Passa al contingut principal

Quins són els teus valors? Com vols que sigui la teva vida?

“Senyores, senyors, recordeu que som mortals i que entre el moment que som conscients de ser en aquest món i el moment de deixar-lo, tenim un temps limitat. De fet, seguint la seva formulació [la d’Oliver Burkeman], som l’encarnació del temps que vivim.”

“Què és el més important per a tu? En aquest cas la gent normalment contesta que l’important són les relacions personals, les connexions, el sentir que fas alguna cosa significativa pels altres, l’entrar en flux després d’aconseguir estar completament present (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2018/12/com-el-materialisme-ens-fa-infelicos.html). I, pregunta, això és el que fas? Això és el que fem? On deixem aquestes 4.000 setmanes?”

https://benestaremocional.blogspot.com/2022/02/4000-setmanes-o-que-vols-fer-amb-el-teu.html 














Què has fet avui?

Què vas fer ahir?

Com has invertit el teu temps?


Pensa que, si som optimistes, podem fer la previssió de viure unes quatre mil setmanes (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2022/02/4000-setmanes-o-que-vols-fer-amb-el-teu.html). 


Quines són les coses en les que volem invertir més temps? 

Què volem haver aconseguit quan tot s’acabi?


 Una vegada que acceptem el compromís de tenir la millor vida possible, amb les seves limitacions temporals i circunstancials, Nir Eyal proposa que ens centrem en decidir quins són els nostres valors (vegeu https://www.nirandfar.com/common-values/ ).


Els valors són una brúixola. I, com diu el meu estimat Guillem, si no tens presents els teus, les altres persones, les xarxes socials i els valors materialistes decidiran per tu. Al final pots trobar-te dedicant temps a coses que no t’interessen i mirant d’aconseguir coses que, en el fons, no necessites.


Si vols tenir una bona vida, amb sentit, entrega i passió, amb bones relacions i amb una certa pau, hauràs de decidir quins són els valors que vols que guiin les teves accions.


Pensa que mentre hi ha vida, hi ha problemes. I has de decidir com afrontar-los. 

Què vols que digui de tu la teva conducta davant els reptes?


Si vols ser una bona persona, hauràs de plantejar-te quins són els bons valors que dirigeixin la teva conducta (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2024/08/ser-bones-persones-en-el-joc-de-la-vida.html). Primera passa: tria els teus valors.


Eyal ens proposa aquesta llista. 

Tria’n uns quants, pensa en tres problemes o conflictes que hagis tingut darrerament i considera com podries aplicar-los.



Responsabilitat

Altruisme

Apreciació

Atenció

Autenticitat

Atreviment

Valentia

Compassió

Competència

Confiança

Coratge

Creativitat

Curiositat

Fiabilitat

Determinació

Disciplina/Autocontrol

Empatia

Entusiasme

Equitat

Perdó

Generositat

Agraïment

Honestedat

Humilitat

Innovació

Inspiració

Integritat

Justícia

Amabilitat

Coneixement

Lideratge

Aprenentatge

Amor

Lleialtat

Mindfulness

Optimisme

Paciència

Perseverança

Fiabilitat

Responsabilitat

Autoconfiança

Abnegació

Sinceritat

Espiritualitat

Fortalesa

Tolerància

Resistència

Confiança

Credibilitat

Saviesa


Decidir actuar d’acord amb els nostres valors, explica Eyal, ens permet crear una vida amb integritat i propòsit. Així, podem aprofitar les nostres 4.000 setmanes (bé, en el meu cas les 1.000 que aproximadament em queden) i viure la millor de les vides possibles, centrant la nostra atenció en les coses que vertaderament ens importen i amb la gent amb la que tenim una connexió profunda.


Si triem els més importants de la llista anterior i els tenim presents, ens ajudaran a prendre bones decisions, aconseguir una sensació d’integritat i autorespecte, generarem un sentit de consistència, millorarem les nostres relacions personals, iniciarem un camí de creixement personal i, a més, ens sentirem motivats més fàcilment.


Els valors representen la persona en la que ens volem convertir i són crucials per tal de navegar per les complexitats de la vida.


I aconseguir que aquesta vida, aquestes 4.000 setmanes, tinguin sentit, entrega i passió.


Bona pràctica!


PS. En el meu cas, la meva rutina inclou la pràctica de les virtuts estoiques: coratge, autocontrol, justícia i saviesa. Per això, Ryan Holiday ha creat una agenda que implica escriure cada dia sobre algun repte quotidià i com aplicar-hi els valors de l’estoicisme.


Una altra alternativa seria complementar aquest exercici amb el de les fortaleses personals (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2012/05/les-fortaleses-personals.html). 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva ....

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una ...

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del ...