Passa al contingut principal

Les (suposades) lleis sobre l’emoció d’Isaac Newton


“Els problemes són inevitables. Una bona vida és una vida amb bons problemes”

“l’única manera de millorar realment la teva vida no és sentir-te bé, sinó aprendre a saber dur bé el fet de sentir-te malament”

“Quan acceptes el teu dolor pots controlar els impulsos del teu cervell emocional i canalitzar-los cap a una acció o comportament productius” Mark Manson






El nostre cervell és com un cotxe de carreres conduit per un pilot i un copilot, explica Mark Manson a “Todo està j*dido”. Tots volem pensar que a l’hora de conduir per la carretera de la vida ho fem bé, fent cas a la raó. Però el conductor és el nostre cervell emocional i el fet que el nostre copilot, la nostra raó, vagi donant consells o arribi a les amenaces no fa més que, la majoria de vegades, el pilot emocional tiri pel dret, fent el que vol fer i després inventant-se una excusa per justificar-ho.

Després de deixar clar que la part que ens domina és la part emocional, que és la que va aparèixer primer a l’evolució, i que la raó, com a bon copilot, hauria d’aprendre a negociar el seu paper i a pactar la seva funció en els moments de crisi, Mark Manson ens segueix guiant per tal d’entendre com funcionem i com podem millorar la nostra vida gràcies a l’autoconeixement.

Manson parteix del gran revolucionari de la física, Isaac Newton, i imagina quines lleis sobre l’emoció hauria proposat en cas de dedicar la seva vida a la Psicologia i no a la Física. Newton, explica Manson, “Desitjaria conèixer la trajectòria del cor dels homes, la velocitat del seu dolor. Voldria conèixer la força dels seus valors i la massa de la seva esperança. I, el més important, voldria entendre les relacions entre tots aquests elements”.

1.- La primera Llei de l’emoció de Newton.
Per cada acció existeix una reacció emocional igual i oposada.

El dolor causat per una agressió per part d’una altra persona provoca dolor i, a més, el que Manson anomena un “esvoranc moral” que ens fa exigir una compensació per tal de recuperar l’equilibri moral entre les persones implicades. Quan ens fa mal algú sentim el dolor i la nostra reacció davant el que percebem com una injustícia és pensar que “no ens ho mereixem” i ens empeny a actuar per acabar amb aquest desequilibri.

El mateix ens passa quan una altra persona fa alguna cosa per a nosaltres. Si algú és generós amb nosaltres també sentirem que s’ha creat aquest desequilibri, que “estem en deute” amb la persona i que aquesta “mereix” alguna cosa bona per tal de compensar la seva bondat.

La nostra tendència natural, explica Manson, és la de compensar aquests esvorancs morals, correspondre a les accions negatives amb accions negatives i a les positives amb positives. Les forces que ens empenyen a recuperar l’equilibri són les emocions. Cada acció exigeix una reacció emocional igual i oposada. Aquesta és la primera Llei de Newton.

La primera Llei de Newton està al darrera del nostre sentit de moralitat, del que pensem que està bé o malament i de la nostra necessitat de fer les coses de forma justa. És la base de tota cultura humana. I és el sistema operatiu del nostre cervell emocional.

El nostre cervell racional genera coneixements sobre com fer les coses a partir de l’observació i la lògica. El cervell emocional, per la seva banda i seguint la primera Llei de Newton, genera els nostres valors a partir de les nostres experiències doloroses. El nostre cervell racional pensa de manera horitzontal, cercant relacions entre esdeveniments (quina relació tenen?); el nostre cervell emocional pensa de manera vertical, cercant connexions jeràrquiques (quina d’aquestes coses és millor/pitjor?).

El nostre cervell emocional genera una jerarquia de valors a partir de les experiències que anem acumulant. Així, cada vegada que ens trobem amb una acció, el nostre inconscient cerca en quin punt del nostre arxiu està i si és bona o no i intenta triar aquelles experiències que ens donin més plaer i, per tant, ens facin sentir millor.

El nostre cervell racional intenta explicar la jerarquia de valors, mira com estan connectades les experiències i pot suggerir com canviar l’organització. El nostre cervell racional pot provocar el que diem “creixement o canvi emocional” si, gràcies a tenir una visió clara de la part emocional, és capaç de canviar les prioritats en la nostra jerarquia de valors.

Podem accedir a la nostra jerarquia de valors si pensem en què és el que ens agrada o ens és més fàcil fer. Fes l’exercici:

Pensa en com passes el temps, en el que fas i en les conseqüències que té el que fas.

Pensa en fa uns anys, en el que feies i en les conseqüències que tenia fer el que feies.

Compara la llista.

Per exemple:

Una persona sobre la trentena que li agrada molt sortir de festa el cap de setmana i sempre que pot entre setmana. Això fa que dormi menys i que estigui cansada i esperi amb ànsia el pròxim cap de setmana. La seva llista seria:

Sortir a llocs amb marxa
Bons combinats
Bona música
Veure els amics
Fer feina
Dormir
Fer exercici i cuidar-me

Posem per cas que aquesta persona un dia té un accident una matinada i, a més, es troba en una relació en la que ha d’assumir una nova responsabilitat, com la de criar un fill. Deixa de sortir i comença a tenir una rutina diferent, en la que prioritza que la criatura estigui bé i que ella estigui d’humor per tenir bons moments a casa. La seva llista ara seria:

La criatura ha d’estar bé
Fer feina
Dormir
Fer exercici i cuidar-me
Veure els amics
Sortir a llocs amb marxa
Bona música
Bons combinats

Quina seria la teva?

Continuarà...


PS. Recorda:

El que fas, les accions de la teva vida, estan condicionades per com el teu cervell emocional va construint una jerarquia de valors que decideix el que has de fer a cada moment. Les teves experiències han generat aquests valors que apliques de manera inconscient. La raó no pot fer res amb això. A no ser que es dediqui a estudiar els valors i canviï les teves experiències i, com a resultat d’això, la teva jerarquia de valors modifiqui les seves posicions.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,