Passa al contingut principal

Ficció, empatia i llibreters. Gràcies, Fausto!


“De la mateixa manera que l’evolució ens ha preparat per respondre a potencials amenaces, també ens ha preparat per aprofitar moments de potencial connexió. Quan compartim més moments amb altres persones, estem generant moments de ressonància compartida que, a més, ens anirà canviant, donant-nos l’oportunitat de convertir estranys en aliats, de passar de ser coneguts a compartir una amistat i de cultivar una profunda intimitat amb les persones més properes.”  https://benestaremocional.blogspot.com/2013/12/amor.html





 
Font: Ajuntament de Subirats






Un dels desencadenants exògens més potents de solidaritat ens ve donat pel consum d’obres de ficció, biografies, autobiografies i reportatges. De fet, els lectors de ficció puntuen més alt en les proves d’empatia i perspicàcia social (vegeu l’entrada del 9 de febrer de 2013, http://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/02/beneficis-i-perills-de-lempatia.html). Així, com explicava Steven Pinker, sembla que, per tal d’entendre les reformes humanitàries que s’han anat imposant aquests darrers segles, hem de tenir en compte la major sensibilitat cap a les experiències dels éssers vius, fruit del consum de la ficció. Aquesta major sensibilitat, ha donat lloc a un desig genuí d’alleujar el patiment de les víctimes que, gràcies a la identificació que permet la bona ficció, han esdevingut part d’una humanitat compartida.

L’empatia, doncs, es pot treballar i pot esdevenir, com vèiem en l’entrada del 8 de gener de 2012 (http://benestaremocional.blogspot.com.es/2012/01/es-lempatia-la-porta-cap-lagraiment.html) una porta cap a l’agraïment, un sentiment que és el fruit de la perspectiva i del fet de ser conscient de la pròpia humanitat. L’empatia, com sosté Roman Krznaric, podem treballar-la gràcies a la ficció. Aquest és una de les activitats que proposa (vegeu la seva web i els comentaris sobre el nou llibre a http://www.romankrznaric.com/empathy-a-handbook-for-revolution).

Com explica Krznaric, la història i la cultura ens poden il·lustrar sobre com canviar els nostres pensaments i vèncer els nostres propis prejudicis. El fet de veure una pel·lícula com “La llista de Schindler”, la història de la transformació d’un membre del partit nazi durant la II Guerra Mundial, ens pot fer més conscients del procés de superar determinats prejudicis i convertir-nos en pensadors més flexibles.

Krznaric també recomana la història de la vida del novel·lista rus Leo Tolstoy. Durant la seva llarga vida, Tolstoy va anar canviant la seva visió de coses que considerava fonamentals. “Va partir d’un esquema de vida aristocràtic i, al principi, es va considerar un monàrquic i va ser oficial de l’exèrcit. Després de servir com a soldat es va sentir desenganyat i va convertir-se en un pacifista. Ell pot ser una enorme font d’inspiració, algú que va assumir el repte de superar creences sobre temes vitals i transcendir els propis marcs educatius i culturals”.

Els bons llibres són una finestra oberta a un nou món, una manera de veure les coses des del punt de vista d’una altra persona. Els bons llibreters, així, es poden convertir en els xamans que ens permeten travessar els llindar d’aquests móns. Un bon llibreter et transmet l’alegria de la lectura i et condueix per camins que no hauries transitat tu sol. Et descobreix portes que et permeten experimentar vivències que, d’altra manera, no hauries viscut mai. T’esperona a creuar línies vermelles que, d’altra manera, no hauries vist mai.

I parla. Parla del que ha llegit, dels passatges que l’han sobtat, de les mirades que l’han sorprès...Comenta, comenta les derivades vitals d’una determinada posició davant un dilema. Recorda, recorda lligams entre històries que et condueixen a derivades que mai haguessis vivenciat.

A Manacor tenim aquest bon llibreter, en Fausto Puerto, a la llibreria Món de Llibres.
Gràcies Fausto!

Moltes gràcies per totes les vegades que he hagut i pogut donar-te les gràcies!

I per molts anys!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d