Passa al contingut principal

400



Segueixo aquí, una vegada més, per celebrar l’entrada 400. Ho faig amb agraïment i amb la curiositat del primer dia, pensant que les eines del benestar emocional s’aprenen gràcies a tenir els ulls ben oberts, el cor disposat a trasbalsar-se i la compassió enganxada a cada porus del teu cos.

Sembla lluny l’entrada 300, pel juliol del 2017. El meu germà Pere encara era viu, li quedava només força per una setmaneta, però encara va entrenar al seu equip fins al dimarts. Va viure fins al darrer moment. Amb agraïment, amb amor, amb el caliu de la gent que estimava i que l’estimaven.

Trobareu agraïment en aquests paràgrafs: a la vida, a la família, a l’amor, al saber, a les relacions. Si repasséssim aquestes darreres cent entrades hi trobaríem tot això. Podríem fer una passejada pel món de les emocions, trobar maneres d’evitar conflictes amb persones tòxiques, veure les pèrdues com a part de la vida, saber com ajudar a les persones que passen per un dol, recordar els enemics de la felicitat i, sobretot, adonar-nos-en de la força de l’amor i la compassió.




“La base d’un cervell sa és la bondat i es pot entrenar”, diu un dels protagonistes de les meves recerques, Richard Davidson. Fer la vida dels que t’envolten un poc millor no és fàcil si no t’ho proposes. Ser amable, en la societat de la pressa, té la seva dificultat. No descarregar en els altres les nostres frustracions és complicat. A no ser que practiquem la bondat, la compassió, l’agraïment.

Els aliats del benestar emocional els trobarem en la generositat, l’amabilitat, l’autoresponsabilitat, saber confiar, perdonar, aprendre dels errors, practicar la presència i agrair, sobretot, agrair el que tenim, el que ens han donat, el fet d’estar vius, el fet d’estimar, el fet de poder agrair... I, això, ho hem de practicar enmig de la gimcana de la vida, amb les seves pèrdues, amb el seu dolor.

Estimar vol dir respectar, respectar les diferències, respectar les necessitats, respectar l’espai personal. Estimar i com estimar, l’art de tenir unes relacions profundes i sentir-nos connectats, és un dels temes recurrents d’aquest darrer tros de camí. No es pot estimar bé sense compassió.

I, des d’aquest petit focus de curiositat esper poder contribuir a trobar la manera d’estar en el món per tal de col·laborar en que tothom pugui dir el que va dir el meu germà Pere dues setmanes abans de morir: “M’he sentit estimat. I estic agraït, molt agraït. Ha estat curt, però intens”

Moltes gràcies a tots els que seguiu aquí.

Seguirem en contacte.

Una abraçada virtual.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,