Passa al contingut principal

Harmonia vital, com aconseguir-la...

 


“un ésser vivent està en estat de flux continu, però necessita una certa estabilitat i també establir una relació harmoniosa amb el seu medi. Donar un significat als fets i a les coses ens pot ajudar a imposar una certa estabilitat al món.”

“Així, una vida amb sentit té quatre propietats. Té propòsits que guien les accions, formant una trajectòria coherent que unifica passat, present i futur. Té valors que ens permeten decidir què és el que està bé i què és el que estaria malament i sentir que actuem de manera adequada. Està marcada per la eficàcia i el sentit de competència, de manera que ens permet sentir que les nostres accions són una via per tal d’aconseguir les nostres metes. I, finalment, proporciona una base per tal de veure’ns des d’una perspectiva positiva, com a bones i valuoses persones.”

https://benestaremocional.blogspot.com/2014/10/questions-sobre-el-significat-de-la-vida.html

 

 

 

 


 

 

 

En el nostre cap hi viuen multituds.

Hi viu el fill que som, l’amic que procurem ser, el treballador que intenta fer-ho bé, el gimnasta que s’esforça per millorar, el veïnat que intenta ser amable, la parella d’una altra persona que també vol ser feliç...

Estem en camí del que les autores Jessica de Bloom i Merly Kosenkranius anomenen “harmonia dels dominis de la vida” o el que anomenarem aquí “harmonia vital” (vegeu https://psyche.co/guides/why-you-should-forget-work-life-balance-in-crafting-a-good-life). Aquestes estudioses del món de la psicologia de les organitzacions afirmen que si les nostres necessitats psicològiques estan satisfetes, encara que repartides entre els diferents rols de la nostra vida, estarem bé. Viurem bé.

A partir del model DRAMMA proposat per Ed Diener i els seus col·laboradors (vegeu https://ideas.repec.org/a/spr/jhappi/v15y2014i3p555-578.html), les necessitats psicològiques bàsiques a tenir en compte per tal de florir serien:

 

·        Desconnexió o desvinculació del que ens suposa un esforç. Aquesta capacitat ens permet controlar al que prestem atenció i estar presents en el que fem. Sense aquesta capacitat, no podem decidir a què dediquem les nostres energies. I tampoc ens podem relaxar.

·        Relaxació és la necessitat d’aconseguir períodes de baixa activació del cos i de la ment i s’alimenta d’activitats que demanen poc esforç físic o intel·lectual i que suposen una pressió social baixa.

·        Autonomia és la necessitat d’experimentar una sensació de control sobre la pròpia conducta, de sentir-se amos de les pròpies eleccions i accions. L’autonomia és una necessitat humana bàsica molt arrelada a la ment humana i que es mostra molt aviat en els infants.

·        Mestratge descriu la necessitat de cercar oportunitats d’aprenentatge i reptes apropiats per tal d’experimentar sensacions de competència i d’assoliment. Encara que les activitats que generen aquesta sensació requereixen esforç, també podem crear recursos nous, com habilitats i coneixements i augmentar l’humor positiu.

·        Meaning o significat descriu la necessitat d’implicar-se en activitats que proporcionen oportunitats d’obtenir alguna cosa valuosa i important a la vida. Està relacionat amb el propòsit, amb el que s’anomena felicitat eudaimònica (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2014/10/les-diferencies-entre-una-vida-amb.html).

·        Afiliació és la necessitat bàsica de tenir cura dels altres i de ser objecte de cura per part dels altres. Les activitats socials, relacions profundes amb la família, amb els amics i els col·legues i formar noves relacions, tot ajuda a crear emocions positives i a millorar el benestar.

 

Per aconseguir Harmonia Vital, hem de fer un llistat de les activitats que hem fet el dia abans i que considerem agradables, per exemple, i mirar quines de les necessitats bàsiques ajuden a omplir cada una d’elles. Després, podem mirar a veure quines activitats del mateix dia podem considerar desagradables i fins a quin punt podem tunejar-les per tal de fer-les més passables, per exemple escoltant música si anem en cotxe o llegint si anem amb transport públic, deixant el telèfon fora de l’habitació i llegint una estona si volem desconnectar... Pots anar fent això amb més dies i aconseguiràs una bona visió de l’estat de la teva Harmonia Vital i podràs pensar en com millorar-la.

Si et costa desconnectar de la feina, prova a fer un ritual de transició, com deixar una llista de tasques feta per l’endemà, canviar-te de roba de seguida que arribis a casa, fer alguna cosa que et descarregui com l’exercici físic, per exemple. Si és a l’inrevés, i estàs molt preocupat per alguna cosa personal que no et deixa concentrar-te a la feina, prova de deixar una estona “per preocupar-te” i quan el tema et vingui al cap, aplaça’l per pensar-hi més tard.

Relaxar-te és molt important. Es tracta de desconnectar el cos i la ment. Per això, hem d’anar construint una llista que ens ajudi a ser conscient del que ens funciona. Pot ser estar amb la nostra mascota, donar-nos un bany calent, llegir alguna cosa entretinguda amb una infusió calenta a les mans... Podem provar amb algun vídeo o àudio sobre meditació o relaxació muscular.

Podem cultivar la nostra autonomia fent l’exercici anterior del llistat d’activitats. El fet d’anar generant el teixit del nostre dia a dia i de canviar-ho, introduint variants o coses noves, ens pot fer sentir que estem més al càrrec de la nostra pròpia vida. També podem agafar-nos un dia o la part d’un dia per a nosaltres i poder decidir que fer amb el nostre temps.

La qüestió del mestratge i del significat suposa una inversió de temps més gran. En moltes ocasions, està relacionat amb començar una activitat nova, un repte adequat o aprendre coses noves. Podem fer teatre, cantar, aprendre a cosir, anar a pilates o a ioga, entrar en un grup de conversa... Sortir de la zona de confort pot generar emocions molt positives, com el meravellar-se del món que hi ha fora o la satisfacció pel que anem aprenent.

Per trobar més sentit i significat al que fem, convé començar per fer una llista dels nostres valors o també serviria la llista de fortaleses personals (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2012/05/les-fortaleses-personals.html). Es tracta de triar-ne cinc (per exemple, ara jo triaria autenticitat, compassió, curiositat, creixement, amabilitat) i de tornar mirar fins a quin punt estan presents en les activitats del nostre dia a dia. Si alguna de les activitats em fessin més compassiva, curiosa o amable, per exemple, hauria de mirar de tenir-les més presents per tal de posar-les més a l’agenda.

La feina no té perquè ser la font de significat a les nostres vides. Això ho podem trobar a altres rols que anem complint. Podem fer voluntariat, intentar ser més solidaris, més amables, més respectuosos amb el medi ambient, entrenar un equip infantil, ajudar en alguna ONG, entrar en un programa per fer de mentor a algú...

L’afiliació és molt important (vegeu sinó https://benestaremocional.blogspot.com/2016/04/la-solitud-es-el-pitjor-dels-mals.html). Fins i tot, els petits actes d’amabilitat amb els companys o els veïnats poden generar la sensació de formar part d’un tot i d’estar connectats amb els altres. Podem fer un tàper a algú o tenir un detall d’aniversari. Podem oferir un cafè a un amic i escoltar les seves preocupacions. Podem fer una visita a una persona gran. Hem de recordar que l’amor és ressonància compartida, és a dir, la capacitat de compartir emocions positives amb una altra persona que es sintonitza amb el nostre sistema nerviós.

 

Bona pràctica!

Bona Harmonia Vital!!!

 

 

 

 

 

 

P.S. Si voleu fer aquest test (en anglès), vos pot servir per fer balanç de l’estat de les necessitats psicològiques bàsiques:  https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_bJEhWvVoohRUJtc

Podeu trobar una llista de valors a la pàgina de l’autor James Clear:

https://jamesclear.com/core-values

Si voleu fer el qüestionari de les vostres fortaleses (en castellà), registreu-vos a:

https://www.authentichappiness.sas.upenn.edu/es/user/login?destination=node%2F434

Podeu trobar una llista d’activitats basada en valors a la pàgina de la Universitat de Califòrnia, Berkeley (en anglès):

https://ggia.berkeley.edu/?_ga=2.200755371.424860618.1668522948-1216468819.1668522948

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,