Passa al contingut principal

Què és el que fa que una vida tingui sentit?

Deia Haidt en el seu llibre “La hipótesis de la felicidad” que si només podem donar una resposta a la qüestió del què fa que una vida tingui sentit, en la majoria de casos aquesta serà l’amor. En el fons, en un sentit ampli, estem parlant de connexió amb els altres o amb el que ens transcendeix.

Necessitem sentir-nos bé, competents, autònoms i connectats. Això és el que diuen els últims estudis sobre les motivacions humanes. El benestar personal passa per satisfer els desitjos bàsics, però es complementa amb l’autoestima, el resultat de fer una lectura positiva del nostre lloc en el món. Anem construint una història, anem creant un jo que té unes característiques pròpies i que sembla consistent al llarg de la vida. Necessitem tenir una visió positiva d’aquest jo, una visió que serà el resultat del que ens va passant i de la nostra interpretació del que succeeix. Aquí també les relacions amb els altres seran molt importants, ja que són els nostres miralls i ens ensenyen, conscient o inconscientment, a interpretar els errors i els problemes com un repte o com un fracàs.

Els sentiments de competència són necessaris per tal de viure una bona vida. Són el resultat de sentir que, gràcies a l’esforç personal, aconseguim coses i ens porten a estats de flux, estats d’una intensa concentració en l’activitat que estem fent, moments en els que no sentim el pas del temps. Aquest flux serà possible a mesura que augmenta el domini d’una activitat que podem segmentar en parts, assolint nivells de competència successius amb el temps.

L’autonomia suposa sentir control, suposa poder prendre les pròpies decisions, poder valer-se un mateix. Basta mirar els inicis de la vida per entendre la satisfacció que genera el fet de veure com podem fer les coses nosaltres mateixos i, com exemple, podríem visualitzar les primeres passes d’un infant. O mirar el final de la vida i veure l’estrès que suposa passar a dependre de les decisions i de les accions d’altres persones.

Les connexions socials, les relacions amb els altres són la columna vertebral d’una vida amb significat. Som animals socials, necessitem sentir els altres i sentir que els altres ens senten. Necessitem parlar amb els altres i que els altres ens parlin. El dolor de la solitud és un dels més profunds que podem experimentar. El rebuig per part dels altres, la decepció que sentim per les accions o les omissions de la gent que estimem o, al contrari, la consciència d’haver decebut a algú que ens importa, generen crisis vitals, dols que només curen el pas del temps i l’aparició de noves oportunitats de relacions satisfactòries.

Necessitem autonomia, competència, relacions socials, autoestima. Necessitem sentir emocions positives i encabir les negatives de forma significativa en la nostra vida. Necessitem estimar i que ens estimin.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,