Passa al contingut principal

El benestar emocional de Seligman

L’any 2002  es va publicar un dels llibres fundacionals de l’anomenada Psicologia Positiva, "La auténtica felicidad". El seu autor, Martin P. Seligman, era un expert sobre els estats d’ànim negatius i havia formulat i treballat sobre la indefensió apresa com a model de depressió. En aquesta teoria es proposava que la manca de control sobre una situació generava una actitud passiva davant futures situacions de perill. Més tard, treballant amb les atribucions, les expectatives sobre la pròpia capacitat de canviar les circumstàncies, va decidir generar programes preventius, per a joves i infants en risc de patir depressió.
Però la Psicologia Positiva cercava una altra cosa: augmentar la presència dels estats positius i la satisfacció amb la pròpia vida, donat que aquests elements estan relacionats amb una major qualitat de vida, un major rendiment i una millor salut. En el llibre del 2002 s’afirmava que l’anàlisi de la felicitat pot dividir-se en tres elements:
  • l’emoció positiva, que ens porta al plaer i a sentiments de felicitat,
  • l’entrega, que es basa en la generació d’estats de flux, a sentir que en el moment que fem una determinada activitat el temps s’atura i el procés ens absorbeix per complet,
  • i, el tercer element, el sentit suposa la sensació de pertànyer i servir a alguna cosa que es considera que ens transcendeix.
L’any 2011, però, Seligman canvià de direcció. A “La vida que florece”, presenta el nou nucli de la Psicologia Positiva: el benestar, que es pot mesurar pel nivell de creixement personal. La teoria del benestar personal consta de cinc elements: l’emoció positiva, l’entrega, el sentit, les relacions positives i els assoliments (el que anem aconseguint). Aquests dos últims elements nous suposen:
  • Els assoliments o èxits es persegueixen pel seu valor intrínsec. Suposaria que les persones perseguim la sensació de competència en el que anem fent i això ens dóna sentit i expandeix el nostre jo.
  • Les relacions positives són el pilar d’una vida amb benestar: la relació amb els altres és el millor antídot contra els moments difícils en la vida i la millor manera d’animar-se. Donar alguna cosa als altres o fer-los un favor suposa un dels augments més grans en el nivell de benestar personal que es poden aconseguir.
Seligman proposa crear la pròpia felicitat a base d’exercicis que persegueixin millorar la presència en la pròpia vida dels elements del benestar. Un dels exemples eren els actes de bondat o d’agraïment, gràcies als quals incrementaríem les relacions positives. Un altre seria l’exercici de les fortaleses personals, en el que, després d’identificar els propis punts forts, les posaríem en marxa en la feina, a casa o durant les activitats d’oci.
Les fortaleses i la seva potenciació serien una nova font d’entrega i sentit i possibilitarien aconseguir èxits personals que incrementarien el benestar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d