“Senyores, senyors, recordeu que som mortals i que entre el moment que som conscients de ser en aquest món i el moment de deixar-lo, tenim un temps limitat. De fet, seguint la seva formulació [la d’Oliver Burkeman], som l’encarnació del temps que vivim.”
“Què és el més important per a tu? En aquest cas la gent normalment contesta que l’important són les relacions personals, les connexions, el sentir que fas alguna cosa significativa pels altres, l’entrar en flux després d’aconseguir estar completament present (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/12/com-el-materialisme-ens-fa-infelicos.html). I, pregunta, això és el que fas? Això és el que fem? On deixem aquestes 4.000 setmanes?”
https://benestaremocional.blogspot.com/2022/02/4000-setmanes-o-que-vols-fer-amb-el-teu.html
Què has fet avui?
Què vas fer ahir?
Com has invertit el teu temps?
Pensa que, si som optimistes, podem fer la previssió de viure unes quatre mil setmanes (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2022/02/4000-setmanes-o-que-vols-fer-amb-el-teu.html).
Quines són les coses en les que volem invertir més temps?
Què volem haver aconseguit quan tot s’acabi?
Una vegada que acceptem el compromís de tenir la millor vida possible, amb les seves limitacions temporals i circunstancials, Nir Eyal proposa que ens centrem en decidir quins són els nostres valors (vegeu https://www.nirandfar.com/common-values/ ).
Els valors són una brúixola. I, com diu el meu estimat Guillem, si no tens presents els teus, les altres persones, les xarxes socials i els valors materialistes decidiran per tu. Al final pots trobar-te dedicant temps a coses que no t’interessen i mirant d’aconseguir coses que, en el fons, no necessites.
Si vols tenir una bona vida, amb sentit, entrega i passió, amb bones relacions i amb una certa pau, hauràs de decidir quins són els valors que vols que guiin les teves accions.
Pensa que mentre hi ha vida, hi ha problemes. I has de decidir com afrontar-los.
Què vols que digui de tu la teva conducta davant els reptes?
Si vols ser una bona persona, hauràs de plantejar-te quins són els bons valors que dirigeixin la teva conducta (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2024/08/ser-bones-persones-en-el-joc-de-la-vida.html). Primera passa: tria els teus valors.
Eyal ens proposa aquesta llista.
Tria’n uns quants, pensa en tres problemes o conflictes que hagis tingut darrerament i considera com podries aplicar-los.
Responsabilitat
Altruisme
Apreciació
Atenció
Autenticitat
Atreviment
Valentia
Compassió
Competència
Confiança
Coratge
Creativitat
Curiositat
Fiabilitat
Determinació
Disciplina/Autocontrol
Empatia
Entusiasme
Equitat
Perdó
Generositat
Agraïment
Honestedat
Humilitat
Innovació
Inspiració
Integritat
Justícia
Amabilitat
Coneixement
Lideratge
Aprenentatge
Amor
Lleialtat
Mindfulness
Optimisme
Paciència
Perseverança
Fiabilitat
Responsabilitat
Autoconfiança
Abnegació
Sinceritat
Espiritualitat
Fortalesa
Tolerància
Resistència
Confiança
Credibilitat
Saviesa
Decidir actuar d’acord amb els nostres valors, explica Eyal, ens permet crear una vida amb integritat i propòsit. Així, podem aprofitar les nostres 4.000 setmanes (bé, en el meu cas les 1.000 que aproximadament em queden) i viure la millor de les vides possibles, centrant la nostra atenció en les coses que vertaderament ens importen i amb la gent amb la que tenim una connexió profunda.
Si triem els més importants de la llista anterior i els tenim presents, ens ajudaran a prendre bones decisions, aconseguir una sensació d’integritat i autorespecte, generarem un sentit de consistència, millorarem les nostres relacions personals, iniciarem un camí de creixement personal i, a més, ens sentirem motivats més fàcilment.
Els valors representen la persona en la que ens volem convertir i són crucials per tal de navegar per les complexitats de la vida.
I aconseguir que aquesta vida, aquestes 4.000 setmanes, tinguin sentit, entrega i passió.
Bona pràctica!
PS. En el meu cas, la meva rutina inclou la pràctica de les virtuts estoiques: coratge, autocontrol, justícia i saviesa. Per això, Ryan Holiday ha creat una agenda que implica escriure cada dia sobre algun repte quotidià i com aplicar-hi els valors de l’estoicisme.
Una altra alternativa seria complementar aquest exercici amb el de les fortaleses personals (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2012/05/les-fortaleses-personals.html).
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada