En un fascinant
vídeo de la plataforma TED (vegeu http://www.ted.com/talks/sandra_aamodt_why_dieting_doesn_t_usually_work),
la neurocientífica Sandra Aamodt explica el perquè del fracàs de les dietes. En poc més de 12 minuts, i després d’introduir-nos
a la seva experiència personal i professional, mostra els problemes derivats de
les dietes i el que hi ha al darrera: un cervell dels caçadors/recol·lectors de
fa uns 40.000 anys, que té clar que els períodes d’abundàcia són escassos i
que, sempre que sigui possible, s’ha d’emmagatzemar energia pels moments de
penúria alimentària.
Com pot
canviar-se un mecanisme inconscient en un moment en el que l’accés als sucres i
als greixos és tan fàcil? Per què les restriccions i el control estricte en un
80% dels casos condueix, a llarg termini, a un augment de pes? Per què, com
explica Michael Pollan en el seu llibre “Saber comer”, des de finals dels 70, i
amb l’explosió dels productes light, els nord-americans han engreixat uns 8 quilograms
de mitjana? Per què la majoria de persones que no són practicants de dietes
mantenen una certa normalitat en el seu pes?
Sandra Aamodt
explica una sèrie de punts en la seva xerrada per tal de fer-nos entendre els
mecanismes que hi ha al darrera de tot això:
1.- El cervell
té un valor de referència pel pes corporal i resulta molt difícil moure’s fora
del rang que es defineix (aquest rang o marge estaria al voltant d’un valor i
dos o tres quilos per sobre i per sota).
2.- Després d’una
dieta que ens hagi fet perdre molt de pes, el cervell es posa en mode fam,
ordena un emmagatzematge de greix i la conservació d’energia.
3.- Encara que es tingui
èxit amb una dieta, el cervell no canviarà a la baixa el
valor de referència del pes.
4.- El que sí
pot passar és que aquest valor de referència canviï a l’alça.
5.- Les persones
classificades com a “menjadors controlats” (és a dir, persones que fan dietes)
és més probable que caiguin en conductes de menjar massa, cosa que, a la
llarga, fa que guanyin pes.
6.- Els nins i
nines que fan dieta és més probable que acabin amb un sobrepès i que
desenvolupin un trastorn alimentari.
Així, les modes
marcades per les dietes, com a contrapunt al consum d’aliments altament
processats (amb l’adició de sucres, sals i greixos que això suposa), no només
no funcionen, sinó que, a la llarga, suposen un perill per a la salut. De fet,
no hi ha cap dieta que faci perdre pes, de manera estable, a tothom.
Quina solució
proposa Aamodt? En primer lloc, està demostrat que, amb independència del pes,
hi ha una sèrie d’hàbits que ens fan viure més i millor:
·
Menjar més verdures i
fruites,
·
Fer exercici físic, com
a mínim tres cops per setmana
·
No fumar i
·
Beure alcohol amb
moderació.
Quan es segueix
un estil de vida saludable, amb el compliment d’aquests quatre hàbits, les
persones amb sobrepès tenen un nivell de salut semblant a les que no tenen
aquest problema.
En segon lloc,
proposa menjar amb mindfulness, és a dir, amb atenció plena. Els consells que
dóna Aamodt suposen:
- Menjar el que ens fa ganes, parant atenció a com ens cau.
- Seure en menjar i deixar fora del nostre abast la TV o els aparells electrònics.
- Adonar-se’n de com es sent el nostre cos quan ens seiem a menjar i quan acabem, fent cas a les sensacions d’estar plens.
Aamodt ens adverteix de que les dietes que
anem provant suposen, en el millor dels casos, una pèrdua de temps i d’energia,
a més d’un malbaratament de la força de voluntat, que, també, és un recurs
limitat. En el pitjor dels casos, però, són, a més, la porta cap al sobrepès i
cap als trastorns d’alimentació.
Mengem amb
mindfulness!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada