Passa al contingut principal

Estimat Pere, ara farà 2 anys...


“Dia 13 de juliol ens vas dir moltes coses (coses que vam intentar recuperar el dia del teu comiat al cementiri, https://benestaremocional.blogspot.com/2017/07/comiat-del-meu-germa-pere-vicens.html ), però entre totes hi havia, com sempre, una lliçó de vida, agraït pel temps viscut i per les experiències, agraït a les persones, agraït a la família...Vam parlar amb humor de la vida, de la mort, de l’enterrament, de l’herència, de la família, de les necessitats que hauríem de tenir en compte una vegada que no hi fossis...Vam parlar dels que ja ocupaven els nínxols familiars, del pare, d’en Kiko i de que volies estar al seu costat. I, tot això, amb un cos que patia, amb el cor estret i, malgrat tot, el pit obert, intentant acompanyar-te en aquest tràngol sense plorar que, com vas demanar-nos, “necessito que ho feu a ca vostra”.” https://benestaremocional.blogspot.com/2018/07/13-de-juliol-de-2017.html








Estimat Pere,


Avui, 13 de juliol del 2019, no puc deixar de pensar en tu. Hem dinat al balcó de casa, però no t’hem vist passar. Perquè no hi eres, clar. Perquè, malgrat que sembli impossible, ja hem estat gairebé dos anys sense la teva presència, sense sentir la teva veu, sense sentir-te riure... Des del 13 de juliol fins al 28 de fa dos anys, vam intentar acompanyar-te seguint les teves passes, en el que sabíem que era el teu adéu definitiu. I vam arribar fins al final, sabent què havíem de fer, perquè ens havies dit clarament el que volies.

Mai més les festes seran el mateix. No, no et preocupis, ho estem celebrant tot. I, sí, hi ha rialles i acudits, i música i gent nova. Però també sentim la teva presència/absència com un recordatori del camí de plaer/dolor que és aquesta vida. Les festes, que t’agradaven tant, segueixen el seu curs, indiferents als que ja no hi són, plenes de sorpreses pels que no hi eren però que ara formen part de la nostra comunitat.

Em sap tant de greu... Ja sé que jo no hi podia fer res, però es suposa que jo era la vostra germana gran i que sempre que hi havia algun problema hi havia de fer alguna cosa per solucionar-ho. Sempre vaig créixer amb aquesta sensació, la de pertànyer a un clan format per tu i en Kiko, que havia tancat un acord de sang per tenir cura uns dels altres. I, en tots aquests anys, he sentit com les meves paraules, les meves mans, tot el meu amor, no eren suficients per aturar la força del caos, de la mort. Per això, encara que sé que és absurd, no puc deixar de sentir que no ho he fet gaire bé, que he fallat... I em sap tant de greu...

Estimat Pere, la mare, en Joan i na Laura han saludat els xeremiers (amb na Bàrbara) des del balcó. I tu no hi eres. Ja ho sé, ja fa dos anys que ens estem fent a la idea de que no hi seràs mai més, però hi ha tant de tu encara en aquesta vida... Recordem les teves paraules, parlem de tu, de la part de vida compartida amb tu que queda dintre dels que encara hi som... I estem agraïts de tot el que la vida ens ha donat, a pesar de sentir un dolor fosc al pit per tot el que ens ha arrabassat.

Estimat Pere, aquest 13 de juliol, una vegada més, hem parlat, hem rigut, hem menjat, els nins han entrat i sortit de ca nostra, hem mirat que no tinguessin set i portessin protecció solar... Ens hem seguit sentit família, diferent, però família. I, en aquests moments, estic escrivint això perquè sé que t’agradaria, perquè sé que era el que volies aquell 13 de juliol quan vas dir que no ens botéssim mai una festa.

Seguim aquí, vius, adolorits, contents, il·lusionats, nostàlgics, esperançats... Seguim aquí, tal i com tu volies, estimant i, sobretot, amb agraïment.

Una abraçada

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,