Passa al contingut principal

D'on ve la nostra autoestima o La segona Llei de Newton sobre les emocions



“...el món no s’alimenta d’informació.”
“El món s’alimenta de sentiments”
Mark Manson










La primera Llei de Newton sobre l’emoció, segons Mark Manson, deia: “Per cada acció existeix una reacció emocional igual i oposada”. Recordem que els humans som material emocional abans que racional. Recordem que en una suposada lluita entre raó i emoció, en la majoria de casos, guanyarà la segona, perquè és la que hi era abans, abans de que fóssim els humans que ara coneixem.

Així, davant una emoció d’una altra persona, de manera automàtica i inconscient, sentirem una emoció igual i oposada, és a dir, ens sentirem empesos a contestar amb la mateixa moneda. D’aquí que el més difícil a la vida sigui deixar de respondre a la ràbia o a l’hostilitat amb ràbia o hostilitat. D’aquí que els estudiosos de les relacions personals afirmin que quan una conversa comença amb el to adequat té moltes probabilitats d’acabar bé. I, lògicament, si una conversa comença amb un retret acabarà amb un altre retret per part de l’altra persona, encetant una escalada de reaccions emocionals negatives per les dues bandes (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/07/10-punts-per-lexit-en-les-relacions.html ).

La segona Llei de Newton sobre les emocions fa referència a l’autoestima, al que sentim i pensem sobre nosaltres mateixos. L’autoestima es considera un dels motors de les nostres accions i una de les necessitats humanes bàsiques (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2012/04/que-es-el-que-fa-que-una-vida-tingui.html). Quan es sent com a “baixa autoestima” esdevé una de les queixes més freqüents en la consulta de psicoteràpia. El fet de sentir-te “inferior” o “poca cosa” és una font de patiment continu, tenyint la nostra vida amb una sensació d’inseguretat i de malestar pel fet de pensar que els altres considerin el mateix sobre la nostra vàlua.

Així,

2.- La segona Llei de l’emoció de Newton.
La nostra autoestima és igual a la suma de les emocions que anem sentint amb el temps.

La primera llei suposava que quan una situació ens provoca una emoció negativa sentim la necessitat de compensació per tal de recuperar l’equilibri; en determinats casos aquesta compensació no és possible, i pot passar que la persona que està experimentant aquest desequilibri, aquesta “bretxa moral”, es trobi que s’hi va acostumant.

Quan ens trobem en una situació d’abús durant molt de temps i sentim impotència davant la persona o persones que estan generant la dinàmica el que farem serà normalitzar la situació. Estar malament es convertirà en la nostra expectativa per defecte. Ho trobarem normal. Estarà d’acord amb els nostres valors. Si algú ens fa mal i nosaltres no podem aturar-ho arribarem a una conclusió alarmant: ens mereixem que ens facin mal.

Aquesta sensació està al darrera de totes les situacions d’abús sostingut i acompanya sempre a les persones que l’han sofert (a no ser que segueixin una teràpia). La lògica és que si no som capaços de defensar-nos a nosaltres mateixos deu ser perquè “en certa mida som inferiors” o que els altres, els que ens fan mal, “son superiors”.

La nostra missió bàsica com a éssers humans és sobreviure. Si ens trobem amb una situació en la que no podem superar l’abús d’una altra persona, el nostre cervell emocional recorre a la segona millor opció: rendir-se, acceptar la derrota, acceptar la pròpia inferioritat i la poca vàlua. Això sol sentir-se com a “vergonya” o “baixa autoestima”.

La nostra manera de valorar el que ens passa a la vida serà el resultat de la suma de les emocions que anem sentint. El cervell emocional fa recompte i conclou que si la vida ens tracta malament deu ser perquè ens ho mereixem. L’autoestima no és racional, no és la suma de les nostres capacitats i no diu res de la nostra vàlua real. L’autoestima és contextual, és el resultat de les emocions sentides com a resultat de trobar-te en determinades situacions.

Una “alta autoestima” és l’altra cara de la mateixa moneda. Si has viscut en un context en el que podies fer el que volguessis, sense tenir cap responsabilitat sobre les emocions dels altres, dominant i fent sentir la teva “autoritat”, creuràs que et mereixes els teus privilegis i pensaràs que ets “superior”, imaginaràs que ets especial, una persona diferent de la resta de gent.

L’autoestima és un miratge. És un constructe psicològic que construeix el nostre cervell emocional per poder predir què pot esperar del món. En general, els humans tenim tendència a sobreestimar-nos, pensant que som millors que la mitjana de la població: la majoria de persones pensem que som més intel·ligents i bones persones que la mitjana. A més, quan els altres s’equivoquen pensem que “tenen un problema de caràcter”. Quan ho fem nosaltres pensem que “hem tingut mala sort”.

Al final, el nostre punt de narcisisme, de sentir-nos especials, fa que tirem del dret, vivint la nostra vida, donant-li sentit, pensant que som superiors o inferiors, però especials.

Tanmateix, aquesta autoestima, sigui quina sigui, al final ens allunya de la realitat, de les relacions i dels vincles profunds...

Continuarà...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,