Passa al contingut principal

Superar el pensament excessiu


Els estats d'ànim negatius formen part de la nostra vida. En determinats moments esdevenen el senyal que ens recorda que alguna cosa necessita de la nostra atenció i, així, ens porten a actuar per tal de canviar-la o acceptar-la, gràcies a un canvi de perspectiva. Però, aquests estats negatius, tenen, al mateix temps, una dimensió perillosa: a vegades ens porten a pensar massa, a ruminar, donant voltes als nostres records i generant un bloqueig que l'únic que fa és augmentar el nostre malestar.

Véiem, en una entrada recent, que durant els darrers anys la Doctora Nolen-Hoeksema ha estat treballant en com podem generar distància dels nostres pensaments negatius i, a partir d’aquí, poder iniciar un canvi cap a una vida marcada pels nostres propis valors, valors positius.

Anteriorment, la seva recerca s’havia centrada en el mecanisme que fa que ens quedem enganxats en el pensament negatiu quan estem en una situació de malestar. Explicava que les situacions que ens provoquen estats d’ànims negatius es lliguen, de forma automàtica, en una gran xarxa de records també marcats per la negativitat. Les persones, amb més o menys força, ens quedaríem centrades en els nostres propis records negatius i en pensaments congruents amb el malestar que estem patint. Aquesta tendència l’anomenà posteriorment defensa introspectiva.

Els humors negatius, així, ens deixarien, de forma automàtica, encarrilats en una xarxa de records i pensaments també negatius. La seva pregunta era com podem evitar això i les seves propostes s’encaminaven a trobar la forma d’etiquetar i trobar la distància necessària per poder controlar la nostra atenció i reorientar-la cap a la solució de la situació. De fet, i com assenyalen els últims estudis sobre la depressió, el gran problema dels estats d’ànims negatius és que literalment ens porten a pensar molt i autoobservar-nos molt i, de retruc, a entrar molt rarament en acció. Aquest darrer punt explicaria el fet que, quan ens trobem malament i ens bloquegem, tenim menys ganes de fer res, perduts en el malestar ocasionat pel propi estat i pels records i els pensaments que ens fan creure que no podem fer res per a millorar la nostra situació.
L’any 2004 en el llibre “Mujeres que piensan demasiado” Nolen-Hoeksema proposava 3 passes per tal de superar l’hàbit de pensar massa: rompre amb el pensament excessiu, canviar de perspectiva i evitar recaigudes futures. La primera d'elles suposa adonar-se'n del mecanisme que ens manté dintre de la xarxa negativa de significats: és important recordar que mentre quedem enganxats en el pensament excessiu no podrem actuar per tal de solucionar el problema.

La segona passa proposada, canviar de perspectiva, suposaria posar en qüestió molts pressupòsits que ens porten a donar importància a coses de la nostra vida que, en el fons, no comporten un augment del nostre benestar, sino que suposen una major vulnerabilitat al pensament excessiu: aquí hi trobaríem la comparació social, la necessitat d'evitar les emocions negatives, l'excessiva responsabilitat, el perfeccionisme,...

En la tercera, evitar recaigudes futures, es tractaria d'elaborar un compromís per tal de viure la vida que estés d'acord amb els nostres valors i que suposés generar acitivitats i xarxes de relacions creadores de benestar.
En el fons, tots els estudis sobre el pensament excessiu ens recorden el perill que tenen les emocions negatives: quan no les etiquetem i les acceptem com a tal, ens tanquen dins de nosaltres mateixos i generen un pensament que el que fa es donar voltes al que tenim en ment que, de fet, no és més que la recreació d'antics episodis de negativitat.

Comentaris

  1. Doncs així estam, etiquetant.
    Ara toca entrenar la perspectiva.

    Enhorabona pel bloc, des d'ara tens una seguidora més.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,