Passa al contingut principal

Guiar sense jutjar, saviesa sense ego i amor sense expectatives...

 

 

“Hi ha tres coses importants a la vida: la primera, ser amable; la segona, ser-ho sempre, i la tercera, mai deixar de ser-ho” Henry James

 

 

 

 

 

 

 

 

La teva parella és el teu guru.

 

Un guru, escriu Jay Shetty, ofereix guiar sense jutjar, saviesa sense ego i amor sense expectatives”. 

 

Si cada un de nosaltres, cada membre de la parella, és el guru de l’altra persona, podrem créixer i seguir aprenent amb ella.

Els humans tenim un enemic: el biaix egocèntric, la nostra tendència a creure’ns el centre del món i a pensar que els altres veuen el que nosaltres veiem i senten el que nosaltres sentim. Però per connectar amb els altres, hem de superar aquest biaix i deixar-nos guiar pel món de l’altra persona.

Shetty escriu que podem aprendre amb ella coses noves, aprendre d’ella coses que no sabíem i, finalment, aprendre gràcies a ella i el que ens ensenya la dinàmica que anem creant.

Això només és possible gràcies a la paciència, la intenció de comprendre, la curiositat, la creativitat i l’autocontrol.

 

Si la teva parella és el teu guru, tindràs l’oportunitat de créixer.

 

La creació d’un “nosaltres” amb la nostra parella fa possible tenir més recursos i apropar-nos més a la possibilitat de veure el món com a mínim des d’una altra mirada. “La vida és millor quan us coneixeu mútuament, mireu com cada un de vosaltres va creixent i creixeu junts”.

Podem aprendre i créixer amb una persona que li agradi aprendre sobre ella mateixa, que li agradi aprendre coses noves, que sigui autoconscient, que estigui obert a anar a teràpia o a altres formes d’auto creixement, que li agradi tenir converses sobre com pren les decisions que pren.

Podem aprendre i créixer amb una persona que entengui les seves pròpies emocions, que les sàpiga expressar.

Podem aprendre i créixer amb una persona que intenti entendre’ns, que senti curiositat per com veiem les coses, que pugui usar les seves eines emocionals per comprendre’ns.

Podem aprendre i créixer més fàcilment d’una persona si sap estar sola, si entén que cada persona té el seu camí i que podeu acompanyar-vos una a l’altra.

Podem aprendre i créixer més fàcilment amb una persona si està Oberta a aprendre noves maneres de resoldre problemes, a donar suport a altres persones que fan el seu camí de vida.

Podem aprendre i créixer més fàcilment amb una persona si és una font d’inspiració, si creu en nosaltres i ens dona la confiança de seguir les nostres pròpies decisions I els nostres interessos.

 

Torneu a llegir els paràgrafs anteriors.

És així la persona amb la que voleu compartir la vida?

 

Si la resposta és “no”, segurament no podreu aprendre i créixer junts. Tal vegada necessiteu fer més camí sols i aprendre més de i amb vosaltres mateixos.

 

Si la resposta és “”, comenceu per ajudar a la parella a definir millor els seus objectius vitals, sense customitzar-los perquè afavoreixin els vostres i oferint-vos a ajudar en el que sigui possible.

 

En el camí del guru està prohibit sempre criticar, jutjar o abusar. Qualsevol d’aquestes conductes fan que el creixement deixi de ser possible. Es poden fer suggeriments, sempre des del respecte. O, si s’ha de demanar un canvi, fer-ho constructivament (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com/2012/07/practicar-la-comunicacio-emocional.html, per exemple).

 

En el camí de l’estudiant, que és el que som quan volem entendre i créixer amb l’altra persona, hem d’obrir-nos a la diferència i hem de ser curiosos, fent preguntes per entendre millor. A més, hem d’aprofitar per practicar la humilitat. En aquest cas, la humilitat fa referència a reconèixer les eines, les habilitats i la capacitat de creixement de l’altra persona. I a fer-li compliments sobre elles.

Escoltar bé i donar fer de rebut del que s’ha dit, és una altra habilitat que hem de practicar com a eterns nouvinguts en l’univers de l’altra persona. I, per tant, abans de dir com ens sentim davant un desacord, ens hem d’assegurar que hem entès el que deia l’altra persona. Només després podem dir com ens hem sentit.

No tornarem a travessar el mateix riu mai més, deia el filòsof Heràclit. Les persones som com els rius, anem canviant amb el curs de la vida. Canviarem amb les circumstàncies, amb el que ens envií el futur, amb les eines que anem aprenent, amb el mateix camí que anirem fent… Hi ha coses que no sabem, a no ser que les anem demanant, que anem observant com es despleguen… L’única manera de fer el camí junts és seguir junts com a guru i deixeble, en un intercanvi de papers continu i creixent cada un amb el procés marcat pels seus propis objectius.

Un camí on ens guiem un a l’altre sense jutjar, ens apropem més a la saviesa sense ego i ens donem amor sense expectatives.

 

Bona reflexió

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,