Passa al contingut principal

La compassió com a camí cap a una identitat sana

"les persones que basen la seva vàlua en sentir-se superiors i infal·libles tendeixen a enfadar-se i a posar-se a la defensiva quan la seva posició es veu amenaçada. En canvi, les persones que accepten amb compassió la pròpia imperfecció no necessiten entrar en aquestes conductes insanes per tal de protegir els seus egos."


 


 
 
Una de les queixes més freqüents entre les persones que pateixen és la de “no tinc autoestima”. L’autoestima és la valoració que fem de nosaltres mateixos com a persones i es considera una de les necessitats bàsiques humanes, juntament amb l’autonomia, la competència i les relacions socials (vegeu l’entrada del 5 d’abril de 2012 http://benestaremocional.blogspot.com.es/2012/04/que-es-el-que-fa-que-una-vida-tingui.html). Tanmateix, l’autoestima com a tal, pot donar lloc a problemes quan en tenim per excés, ja que sol ésser un senyal de viure allunyats de la realitat i d’un excés d’autoengany (vegeu l’entrada del 29 de març de 2014  http://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/03/lesser-huma-lanimal-que-sautoenganya.html).

Per altra banda, la necessitat de sentir-nos bé amb nosaltres mateixos, quan en el camp de l’educació s’ha interpretat en clau de millorar l’autoestima dels nens, ha donat lloc a perversions com el fet de construir identitats “inflades” a base de no contrariar als infants i de convertir-se en cronistes i afalagadors de tot el que sigui positiu, arribant a nivells perillosos pel que fa a la poca resistència a la frustració i a la mala reacció davant els errors que, necessàriament, ens vèiem condemnats a cometre, ja que són imprescindibles en tot aprenentatge.

Davant tot això, determinats autors han començat a reivindicar la necessitat de canviar d’objectiu per tal d’aconseguir una identitat sana. Una de les propostes és la de Kristin Neff en el seu llibre “Sé amable contigo mismo”. Es proposa una actitud que podríem definir com a més realista a l’hora d’autoavaluar-nos, acceptant les nostres zones fosques i, així, poder trascendir-les gràcies a la seva gestió.

La compassió cap a un mateix suposa tres elements fonamentals. En primer lloc, requereix practicar la bondat cap a un mateix, arribant a ser amable i comprensiu en lloc d’alimentar una autocrítica constant. En segon lloc, és necessari que puguem reconèixer el fet de la nostra humanitat, de la maquinària afectiva i cognitiva que portem a sobre i que compartim amb els demés, de manera que ens permetem sentir connectats amb els demés en l’experiència de viure i no aïllats i alienats pel patiment. En tercer lloc, requereix atenció plena o Mindfulness, viure la nostra experiència conscientment i no ignorar el dolor, però tampoc exagerar-lo. Només combinat aquests tres components podrem arribar a l’autèntica compassió amb un mateix que ens permetrà acceptar el malestar i el dolor i transcendir-los.

Es tracta d’entendre els nostres punts dèbils i els nostres fracassos en lloc de condemnar-los. Es tracta de consolar-nos activament, responent a les nostres dificultats de la mateixa manera que ho faríem davant un amic. De fet, aquest és l’únic camí cap a l’objectiu d’aprendre dels errors, d’aprofitar els aprenentatges, d’esdevenir resilients.

Neff conclou que els estudis mostren que la compassió cap a un mateix pot oferir les mateixes avantatges que una autoestima alta, però sense els seus inconvenients. Autocompassió i autoestima solen aparèixer plegades. Si ets una persona compassiva amb tu mateixa, presentaràs una tendència a tenir una autoestima més alta que si et critiques constantment. A més, tendràs menys ansietat i depressió, a més de gaudir de més felicitat, optimisme i emocions positives. Tanmateix, en contrast amb l’autoestima alta, quan les coses vagin malament, si tens una alta autocompassió, tindràs les avantatges d’una gestió serena i d’una reacció resilient. A més, els teus sentiments de vàlua seran més constants.

De fet, les persones que basen la seva vàlua en sentir-se superiors i infal·libles tendeixen a enfadar-se i a posar-se a la defensiva quan la seva posició es veu amenaçada. En canvi, les persones que accepten amb compassió la pròpia imperfecció no necessiten entrar en aquestes conductes insanes per tal de protegir els seus egos. L’autocompassió proporciona la seguretat emocional necessària per tal d’assumir la responsabilitat dels nostres actes, considerar el seu impacte en els demés i afrontar les conseqüències de forma activa.

Per altra banda, el fet de ser compassius amb nosaltres mateixos ens manté més a prop de la realitat, donant-nos una major capacitat de crear relacions properes, autèntiques i de recolzament mutu. Aquesta tendència també possibilita una major comprensió, tolerància i amor en el món de la parella. Quan deixen d’autocriticar-nos i d’avaluar-nos, deixem de tenir la necessitat de preocupar-nos per l’aprovació dels demés i ens podem centrar en les seves necessitats emocionals, sense que el seu dolor o el seu malestar ens desbordi.

Podem practicar l’autocompassió. Gràcies a la pràctica aconseguirem una major tolerància al malestar i una actitud més activa i positiva davant les dificultats. Aconseguirem estar més oberts a les relacions, tal i com explica Barbara Fredrickson el seu llibre “Love 2.0” (vegeu l’entrada del 22 de desembre de 2013 http://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/12/amor.html). Hi ha tota una sèrie d’exercicis que podem trobar, en anglès, a les webs www.self-compassion.org o  www.PositivityResonance.com .

Seguirem el camí de l’autocompassió.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d