Passa al contingut principal

Veritats brutals que poden ajudar a convertir-te en una persona millor (Mark Manson dixit).



“El cervell humà està estructurat anatòmicament de manera que cap decisió o acció pot alliberar-se de la influència de les sensacions interoceptives o dels sentiments, independentment de la ficció que la gent es conti a ella mateixa sobre la seva racionalitat” https://benestaremocional.blogspot.com/2018/10/quan-no-ens-entenem.html

“les persones cultes i intel·ligents són menys propenses a aprendre dels seus errors o a deixar-se aconsellar per altres persones. Després d’anys de formació, aquestes persones, que en moltes ocasions són professionals que es fan càrrec de la vida dels altres (en empreses, hospitals, equips esportius, governs...), no han après a mantenir desperts l’esperit crític i la curiositat. A més, quan s’equivoquen, com tothom, tenen tendència a donar justificacions elaborades de manera que cada vegada són més dogmàtics.” https://benestaremocional.blogspot.com/2019/11/la-trampa-de-la-intelligencia.html








Per què fem el que fem? Per què no fem el que hem de fer? Per què hi ha persones que semblen intel·ligents però es comporten de forma estúpida? Per què hi ha encarregats o caps d’empresa que no se’n surten i generen patiment i malestar entre els seus subordinats (amb tot el perjudici que això suposa pels objectius que es volen aconseguir)? Per què ens és tan difícil canviar? Per què pensem en anar al psicòleg en termes tan negatius?

Mark Manson intenta donar respostes a aquestes qüestions en el seu llibre “Todo està j*dido. Un libro sobre la esperanza”. Entre els obstacles que no deixen que evolucionem i visquem millor, d’acord amb els nostres valors, Manson destaca:

1.     L’autocontrol és un miratge. És un miratge resultat de que els dos cervells (racional i emocional) estiguin momentàniament d’acord.

Durant segles s’ha considerat que la solució a tots els problemes de la humanitat està en usar la nostra racionalitat per controlar les nostres emocions. I això, segons aquesta visió, és una qüestió de voluntat i de caràcter moral. Quan això no va bé, i tenim problemes d’autocontrol a pesar de basar-nos tot el que podem en la raó, arribem a la conclusió de que hem de “canviar-nos a nosaltres mateixos”, hem de “millorar la nostra autoestima, la nostra actitud, el nostre autocontrol”. Però, malauradament, això tampoc ens funciona i seguim en una carrera de canvis que, al final, no ens ajuda gens.

2.     Hem de recordar que en nosaltres hi ha una part racional i una altra d’emocional, però com va dir Daniel Kahneman, el cervell racional és “el personatge secundari que es pensa que és l’heroi”.

Per entendre’ns, el cervell emocional genera els estats emocionals que ens fan entrar en acció; decideix que és el que està bé i el que no, el que és desitjable i el que no i, el que és encara més important, el que mereixem i el que no. El cervell racional suggereix la direcció de les accions. Tanmateix, és molt fàcil que el cervell racional caigui en la trampa de només seguir les pautes del cervell emocional i racionalitzar tot el que fa aquest darrer; això té un nom, “biaix d’interès” i, segons Mark Manson, està al darrera de tota l’estupidesa que ens trobem en el món polític, social i de les nostres relacions personals.

3.     La persona que nega la importància del cervell emocional s’aïlla del món i dels altres.

Rebutjar les emocions ens impedeix fer judicis de valor i fa difícil prendre decisions. Els altres passen a ser-nos indiferents. La vida deixa de tenir sentit. Entra en la superficialitat i la rigidesa.

4.     La persona que nega la importància del cervell racional es torna egoista i impulsiva, deformant la realitat per adaptar-la als seus capricis que mai es sentiran plenament assaciats.

Rebutjar la racionalitat suposa deixar-se dur per les ànsies de consumir, tenir o dominar, una carrera hedonista que acaba, també, en la indiferència i en la crisi existencial.

5.     L’única solució per mantenir el sentit és parlar amb ambdós cervells, integrar-los, de manera que siguin capaços de cooperar.

Si l’autocontrol és un miratge del desproporcionat amor propi del cervell racional, només ens queda l’autoacceptació de les nostres emocions per tal de poder treballar amb elles, gestionar-les. Aquest diàleg, que comença per acceptar les emocions, és una qüestió de pràctica, és una qüestió de saber negociar, de saber donar incentius al cervell emocional per tal de que condueixi en la direcció adequada. És una qüestió d’acceptació, de mà esquerra i de paciència. I de donar sempre passes petites.

6.     L’acceptació emocional fa possible el que en psicologia s’anomena “regulació emocional”, la clau per viure una bona vida amb tu mateix i amb els altres.

La clau és no deixar-te esclavitzar pels teus impulsos, sinó analitzar-los i reconduir-los. Aquesta és la clau d’una bona teràpia, per exemple.

7.     Per viure bé has de crear un bon ambient per tal que el teu cervell emocional funcioni bé.
La raó que hi ha al darrera d’una mala regulació emocional i d’una vida difícil no és la falta de racionalitat. El cervell racional pot fer poca cosa amb un cervell emocional poc experimentat: no li farà cas, es veurà condicionat pels seus propis impulsos. El cervell emocional ha d’aprendre a ser conscient de quins judicis de valor hi ha al darrera de les seves emocions, de què pensa sobre ell mateix i sobre el món. La curació psicològica consisteix en reconciliar-nos amb els nostres valors per tal de poder reconciliar-nos amb el món.

Bona reflexió!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,