurociència, explica Scott Barry Kaufman en la seva newsletter “Beautiful Minds”, s’havia mantingut la postura de considerar el que anomenaven “la hipòtesi de continuitat” de les diferències sexuals en l’organització cerebral. Els cervells, segons aquesta hipòtesi, mostraven una organització que no era femenina o masculina, sinó que presentaven variacions en cada estructura que no es distingien en funció del sexe.
En canvi, aquest estudi i els seus resultats donen a entendre que el cervell s’organitza de manera diferent en funció del sexe biològic. El que es mesura ara, però, no són les diferències en estructures anatòmiques concretes, sinó en els circuits neuronals que connecten diverses parts del cervell.
Les dades indiquen, per exemple, que el cablejat del que s’anomena “Xarxa neural per defecte” és diferent entre homes i dones. Aquesta xarxa és la que està activa quan no estem fent res en especial. A més, està relacionada amb la integració de la informació sobre un mateix i la monitorització del flux de consciència, cosa que inclou la introspecció, el badar, la imaginació, la projecció d’un mateix en un possible futur i la recuperació de records personals.
Tot el que s’assenyala en els resultats explica el perquè homes i dones recorden experiències passades, formen el seu autoconcepte o es posen en el lloc dels altres de manera diferent. També donaria sentit al fet que les dones presentin uns alts nivells de ruminació (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2012/02/superar-la-ruminacio-i-viure-la-vida.html).
Una altra de les estructures funcionals que mostren grans diferències entre homes i dones és el Córtex Orbitofrontal. Aquesta àrea cerebral està implicada en l’aprenentatge i en la correcció de les respostes una vegada que ja no són adequades. També hi ha diferències en les estructures límbiques, més actives en les dones, cosa que podria explicar perquè els estudis solen trobar que elles, en promig, informen que experimenten més emocions positives i més emocions negatives que els homes.
Encara que no hi ha diferències a nivell d’intel·ligència general, sembla que homes i dones, és a dir, els seus cervells, impliquen àrees diferents quan afronten determinades tasques cognitives.
El cervell s’organitza de manera diferent en funció del sexe biològic. Aquest és el resultat. I, com resaltarien Franz de Waal i Louann Brizendine, diferent vol dir diferent.
No vol dir millor o pitjor.
Som diferents.
Hauríem d’arribar a pensar de manera científica sobre com podem ser persones de ple dret, tractades amb la dignitat que ens mereixem, independentment de tenir una variant del cervell que ens asssenyali com a homes o com a dones.
La diferència és una riquesa. Per entendre’ns no fa falta ser iguals.
Bona reflexió!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada